Στο μικροσκόπιο παραμένει η Αττική

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για το ρεκόρ κρουσμάτων που έχει επιφέρει ο κοροναϊός στην Αττική.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας  καταγράφηκαν 158 κρούσματα στην Αττική ενώ ο αριθμός, στην συντριπτική του πλειοψηφία, είναι τριψήφιος τις τελευταίες εβδομάδες.

Με αποτέλεσμα η Αττική να παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και παρατείνονται τα μέτρα περιορισμού για να μην ξεφύγει ο κοροναϊός και άλλο.

Τα πολλά κρούσματα στην Αττική προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς καθώς την Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και η κατάσταση ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Οι συστάσεις για χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων παραμένουν όμως στην πράξη συμβαίνει μάλλον το αντίθετο.

Οι νέοι συγκεντρώνονται σε διάφορα μέρη και συνωστίζονται μετά τις 12 όπου κλείνουν τα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου παρατηρούν φαινόμενα συνωστισμού, ειδικά τις πρωινές ώρες.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με αυτούς που αρνούνται να φορέσουν μάσκα, τόσο οι ίδιοι όσοι και τα παιδιά τους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με αποτέλεσμα οι επόμενες εβδομάδες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη που θα έχει ο κοροναϊός στην Αττική.

Στο… κόκκινο η Αττική

Χθες η Αττική είχε 158 κρούσματα, τα περισσότερα από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας.

Ενδεικτικό του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Αττική είναι το γεγονός ότι σε μόλις 5 ημέρες η Αττική μετράει 555 κρούσματα.

Άλλωστε για την κατάσταση στην Αττική μίλησε χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και για την Αττική και για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί ο »υπερπληθυσμός» σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, δημιουργεί άλλα δεδομένα σε σχέση με τη λειτουργία του αλγόριθμου» είπε.

«Προφανώς και μας προβληματίζει, προφανώς και το παρακολουθούμε, υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική πάνω σε αυτό, έχουμε εργαλεία και μέτρα στην φαρέτρα, αλλά όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν την ώρα που πρέπει, εφόσον πρέπει» συμπλήρωσε.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο στόχαστρο

Μαζί με την Αττική στις επιβαρυμένες περιοχές βρίσκεται η Κρήτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Θεσσαλονίκη. η Λάρισα, η Κέρκυρα, η Καρδίτσα, η Σαντορίνη, ο Βόλος και η Κως. Στις εν λόγω περιοχές το κλείσιμο των χώρων εστίασης παραμένει στις 00:00, ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων.

Ακόμα σε καθεστώς μίνι lockdown παραμένουν Λέσβος, Ζάκυνθος, Μύκονος, Χαλκιδική, Χανιά και Ηράκλειο. Αντιθέτως η επιδημιολογική εικόνα σε Πάρο και Αντίπαρο είναι καλύτερη και γι’αυτό βγαίνουν από το μίνι lockdown από τις 15/09.

Στο τραπέζι η καθολική χρήση μάσκας

Μπορεί η κυβέρνηση να μην υιοθέτησε – παρά την έξαρση των κρουσμάτων – τις εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για καθολική χρήση μάσκας , ωστόσο φαίνεται πως παραμένει στο τραπέζι η χρήση και σε εξωτερικούς χώρους.

Διόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος τόνισε με νόημα πως η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής θα αξιολογείται ανά τρεις ημέρες και βάσει αυτής θα αποφασίζεται η επόμενη ημέρα.

Ο προβληματισμός για τη συνεχή έξαρση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο» ήταν έκδηλος από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη αλλά και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Τα 659 κρούσματα κοροναϊού μόλις σε δύο ημέρες έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες οι οποίες βλέπουν ότι η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Αττική, αρχίζει να… ξεφεύγει επικίνδυνα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής του μέτρου καθολικής χρήσης μάσκας άφησε το απόγευμα ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αποκλειστικό ρεπορτάζ του in.gr, το οποίο είχε αποκαλύψει ότι το εν λόγω μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι.