Τσαβούσογλου – Πομπέο: Συζήτησαν για Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Μάικ Πομπέο συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Διπλωματική κινητικότητα στην Κύπρο

Την Τετάρτη αναμένεται στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Μισέλ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και την πολιτική ηγεσία της χώρας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και η προετοιμασία που γίνεται ενόψει της Συνόδου της 24ης και 25 Σεπτεμβρίου με κύριο θέμα την τουρκική προκλητικότητα.

Εντωμεταξύ, στις 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg και στις 18 Σεπτεμβρίου του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Clement Beaune.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μισέλ την Τρίτη – Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί την Τρίτη, στις 12:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Μετά τη συνάντηση θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 17:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 18:00, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στις 21:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Την Τρίτη στην Αθήνα η συνάντηση Δένδια-Σούκρι

Με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, θα συναντηθεί την Τρίτη, στις 13:00, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι συνομιλίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη Λιβύη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο περί ώρα 14:15.