Μειώσεις φόρων και εισφορών, εξοπλιστικά και μεταρρυθμίσεις

Παραδοσιακά, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ο εκάστοτε πρωθυπουργός στην ομιλία του το βράδυ των εγκαινίων της ΔΕΘ ανακοίνωνε μεταξύ άλλων–κυρίως στα χρόνια προ κρίσης- και αρκετές παροχές.

Φέτος, λόγω του κορονοϊού, όλα είναι διαφορετικά. Η ΔΕΘ ακυρώθηκε, περίπτερα δεν θα λειτουργήσουν και δεν θα συγκεντρωθεί κόσμος στο Βελλίδειο για να ακούσει τον πρωθυπουργό. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum και σε ένα ακροατήριο που –λόγω των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό- δεν θα ξεπεράσει τα 50 άτομα. Παρόλα αυτά, η παράδοση θα τηρηθεί στο θέμα της ανακοίνωσης παροχών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 19:00 και θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο. Ουσιαστικά θα είναι ένας οδικός χάρτης- κυρίως για τους μήνες που ακολουθούν- σε θέματα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε νέα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας, αλλά και στην επέκταση κάποιων από τα υφιστάμενα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανακούφιση των νοικοκυριών, στην προστασία της απασχόλησης και στις προοπτικές βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης –όπως είχε προαναγγείλει και από το βήμα της Βουλής πριν από λίγες ημέρες- αναμένεται να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις, ενώ στο πακέτο των μέτρων ενδέχεται να περιλαμβάνεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα μέτρα που έχει μελετήσει η κυβέρνηση και που μπορεί να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό απόψε το απόγευμα, είναι ένα μεγάλο «ψαλίδι» στην εισφορά αλληλεγγύης, πιθανότατα για τα εισοδήματα του 2021.

Εκτός όμως από τα θέματα οικονομίας, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας. Οι λόγοι είναι προφανείς. Τρεις είναι οι κατευθύνσεις του κυβερνητικού σχεδιασμού:

-Η πρώτη αφορά στα εξοπλιστικά, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης στην Κορσική μεταξύ του πρωθυπουργού και του Εμμανουέλ Μακρόν, είχε σχέση και με την πιθανότητα προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων από τη Γαλλία.

-Η δεύτερη αφορά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό.

-Η τρίτη αφορά στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της. Κάτι που θα συμβάλει θετικά στην προμήθεια στρατιωτικού υλικού, αλλά και θα ενισχύσει την απασχόληση.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει έναν απολογισμό του πρώτου χρόνου θητείας της κυβέρνησης του και θα αναφερθεί στο γενικότερο μεταρρυθμιστικό έργο και στα σημαντικότερα νομοθετήματα ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο.