Η περίπτωση του Γιώργου Μπίζου

ΑΠΟΨΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Η περίπτωση του Γιώργου Μπίζου αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα της επιρροής  και της επίδρασης της παρουσίας και δράσης των ελληνικής καταγωγής πολιτών στο εξωτερικό.

Αν, μάλιστα, ήθελε κανείς να αναλογισθεί πως δίχως τη βοήθεια και την επαγγελματική ευφυΐα του δικηγόρου του Γιώργου Μπίζου, ο Νέλσον Μαντέλα, αγωνιστής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ, που αναπτύχθηκε στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, ίσως δεν θα έφθανε ποτέ στην αποφυλάκιση και, από εκεί, στο αξίωμα του Προέδρου της χώρας του,  τότε γίνεται ευκόλως κατανοητό το εύρος της προσφοράς του ελληνικού πνεύματος στην υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην αλλαγή σελίδας στην ιστορία  της Αφρικής και, εν μέρει, του κόσμου όλου!

Ο Γιώργος Μπίζος υπήρξε μία (πολύτιμη) μονάδα του Απόδημου Ελληνισμού. Χιλιάδες, όμως, ομογενείς μας, σε διάφορες χώρες του κόσμου, βάζουν το μικρό ή μεγάλο λιθαράκι τους καθημερινά στη διαμόρφωση της ζωής στις χώρες όπου ζουν. Επιστήμονες. Επαγγελματίες, Επιχειρηματίες, Καλλιτέχνες, άνθρωποι του Πνεύματος, επηρεάζουν, με τις πράξεις τους, τις ιδέες τους και τις διδαχές τους, τις ζωές εκατομμυρίων ξένων συνανθρώπων μας, σε κάθε γωνιά της γης, μεταφέροντάς τους το ελληνικό σπινθηροβόλο πνεύμα.

Ας θυμηθούμε τον  πρωτοπόρο Έλληνα επιστήμονα Γεώργιο Παπανικολάου. Αλλά και μερικούς μόνον από τους σύγχρονους, όπως τον Ιωσήφ Σηφάκη, τον καθηγητή που έκανε τα αντικείμενα να “συνομιλούν. Τον Γιώργο Παξινό, νευροεπιστήμονα με την ιδέα της χαρτογράφησης του ανθρώπινου εγκεφάλου. Την ερευνήτρια στο CERN, Μαρία Σπυροπούλου που ξεκίνησε από την Καστοριά και έφτασε στις Βρυξέλλες αναζητώντας απαντήσεις για το σωματίδιο του Θεού. Τον Γεώργιο Βρακά που ήθελε να μυηθεί στα μυστικά των μεταμοσχεύσεων, τον Τζορτζ Λόης που μπήκε στο χώρο της διαφήμισης και της ενημέρωσης μέσα από το design. Μα και τη νέα “Μαρία Κάλλας”, Μαρία Κωστράκη, που ήλθε σε πρώτη επαφή με τη μουσική και την Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδος.

«Δανειστήκαμε» από το cnn.gr μερικά από τα ονόματα νέων μας επιστημόνων. Αυτοί όλοι και οι χιλιάδες άλλοι διάσπαρτοι  ανά την υφήλιο, αποτελούν  την δύναμη του Ελληνισμού. Το έργο τους  συνιστά την ισχύ και την σύγχρονη προσφορά του ελληνικού πνεύματος στον παγκόσμιο πολιτισμό. Υπερβολή; Ξανα-σκεφθείτε το…

Η αφοσίωση του Γιώργου Μπίζου στα ιδανικά  της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τη δικαιοσύνης, τον ανέδειξαν σε διαπρύσιο συνήγορο, συναγωνιστή και φίλο του Μαντέλα. Ιδανικά και αξίες εμπνευσμένες απευθείας από τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Δίχως αυτές τις αξίες, ο Μπίζος και κάθε Μπίζος θα ήταν ένας καλός, ίσως, επαγγελματίας δικηγόρος, που θα κέρδιζε και θα έχανε δίκες, αλλά δεν θα αναδεικνύονταν σε σύμβολο και το «Alter ego» (λατινικά: τον “άλλον εαυτό”) ενός ηγέτη όπως του Νέλσονος Μαντέλα…

Μ΄ αυτές τις ίδιες αξίες,  μ΄ αυτά τα ίδια ιδανικά εκατομμύρια Έλληνες του εξωτερικού (απόδημοι και ομογενείς) πορεύονται καθημερινά, εδώ και περισσότερο από ένα αιώνα, προοδεύουν ή ακόμη και μεγαλουργούν ορισμένοι, όπου κι αν έχουν ριζώσει. Μένοντας πάντα πιστοί στην αγάπη τους για την πρώτη πατρίδα. Έτσι έρχονται (τις περισσότερες φορές) αυτόκλητοι αρωγοί και συνήγοροι σε κάθε κρίσιμη περίσταση σε κάθε σκοτεινή περίοδο του ελληνικού Έθνους.

Χρήσιμο είναι οι πολιτικοί μας ταγοί, όλων των πολιτικών ρευμάτων να τα έχουν αυτά υπόψη τους κάθε φορά που καλούνται να νομοθετήσουν ή να αποφασίσουν μέτρα που επηρεάζουν τη ζωή των Αποδήμων και των Ελλήνων Ομογενών και τις σχέσεις τους με την μητέρα πατρίδα…