Ιανός : Ηρθε η βροχή και στην Αθήνα

Αθήνα.- Αρχισε να βρέχει πριν λίγο στη νεφοσκεπή πλέον Αθήνα, προϊδεάζοντας για τις καιρικές συνθήκες που αναμένονται τα επόμενα 24ωρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων και τις προειδοποιήσεις της Πολιτικής Προστασίας, από τις επιπτώσεις του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

Ο κυκλώνας κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να «σαρώσει» τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο μεσογειακός κυκλώνας έχει κάνει την εμφάνισή του σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με τα νησιά του Ιονίου να είναι αυτά που βρίσκονται στο επίκεντρο, με ισχυρούς ανέμους και βροχές να πλήττουν Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Ιθάκη.

Στις τρομακτικές προβλέψεις των μετεωρολόγων ήρθε να προστεθεί και αυτή του meteo.gr, σύμφωνα με το οποίο, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής ο «Ιανός» θα επηρεάσει τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δ. Ελλάδας με κύματα το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 7 μέτρα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη κυματισμού που ακολουθεί.

Παράλληλα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι είναι πιθανόν να ρίξει βροχή 200 τόνους ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι σε έναν χώρο που είναι 1000 τμ. και δεν υπάρχει διαφυγή το ύψος του νερού μπορεί να φθάσει τα 20 εκατοστά ή όπως το μετρούν οι μετεωρολόγοι 200 χιλιοστά. Αν, όμως το έδαφος είναι επικλινές, υπάρχει υπόγειο ή χείμαρροι τότε το ύψος του νερού μπορεί να φθάσει ή να ξεπεράσει το ένα μέτρο.

Εκτός από τη μορφολογία του εδάφους μεγάλη σημασία έχει και η ένταση της βροχής, δηλαδή αν τέτοιες μεγάλες ποσότητες νερού πέσουν σε διάστημα μιας ώρας ή πολλών ωρών. Αρκεί να θυμηθούμε ότι η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρας, πάνω από τη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα, που πλημμύρισαν το 2017 ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά σε χρονικό διάστημα μόνο έξι ωρών.