Καθοριστικός ο ρόλος της Μέρκελ

Στη Γερμανία και ειδικά στα χέρια της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι είναι οι πρωτοβουλίες των κινήσεων σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για εξεύρεση φόρμουλας διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ενόψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Μητσοτάκη ήταν η πρώτη ενός γύρου επαφών που θα έχει το αμέσως επόμενο διάστημα η Γερμανίδα Καγκελάριος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Έτσι, τις επόμενες μέρες η Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να μιλήσει, μεταξύ άλλων, τόσο με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στόχος της προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε πρώτο στάδιο να δοθεί χρόνος και χώρος στην Τουρκία μέχρι τις 24-25 Σεπτεμβρίου να αποδείξει ότι πράγματι επιλέγει την αποκλιμάκωση, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κυρώσεων από τις Βρυξέλλες. Κυρίως όμως η Άνγκελα Μέρκελ ενδιαφέρεται για την εξεύρεση φόρμουλας ικανής να ξαναβάλει Αθήνα και Άγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αρχικά σε επίπεδο διπλωματών και στη συνέχεια, εάν τα πράγματα πάνε καλά, και σε υψηλότερο, πολιτικό επίπεδο.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θέτοντας ωστόσο δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας. Κάτι το οποίο σημαίνει να μην ξαναβγεί το Oruc Reis στην περιοχή και η Τουρκία να μην επαναλάβει μονομερείς ενέργειες σε μη οριοθετημένη ζώνη. Δεύτερη και δυσκολότερη προϋπόθεση είναι η θέση της Αθήνας ότι διάλογος μπορεί να διεξαχθεί μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Όπως έχει γίνει σαφές το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία θέτει υπό συζήτηση κι άλλα ζητήματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, προκειμένου στην ουσία να αμφισβητήσει εν τοις πράγμασι όρους της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο έγκειται η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία καλείται να κάνει λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, προκειμένου Αθήνα και Άγκυρα να ξαναπιάσουν το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί όπου σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016. Σημειώνεται επίσης ότι έμπειροι διπλωμάτες σημείωναν στο iefimerida.gr ότι οι κινήσεις της Άγκυρας δεν είναι καθόλου τυχαίες, υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην απόσταση στην οποία έφτασε το Oruc Reis από το Καστελλόριζο, καθώς αυτή πιθανώς να είναι η θέση της Τουρκίας αναφορικά με το πόση επήρεια μπορεί να έχει το νησί.

Αναφορικά με τις κυρώσεις, πάντως, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σύνθετα μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες υπάρχουν δύο επίπεδα στα οποία θα κληθούν να συζητήσουν οι ηγέτες των κρατών-μελών στις 24-25 Σεπτέμβρη. Το πρώτο αφορά τον κατάλογο των κυρώσεων (αφορά κυρίως φυσικά πρόσωπα) που έχουν συμφωνηθεί και τύχει επεξεργασίας σχετικά με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χθεσινή ανανέωση της NAVTEX για ενέργειες του γεωτρύπανου Yavuz νοτιοδυτικά της Κύπρου, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου (στις 11 του μήνα είναι προγραμματισμένος ο πρώτος γύρος εκλογών στα κατεχόμενα), δείχνει ότι η Τουρκία δεν είναι πρόθυμη να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης σε ό,τι αφορά την Κύπρο, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους Ευρωπαίους. Αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι η Λευκωσία διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί να υπάρξουν “δύο μέτρα και δύο σταθμά” αναφορικά με τη στάση της ΕΕ απέναντι σε Λευκωροσία και Τουρκία, γίνεται αντιληπτό ότι εκτός απροόπτου οδεύουμε προς επικύρωση και εφαρμογή του συγκεκριμένου καταλόγου.

Παράλληλα, στο τραπέζι των «27» θα βρεθεί και ο κατάλογος επιλογών [options paper] που παρουσίασε προφορικά ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Βερολίνο και ο οποίος αφορούσε τις ενέργειες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Με δεδομένη την απόσυρση του Oruc Reis, αυτό που αναμένεται στις 24 και 25 Σεπτέμβρη είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να εκφράσουν τις θέσεις τους πάνω στον κατάλογο, ο οποίος θα μείνει ενεργός για μελλοντική χρήση.
Πηγή: iefimerida.gr