Παραιτήθηκε από το υπουργείο Υγείας η ομογενής Τζένη Μικάκου

Μελβούρνη.– Η κ. Τζένη Μικάκου ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου την παραίτησή της από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και τη Βουλή, αναφέροντας στη δήλωσή της ότι λυπάται βαθιά για την κατάσταση που βρέθηκαν οι κάτοικοι της Βικτώριας, αλλά υποστηρίζει τους χειρισμούς της για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σημειώνει η κ. Μικάκου, ανάμεσα σε άλλα:

Λυπάμαι βαθιά για την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι κάτοικοι της Βικτώριας. Με καλή τη συνείδησή μου, δεν πιστεύω ότι οι ενέργειές μου τους οδήγησαν σε αυτή…

Πάντα, έδωσα ό,τι είχα στα υπουργικά μου καθήκοντα. Δεν ήθελα ποτέ να αφήσω μία δουλειά στη μέση, αλλά στον απόηχο της δήλωσης του Πρωθυπουργού στην επιτροπή και το γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία ως προς αυτή με τα οποία διαφωνώ έντονα, πιστεύω ότι δεν μπορώ να συνεχίσω να υπηρετώ στο Υπουργικό του Συμβούλιο…

Δεν αποποιήθηκα ποτέ της ευθύνης για το Υπουργείο μου, αλλά δεν είναι δική μου ευθύνη μόνο.

Ανυπομονώ για την τελική αναφορά της επιτροπής.

Η ομογενής υπουργός, βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής ως προς την ευθύνη των Υπουργείων για το επίμαχο πρόγραμμα καραντίνας σε ξενοδοχεία, η αποτυχία του οποίο οδήγησε εν πολλοίς στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη Βικτώρια, με εκατοντάδες θύματα.

Η ίδια κατά την κατάθεσή της ενώπιον της επιτροπής που ερευνά το θέμα, την Πέμπτη, υποστήριξε πως υπήρξε πολυφωνία και συναρμοδιότητες μεταξύ των Υπουργείων, κυρίως Υγείας και Εργασίας, που δεν είχαν καλό αποτέλεσμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι η φρούρηση ήταν αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο είχε όλα τα συμβόλαια με ιδιώτες (ξενοδοχεία, ασφάλεια και καθαρισμό).

Το Υπουργείο Υγείας, είπε, αφού έλαβε γνώση του πώς είχε η κατάσταση στα ξενοδοχεία καραντίνας, πρότεινε να υπάρξει βοήθεια από στρατιωτικό προσωπικό (ADF), αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από «άλλα τμήματα της κυβέρνησης».

Ανέφερε ακόμη ότι δε γνωρίζει ποιος έλαβε την απόφαση για τη χρησιμοποίηση ιδιωτικών φρουρών στη φύλαξη της καραντίνας και ότι ενημερώθηκε σχετικά σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος γι’ αυτό το σημαντικό και κρίσιμο στοιχείο της λειτουργίας του.

Την Παρασκευή, λίγο πριν την κατάθεση και του πολιτειακού πρωθυπουργού, Daniel Andrews στην επιτροπή, όμως τέθηκε θέμα κατά πόσον η ομογενής Υπουργός παραπλάνησε την επιτροπή καθώς είπε ότι δε γνώριζε τίποτα για τους ιδιωτικούς φρουρούς μέχρι το Μάιο.

Ωστόσο, ήταν παρούσα σε συνέντευξη τύπου στα τέλη Μαρτίου, οπότε ο υπουργός Εργασίας Martin Pakula επιβεβαίωσε ότι στα ξενοδοχεία είχαν τοποθετηθεί ιδιωτικοί φρουροί.

Η κ. Μικάκου αρνήθηκε την κατηγορία της παραπλάνησης. Εκπρόσωπός της, επεσήμανε: Η υπουργός αρνείται κατηγορηματικά ότι παραπλάνησε την επιτροπή με οποιοδήποτε τρόπο και ζήτησε άδεια να παράσχει πληροφόρηση σε αυτή ως προς αυτό.

Ο κ. Andrews, κατά τη δική του κατάθεση στην επιτροπή είπε πως δε γνωρίζει ποιος έλαβε την απόφαση για την ιδιωτική φρούρηση, υπογράμμισε ότι ως πρωθυπουργός είναι ο τελικός υπόλογος, αλλά ανέφερε ότι πιστεύει πως η υπουργός Υγείας, ήταν κυρίως υπεύθυνη για το πρόγραμμα από τις 8 Απριλίου, μέχρι τις 8 Ιουλίου, οπότε ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία σύγχυση για την ευθύνη του προγράμματος, είπε. Ερωτηθείς για το αν ανησυχεί ότι η υπουργός Υγείας και η γραμματέας του Υπουργείου, φαίνεται να μη θεωρούν ότι είναι υπόλογες, όπως εκείνος λέει, απάντησε «ναι».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Η ομογενής Τζένη Μικάκου έκανε γνωστή την απόφασή της να παραιτηθεί και μέσω των social media, δημοσιεύοντας τη δήλωσή της, στο Twitter.

Γράφει (ανεπίσημη μετάφραση):

Από την απαρχή της πανδημίας, έχω εργαστεί κάθε μέρα με ένα στόχο -να προστατεύσω τους κατοίκους της Βικτώριας από μία παγκόσμια απειλή δημόσιας υγείας χωρίς προηγούμενο για τη γενιά μας.

Ήταν μία ευθύνη για την οποία ένιωθα μόνο αίσθηση καθήκοντος και αποφασιστικότητας.

Ένιωθα δέος για τους επαγγελματίες μας του τομέα Υγείας που έσωζαν ζωές κάθε μέρα και δεν μπορώ, ποτέ, να εκφράσω τον θαυμασμό μου γι’ αυτούς, αρκετά.

Όταν τα κρούσματα άρχισαν να κλιμακώνονται τον Ιούνιο αναζήτησα μία εξήγηση. Στις 30 Ιουνίου έλαβα ενημέρωση για μία αναφορά για τη γενετική αλληλουχία. Το να πω ότι σοκαρίστηκα θα είναι πολύ λίγο.

Η θυσία και τα όσα υπέφεραν οι κάτοικοι της Βικτώριας είναι κάτι που κατανοώ βαθιά.

Όπως ανέφερα στην επιτροπή που ερευνά (το πρόγραμμα καραντίνας σε ξενοδοχεία), αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για το Υπουργείο μου.

Έχοντας το πλεονέκτημα της γνώσης εκ των υστέρων, υπάρχουν σαφή ζητήματα για τα οποία το Υπουργείο μου θα έπρεπε να ενημερωθεί.

Αν θα είχαν αλλάξει την πορεία των γεγονότων ή όχι, μόνο η επιτροπή μπορεί να το αποφασίσει.

Για 3 μήνες ανυπομονούσα να μάθω ποιος έλαβε τη μοιραία απόφαση να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικοί φρουρού ασφάλειας. Οι κάτοικοι της Βικτώριας αξίζουν να μάθουν ποιος.

Πάντα έδωσα ό,τι είχα στα υπουργικά μου καθήκοντα. Δεν ήθελα ποτέ να αφήσω μία δουλειά στη μέση, αλλά στον απόηχο της δήλωσης του Πρωθυπουργού στην επιτροπή και το γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία ως προς αυτή με τα οποία διαφωνώ έντονα, πιστεύω ότι δεν μπορώ να συνεχίσω να υπηρετώ στο Υπουργικό του Συμβούλιο.

Δεν αποποιήθηκα ποτέ της ευθύνης για το Υπουργείο μου, αλλά δεν είναι δική μου ευθύνη μόνο.

Ανυπομονώ για την τελική αναφορά της επιτροπής.

Είμαι απογοητευμένη που υπήρξαν φωνές υπονόμευσης της ακεραιότητάς μου. Γνωρίζω ότι η δήλωσή μου και τα στοιχεία δε θα ήταν βολικά για κάποιους.

Έγραψα σήμερα στον κυβερνήτη της Βικτώριας για την παραίτησή μου από τα καθήκοντα της Υπουργού, με ισχύ από σήμερα. Επίσης, θα παραιτηθώ από τη Βουλή.

Λυπάμαι βαθιά για την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι κάτοικοι της Βικτώριας. Με καλή τη συνείδησή μου, δεν πιστεύω ότι οι ενέργειές μου τους οδήγησαν σε αυτή.

Ευχαριστώ…

Ευχαριστώ τους κατοίκους της Βικτώριας για το προνόμιο να τους υπηρετώ. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό, τους συναδέλφους μου, το πιστό προσωπικό μου, το Εργατικό Κόμμα και το ευρύτερο εργατικό κίνημα για την υποστήριξή τους.

Δε θα προβώ σε περαιτέρω δημόσιες δηλώσεις.

Πολιτικοί στηρίζουν την Μικάκου

Μία σειρά από νυν και πρώην πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ άλλων, αντέδρασαν άμεσα στη δήλωση παραίτησης της κ. Τζένης Μικάκου.

Κάποιοι ανέφεραν ότι δεν ήταν η υπουργός Υγείας αποκλειστικά υπεύθυνη για τα λάθη στο πρόγραμμα καραντίνας σε ξενοδοχεία και πώς θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες παραιτήσεις, ενώ πολλοί, ανάμεσα τους ομογενείς βουλευτές, έσπευσαν να μιλήσουν με τα καλύτερα λόγια για την εργατικότητά της και την πολιτική της σταδιοδρομία.

Ενδεικτικά ο υπουργός Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Brad Hazzard, ανέφερε ότι λυπάται για την παραίτηση της ομογενούς υπουργού και βουλευτή και επέκρινε τη δήλωση του πρωθυπουργού της Βικτώριας, Daniel Andrews, ότι αυτή ήταν υπεύθυνη για το πρόγραμμα καραντίνας σε ξενοδοχεία.

«Ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού Andrews ότι η υπουργός Υγείας ήταν υπεύθυνη για το σύστημα καραντίνας στερείται λογικής. Πώς θα μπορούσε μία υπουργός Υγείας να διατάξει στην Αστυνομία να εμπλακεί;», έγραψε στο Twitter.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βικτώριας, Jeff Kennett, επεσήμανε ότι περιμένει κι άλλες παραιτήσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή του κ. Daniel Andrews.

Η ομογενής ομοσπονδιακής βουλευτής, Μαρία Βαμβακινού, σε ανακοίνωσή της, υπογράμμιζε:

Οι σκέψεις μου είναι στην Τζένη σήμερα. Η πολύ δύσκολη απόφαση που έλαβε σήμερα αντανακλά την ακεραιότητά και την ευπρέπειά της.

Η Τζένη, πράγματι, υπήρξε ένα από τα πιο σκληρά εργαζόμενα μέλη της Βουλής και πολλοί από τους συναδέλφους της, το έχουν αναγνωρίσει και επιβεβαιώσει αυτό στις δηλώσεις τους σήμερα.

Η Τζένη Μικάκου, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της όντας στην υπηρεσία των πολιτών και του Αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος.

Υπήρξε πάντα σκληρά εργαζόμενη, με πάθος και ικανή, όπως όταν την πρωτογνώρισα, αρκετά χρόνια πριν στο Thornbury High School, όταν ως καθηγήτρια της Ελληνικής, δίδασκα μία νέα, ευφυή και δυναμική κοπέλα, η οποία ήταν μία από τις μαθήτριες αστέρια που είχα.

Το ό,τι επανασυνδεθήκαμε χρόνια αργότερα στην πολιτική είναι μία ιδιαίτερη στιγμή του πολιτικού μου ταξιδιού.

Η Τζένη κέρδισε κάθε κομμάτι της επιτυχίας της, σε όλη την καριέρα της και της αξίζει αναγνώριση για τα επιτεύγματά της.

Ακόμη, μια σειρά από νυν και πρώην βουλευτές της Βικτώριας με το Εργατικό Κόμματα, αντέδρασαν στην παραίτηση της κ. Μικάκου.

Ο βουλευτής του Όκλεϊ, Στιβ Δημόπουλος, επεσήμανε ότι η κ. Μικάκου ήταν «μία φανταστική υπηρέτης της κοινότητας μας», που δεν είχε καμία προσωπική φιλοδοξία.

«Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν εργαστεί τόσο σκληρά ή έχουν περισσότερο πάθος για να βοηθήσουν τους άλλους», ανέφερε. «Δεν έχω δει ποτέ ίχνος προσωπικής φιλοδοξίας, μόνο μία φιλοδοξία να κάνει καλό. Είμαι περήφανος να σε αποκαλώ φίλη Τζένη».

Επίσης, ο κ. Νικ Στάικος, βουλευτής του Bentleigh, έγραψε ότι τον λυπεί πολύ που η πολιτική σταδιοδρομία της κ. Μικάκου λήγει με αυτόν τον τρόπο.

«Είναι ένα πρόσωπο ακεραιότητας, που εργάστηκε υπερβολικά πολύ ενώ κουβαλούσε το εξωπραγματικό βάρος μίας υγειονομικής κρίσης άνευ προηγουμένου στους ώμους της», σημείωσε. «Της εύχομαι μόνο τα καλύτερα» μετά την πολιτική.

Ο βουλευτής της Άνω Βουλής, Adem Somyurek, ο οποίος τέθηκε εκτός των Εργατικών τον Ιούνιο, λόγω κατηγοριών για παρατυπίες, είπε ότι παρότι η κ. Μικάκου είχε τους επικριτές της, λόγω του μαχητικού τους χαρακτήρα, «ήταν μία από τις πιο σκληρά εργαζόμενους βουλευτές», που έχει ποτέ γνωρίσει.

Επίσης, με δήλωσή της, η ηγέτης του Reason Party, Fiona Patten, επεσήμανε ότι η κ. Μικάκου θα λείψει από τη Βουλή.

«Η Τζένη ήταν δυνατή σε κάποια από τα θέματα που έχω στην πολιτική μου καρδιά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η ομογενής πολιτικός υποστήριξε τη νομοθεσία για τις Safe Access Zones, που βοήθησε στην προστασία των ιατρικών δεδομένων των γυναικών, αλλά και για τους νόμους για το Voluntary Assisted Dying, που «τώρα δίδει σε πολλούς ανθρώπους ηρεμία στο τέλος της ζωή τους».

«Γι’ αυτό θα είμαι πάντα ευγνώμων», επεσήμανε. «Ήταν εξωπραγματικοί καιροί για όλους μας, αλλά ειδικά αν είσαι υπουργός Υγείας. Η Τζένη τα κατάφερε εξαιρετικά καλά κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων καιρών».

Η κοινοβουλευτικός γραμματέας για την Ψυχική Υγεία, Harriet Shing, σημείωσε ότι η κ. Μικάκου ήταν «μία από τις πιο δυνατές και σκληρά εργαζόμενες γυναίκες που έχω ποτέ γνωρίσει». «Ήταν τεράστιο προνόμιο να εργαστώ μαζί της και να την αποκαλώ φίλη μου. Και ήταν προνόμιο να είμαι μάρτυρας στην τεράστια συνεισφορά της με επιμέλεια και δέσμευση για πολλά, πολλά χρόνια».

Ακόμη, η Australian Nursing and Midwifery Federation (ANMF), με περίπου 92.000 μέλη, το οποίο στήριξε την κ. Μικάκου και την περασμένη εβδομάδα όταν έτερο συνδικάτο το Health Workers Union (HWU), με περίπου 14.000 μέλη ζητούσε την παραίτησή της, εμφανίστηκε έκπληκτο από την παραίτηση της υπουργού Υγείας, πριν ολοκληρωθεί η έρευνα για την καραντίνα σε ξενοδοχεία.

Η πρόεδρος της ANMF για τη Βικτώρια, Lisa Fitzpatrick, ανέφερε ότι η κ. Μικάκου, προέβη σε σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα Υγείας.

«Είμαι σοκαρισμένη που παραιτήθηκε πριν η κοινοβουλευτική έρευνα παραδώσει το πόρισμά της», επεσήμανε.

«Είμαι πολύ απογοητευμένη που παραιτήθηκε από τη Βουλή. Είμαι μία από τις πιο σκληρά εργαζόμενους κοινοβουλευτικούς που είχα την ευχαρίστηση να εργαστώ μαζί».

Το HWU πάντως καλωσόρισε την παραίτηση της κ. Μικάκου και εξέφρασε την ελπίδα να σταματήσουν «περίεργες αποφάσεις» από το νέο υπουργό Υγείας

 

Με αποκλειστικές της δηλώσεις στο «Νέο Κόσμο», τις μοναδικές που έκανε μετά την παραίτησή της από υπουργός και μέλος του κοινοβουλίου της Βικτώριας, η Τζένη Μικάκου στέκεται αποκλειστικά στην σχέση της με την ελληνική παροικία.

Εξάλλου τους λόγους της παραίτησής της τους ανέφερε στην ανάρτησή της στο Twitter την οποία δημοσιεύουμε χωριστά.

Κατά γενική εκτίμηση ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Daniel Andrews, ουσιαστικά «θυσίασε» την κα Μικάκου στην οποία δεν άφησε άλλο περιθώριο από το να παραιτηθεί, προκειμένου να σώσει άλλους υπουργούς και την ίδια την κυβέρνησή του.

Ο «Νέος Κόσμος» έθεσε στο γραφείο του πολιτειακού πρωθυπουργού συγκεκριμένες ερωτήσεις τόσο για την παραίτηση της κας Μικάκου όσο και για τις επιπτώσεις που έχει ο κορονοϊός στην παροικία μας που θρηνεί πάνω από 140 νεκρούς.

Για το θέμα αυτό εκπρόσωπος του πολιτειακού πρωθυπουργού δήλωσε στο «Νέο Κόσμο»:

«Όντως η πανδημία έπληξε ιδιαίτερα την ελληνική παροικία η οποία, όπως άλλωστε όλοι οι πολίτες της Βικτώριας, έκανε θυσίες για να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο λόγος που συστάθηκε η ειδική επιτροπή είναι για να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις όλων. Απαντήσεις που χρειαζόμαστε και τις δικαιούμαστε. Θα πρέπει, λοιπόν, να αφήσουμε την επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η πανδημία έπληξε σκληρά την ελληνική παροικία».

Η ΜΙΚΑΚΟΥ

Για το ιστορικό της παραίτησης της Τζένης Μικάκου και τις αντιδράσεις δημοσιεύουμε ξεχωριστά ρεπορτάζ στη σελίδα 3.

Σημειώνουμε πάντως ότι νέος υπουργός Υγείας ορκίστηκε ο Martin Foley, ένας πολιτικός με πολύχρονες και καλές σχέσεις με την ελληνική παροικία της Μελβούρνης, ιδιαίτερα δε με την «Ελλάς Μελβούρνης».

Η ίδια η Τζένη Μικάκου σε δήλωσή της προς το «Νέο Κόσμο» αναφέρει:

«Οφείλω ευγνωμοσύνη στον Ελληνισμό της Βικτώριας για την στήριξη που μου πρόσφερε όλα αυτά τα 21 χρόνια που ήμουν μέλος του πολιτειακού κοινοβουλίου.

Πάντοτε αισθανόμουν και αισθάνομαι υπερήφανη για τα πολλά επιτεύγματα της παροικίας μας σε όλους τους τομείς.

Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που μπόρεσα και εγώ να προσφέρω στην παροικία σε διάφορες ανάγκες της. Στις πολιτιστικές δραστηριότητες της, σε ανέγερση κτιρίων και οικημάτων της, σε υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους μας αλλά και για την διατήρηση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Πάντα αισθανόμουν σαν «κόρη της παροικίας» και μου προκαλούσε μεγάλη υπερηφάνεια όταν με προσφονούσαν «Η Τζένη μας». Ο Ελληνισμός θα είναι πάντα στην καρδιά μου»

Η τελευταία εβδομάδα ήταν δύσκολη για μένα προσωπικά αλλά κοιτάζω μπροστά. Ξεκινά μια νέα σελίδα στη ζωή μου και προσβλέπω σε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου. Ελπίζω να είμαι σε θέση να στηρίξω και πάλι την παροικία μας με διάφορους νέους τρόπους και στο μέλλον».

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης χαιρετίζει την προσφορά της Τζένη Μικάκου

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης αναγνωρίζει «με υπερηφάνεια τη συμβολή της Τζένη Μικάκου στην πολιτική και την ακούραστη προσπάθειά της για κοινωνική δικαιοσύνη στην πολιτεία της Βικτώριας. Υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των μη προνομιούχων, των γυναικών και της ελληνικής παροικίας».

Στην ίδια ανακοίνωση η Ελληνική Κοινότητα αναφέρει:

«Τζένη, το ταξίδι σου στην πολιτική έχει διαρκέσει πάνω από δύο δεκαετίες, καλύπτοντας τη δικαιοσύνη, τον προγραμματισμό, τις κοινοτικές υπηρεσίες, τις οικογένειες, τα παιδιά –συμπεριλαμβανομένης της προσχολικής εκπαίδευσης, των υποθέσεων νεολαίας και της δικαιοσύνης των νέων, καθώς και των υπηρεσιών υγείας και ασθενοφόρων.

Εκτιμούμε την προσφορά σου, η οποία δεν θα ξεχαστεί και σου ευχόμαστε ό, τι καλύτερο στην μελλοντική σου πορεία. Προσβλέπουμε στη συνεχή συμβολή σου στην ελληνική παροικία, την οποία έμπνευσες και βοήθησες στην ανάπτυξή της, και στην οποία θα είσαι πάντα ένα πολύτιμο μέλος της.

Πηγή:neoskosmos.com