Έλληνες δήμαρχοι της Μελβούρνης

Με τη Μελβούρνη να βρίσκεται ακόμη υπό τους αυστηρούς περιορισμούς του σταδίου 4, από τις αρχές Αυγούστου, τα δημοτικά συμβούλια ανά τη μητροπολιτική περιοχή είχαν να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, με τα πλήγματα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο να είναι έντονα.

Σημαντικό στοιχείο ήταν η όσο πιο άμεση απόκριση στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με ακάματη προσπάθεια να διασφαλιστεί η ενημέρωση των ανθρώπων για τα μέτρα υγιεινής, διατήρησης κοινωνικής απόστασης και απομόνωσης, να αντιμετωπιστεί η ψυχολογική κατάπτωση, λόγω του άγχους και της μοναξιάς, να υπάρξει ανταπόκριση στις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν στην οικονομία, αλλά και να προσφερθεί βοήθεια σε όσους το είχαν περισσότερο ανάγκη.

Οι τοπικές διοικήσεις έπαιξαν καίριο ρόλο στην αποστολή διατήρησης ενιαίου μετώπου και στη διακυβέρνηση εν μέσω των «αχαρτογράφητων θαλασσών» της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο «Νέος Κόσμος» συνομίλησε σχετικά με τους δημάρχους, ελληνικής καταγωγής, των Brimbank, Moreland και Stonnington.

Η δήμαρχος του Brimbank, Τζωρτζίνα Παπαφωτίου. Φώτο: Supplied

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Η κυρία Τζωρτζίνα Παπαφωτίου εκλέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Brimbank, εκπροσωπώντας το Taylors Ward, το 2016 και έγινε δήμαρχος το Νοέμβριο του 2019 και οι επόμενοι μήνες ήταν μία μεγάλη πρόκληση.

Η ίδια τονίζει την ανάγκη για μία κοινή ομάδα δράσης από την πολιτειακή κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικά από τον Ιούλιο και έπειτα, όταν υπήρξε αποκλεισμός κάποιων περιοχών ανά τη Μελβούρνη, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στους δήμους που επηρεάστηκαν άμεσα. Υπηρεσίες δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν και δημιουργήθηκε σύγχυση, εξαιτίας των «κλειστών» περιοχών.

Το Brimbank είναι από τις πιο πολυπολιτισμικές περιοχές της Αυστραλίας. Η επικοινωνία ήταν ουσιαστικής σημασίας για να μπορέσουν όλοι να ενημερωθούν για τα μέτρα, ενώ ο δήμος αντιμετώπισε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στη Μελβούρνη.

«Ακόμη απευθύνω την έκκληση για μία ειδική ομάδα δράσης», είπε στον «Νέο Κόσμο» και επεσήμανε ότι «πολλοί άνθρωποι δεν εξετάζονται επειδή φοβούνται». Ως δήμαρχος, ανέφερε, έχει πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με αξιωματούχους, σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο για τη δημιουργία μας σταθερής στρατηγικής συνεργασίας.

Κάθε δήμος, τόνισε, έχει διαφορετικές ανάγκες σε σχέση και με τα κρούσματα. «Έχουμε 166 γλώσσες που ομιλούνται εδώ…», σημείωσε, σε σχέση με την επικοινωνία με τους ηγέτες των κοινοτήτων για τις τελευταίες εξελίξεις με τον κορονοϊό.

Κάθε ένας μπορεί να βοηθήσει, υπογράμμισε η κ. Παπαφωτίου. «Είναι σημαντικό να επικοινωνεί κανείς…σε τακτική βάση με τους αγαπημένους του και με ανθρώπους της γειτονιάς του (που είναι μόνοι)…κάποιοι έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, οικογενειακή βία…».

«Μίλησα με ανθρώπους που έχασαν την εργασία τους, την επιχείρησή τους, αγαπημένους τους, κάποιους που προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν», είπε.

Σε σχέση με τη διαχείριση του προσωπικού, τους τελευταίους μήνες, εργάστηκε για να διατηρήσει προσωπικό του δήμου, επαναπροσδιορίζοντας ρόλους, για όσους «κόπηκαν» λόγω COVID-19, σε υπηρεσίες προς την κοινότητα.

Πραγματοποιούνται επισκέψεις σε σπίτια για βοήθεια, διανομή τροφίμων, αλλά και συμβουλευτικές τηλε-σεμινάρια για να βοηθήσουν επιχειρηματίες στην ανάκαμψη.

Ακόμη υπεγράφη ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Victoria University για υποστήριξη σε όσους έχασαν τις δουλειές τους κατά την πανδημία, ενώ χορηγήθηκαν και 8 εκατ. δολ. από την πολιτειακή κυβέρνηση για όσους δεν έμειναν άνεργοι.

Ο δήμος χρησιμοποιεί και μία χορηγία 70 εκατ. δολ. για να βοηθήσει ανθρώπους να ορθοποδήσουν.

Με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να πλησιάζουν, η κ. Παπαφωτίου δεν είναι σίγουρη ότι θα αναλάβει εκ νέου το αξίωμα, μετά από μία τόσο δύσκολη χρονιά.

«Ήταν μία χρονιά με πολλές προκλήσεις, περισσότερες από όσο μπορεί να καταλάβει κάποιος. Το μήνυμά μου προς όλους είναι να μείνετε δυνατοί, θετικοί και υγιείς», δήλωσε.

Σε σχέση με τους 12 μήνες σχεδόν της θητείας της, είπε πως «υπήρξαν πολλά επιτεύγματα και πολλές προκλήσεις και πολλές ζωές που επηρεάστηκαν».

Ο δήμαρχος του Moreland, Λάμπρος Ταπεινός. Φώτο: Supplied

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ

Ο κ. Λάμπρος Ταπεινός υπηρετεί εδώ και 12 μήνες για 3η φορά ως δήμαρχος του Moreland. Εξελέγη και υπηρέτησε ως δήμαρχος πρώτη φορά το 2008-2009, ενώ η δεύτερη ήταν το 2013-2014.

Το 2020 χρειάστηκε όλη την εμπειρία που απέκτησε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολούμενος με τα κοινά εδώ και πολλά χρόνια.

Η ενίσχυση της ομάδας Οικονομικής Ανάπτυξης που εισηγήθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, εν μέσω παγκόσμιας κρίσης στην οικονομία, ήταν σημαντική και για την αντιμετώπιση του της πανδημίας του κορονοϊού.

Ακόμη, είπε ο κ. Ταπεινός στον «Νέο Κόσμο», έγιναν πολλές συζητήσεις μεταξύ των στελεχών και των εκλεγμένων του δήμου, αρχικά για το πώς θα προχωρούσε το κλείσιμο χώρων, όπως βιβλιοθήκες και πισίνες, καθώς επιβάλλονταν αυστηρά μέτρα περιορισμού στην Πολιτεία.

«Τώρα είναι για το πως θα ρυθμίσουμε τις υπηρεσίες και να τις καταστήσουμε διαθέσιμες ξανά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι έγινε σημαντική προσπάθεια να καλυφθούν κενά, όπου υπάρχουν, με έμφαση στη βοήθεια προς τις πιο ευπαθείς ομάδες, όπως τους ηλικιωμένους με τα ψώνια τους, στην παροχή γευμάτων ή πληροφοριών.

«Έπρεπε να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι πληροφορίες για την υγεία μεταφράστηκαν και παρέχονται σε διαφορετικές γλώσσες και μορφές, από το διαδίκτυο μέχρι έντυπα.

Λόγω του κορονοϊού υπήρξαν σημαντικά οικονομικά προβλήματα και ο δήμος έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες για όσους είχαν ανάγκη, με εξαιρέσεις σε τέλη και φόρους.

Προσφέρθηκαν βοηθήματα σε όσους είχαν σημαντικά προβλήματα, συμπεριλαμβανόμενης στήριξης σε μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα στο δήμο, σε καλλιτέχνες, συνταξιούχους και άλλους.

Κάθε απόφαση έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων από την πολιτειακή κυβέρνηση. «Αναζητάμε τρόπους να προσαρμοστούμε και να τηρήσουμε τους κανονισμούς, αλλά και να προσφέρουμε στις κοινότητές μας», είπε.

Οι περισσότερες εργασίες για το δήμο γίνονται διαδικτυακά. Από την αρχή της πανδημίας, για παράδειγμα έχουν γίνει πάνω από 200 τελετές online για απονομή της Αυστραλιανής υπηκοότητας.

Αντίστοιχα υπάρχει και επαφή με την κοινότητα, μέσω του διαδικτύου. Το ερώτημα παραμένει πώς να είμαστε πιο κοντά στους ανθρώπους, είπε ο κ. Ταπεινός, σε σχέση με τη μεγάλη ευθύνη της παροχής γραμμών επικοινωνίας, υπογραμμίζοντας επίσης τα προβλήματα οικογενειακής βίας και ψυχικής υγείας.

Ο ίδιος, επεσήμανε ότι αν του ζητηθεί να συνεχίσει ως δήμαρχος, θα το αποδεχθεί, ώστε να συνεχίσει τη μάχη κατά του κορονοϊού.

Ο δήμαρχος του Stonnington, Στιβ Στεφανόπουλος. Φώτο: Supplied

ΣΤΙΒ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Στιβ Στεφανόπουλος έχει εκλεγεί δήμαρχος του Stonnington τρεις συνεχείς χρονιές από το 2017. Πρώτη φορά εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο το 2004, ενώ επανεξελέγη το 2016.

Το Stonnington μετέχει στο «Inner Melbourne Action Plan», μαζί με Μελβούρνη, Port Phillip, Yarra και Maribyrnong για τη βελτίωση των συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή.

Η ομάδα αυτή μαζί με τους δημάρχους των Hobson’s Bay, Moonee Ponds, Moreland και Darebin συναντώνται κάθε μήνα για να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων ο εντοπισμός κρουσμάτων και επαφών κορονοϊού, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και οι άνθρωποι χωρίς στέγη.

«Προσπαθούμε να εργαζόμαστε μαζί και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο», δήλωσε ο κ. Στεφανόπουλος στον «Νέο Κόσμο», αναφέροντας ότι αποτελούν το μεγαλύτερο εργοδότη στη Βικτώρια και σημαντική οντότητα σε όλη την Αυστραλία.

Χαρακτήρισε τις φωτιές, ως προπομπό του τι ακολούθησε για την πανδημία, αλλά οι δημοτικές Αρχές, είχαν ήδη έρθει σε στενή συνεργασία. Ακόμη, είπε, έγινε επαναπροσδιορισμός ρόλων για το προσωπικό των δήμων, από βιβλιοθήκες, κοινοτικά κέντρα και άλλες υπηρεσίες που έκλεισαν.

Υπογράμμισε πως η επικοινωνία με τις κοινότητες για τις εξελίξεις ήταν πολύ σημαντικός παράγοντας. «Εγώ (προσωπικά) έγραψα κάρτες σε όλες τις κοινοτικές ομάδες και τους ηλικιωμένους για να τους πω ότι το συμβούλιο είναι εδώ για να τους υποστηρίξει», είπε.

Η ενημέρωση δεν ήταν μόνο από την τηλεόραση και τα ΜΜΕ, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρο μας, πρόσθεσε ο κ. Στεφανόπουλος.

Με την κατάσταση να βελτιώνεται, η πρόκληση είναι πλέον πως θα γίνει η επαναλειτουργία των υπηρεσιών με ασφαλή τρόπο. Γι’ αυτό τον σκοπό πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα συζητήσεις με αρμόδιους φορείς.

«Το ερώτημα είναι πως υποστηρίζουμε τις υπηρεσίες μας να λειτουργήσουν σε εξωτερικούς χώρους ταχύτερα», είπε και σημείωσε πως ήδη υπάρχουν σχέδια και πρωτοβουλίες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπήρξαν και περιπτώσεις όπου η παραγωγικότητα για όσους εργάζονταν από το σπίτι αυξήθηκε. Αλλά, συμπλήρωσε, σε πολλούς έλειψε η δυνατότητα άμεσης συνεργασίες με συναδέλφους και οι κοινωνικές επαφές που θα γινόντουσαν στον εργασιακό χώρο.

«Η διαδικτυακή κόπωση θα χτυπήσει σκληρά», εκτίμησε ο κ. Στεφανόπουλος, εξηγώντας ότι δεν είναι το ίδιο με την ανταλλαγή ιδεών πρόσωπο με πρόσωπο. Προέβλεψε δε ότι μπορεί να υπάρξουν και θετικές εμπειρίες από όλο αυτό με την απομακρυσμένη εργασία.

Συνεδριάσεις και συζητήσεις του δημοτικού συμβουλίου έγιναν online, καθώς και συμβουλευτικές δράσεις με παρουσία πάνω από 40 ατόμων, που πήγαν πολύ καλά. Είναι μία ευκαιρία, τόνισε, να εκμεταλλευτούμε τα θετικά της τεχνολογίας και στο μέλλον.

Τέλος, επεσήμανε ότι θα προκύψει ζήτημα όταν τα παιδιά επιστρέψουν στο σχολείο, ειδικά ως προς τον τρόπο μεταφορά τους εκεί, καθώς οι δρόμοι έχουν ήδη σημαντική κυκλοφοριακή επιβάρυνση.

Πηγή:neoskosmos.com