Αττική και Πέλλα έφεραν ρεκόρ κρουσμάτων – 400 οι νεκροί

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική και τα 114 κρούσματα σε κονσερβοποιία της Σκύδρας εκτίναξαν τον αριθμό των μολύνσεων της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου σε 460, δημιουργώντας έτσι ένα νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 207 από τα 460 σημερινά κρούσματα αφορούν την περιφέρεια της Αττικής, εκ των οποίων 17 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Την ίδια στιγμή, οι έλεγχοι στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας στην Πέλλα έδειξαν ότι οι 114 από τους 427 ανθρώπους που απασχολούνται στη βιομηχανία «Κρόνος» είναι θετικοί στον κορωνοϊό και κάπως έτσι τα κρούσματα έφτασαν σε… τρομακτικά -για τη χώρα μας- επίπεδα.

Εξάλλου, ανησυχία επικρατεί και στη Φλώρινα, καθώς πενήντα κάτοικοι δουλεύουν στο εργοστάσιο της Σκύδρας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι θετικοί στον κορωνοϊό εργαζόμενοι της «Κρόνος» είναι όλοι ασυμπτωματικοί, σύμφωνα με την κονσερβοποιία, η οποία τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι σε κάθε στάδιο των ενεργειών, ευρημάτων και θεμάτων που αντιμετώπισε είχε γραπτή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Η κονσερβοποιία «Κρόνος» εδρεύει στο Μαυροβούνι Σκύδρας στον νομό Πέλλας και οι εξαγωγές που πραγματοποιεί σε περισσότερες από 80 χώρες αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο του τζίρου της. Η μακεδονική βιομηχανία επεξεργάζεται ετησίως περί τους 50.000 τόνους συμπύρηνου ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού και συνεργάζεται με 10.000 παραγωγούς, κυρίως σε Πέλλα, Ημαθία και Λάρισα. Στις θερινές περιόδους απασχολεί περί τους 1.000 εργαζόμενους, με τους 120 εξ αυτών να αποτελούν μόνιμο προσωπικό.

Συναγερμός σήμανε στο Γηροκομείο της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος που βρίσκεται στην Καρδίτσας, όπου κατόπιν ιχνηλάτησης από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες βρέθηκαν πέντε εργαζόμενοι να είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Τα τεστ έγιναν στο πλαίσιο των προληπτικών επαναληπτικών ελέγχων στο προσωπικό και συγκεκριμένα χθες βγήκαν θετικοί δύο εργαζόμενοι και σήμερα ακόμη τρεις καθώς και η σύζυγος ενός εκ αυτών. Πρόκειται για νοσηλευτές και τραπεζοκόμους. Τεστ έγιναν και στους 31 ηλικιωμένους που φιλοξενεί η δομή και αναμένονται τα αποτελέσματα.
Κορωνοϊός: Έφτασαν τους 400 οι νεκροί στη χώρα μας

Παράλληλα με το νέο αρνητικό ρεκόρ, η χώρα μας έφτασε σε άλλο ένα μαύρο ορόσημο, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι στη χώρα μας από επιπλοκές του κορωνοϊού ανέρχονται πλέον σε 398, ενώ λίγη ώρα αργότερα δύο ακόμη θάνατοι έφτασαν τον συνολικό αριθμό στους 400.

Πρόκειται για μια 85χρονη με υποκείμενα νοσήματα που κατέληξε στο «Σωτηρία» και μία 87χρονη που άφησε την τελευταία της πνοή στο ΝΙΜΤΣ.

Αναλυτικά ο χάρτης του κορωνοϊού στη χώρα μας την Παρασκευή 2/10

26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
207 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή σε ιδιωτική επιχείρηση
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
117 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
2 κρούσματα δυην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Χαρδαλιάς: «Αν τηρήσουμε τα μέτρα, δεν χρειάζεται κανένα lockdown»

Ξεκάθαρος ήταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown.

«Εάν τηρήσουμε τα μέτρα, δεν χρειάζεται κανένα lockdown», είπε με έμφαση, και αμέσως μετά εμφανίστηκε οργισμένος με κάποιους που ενδεχομένως θέλουν να υπονομεύσουν τη συλλογική προσπάθεια. «Αν κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια, τότε προφανώς θα πάμε σε λοκ ντάουν, αλλά είμαστε ακόμη μακριά από ένα lockdown», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. Παράλληλα, επέκρινε όσους στηρίζουν διαδηλώσεις χωρίς μέτρα προστασίας.

Σημειώνεται ότι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες ένα εργοστάσιο γίνεται εστία κορωνοϊού, με κρούσματα να εντοπίζονται σε δεκάδες εργαζομένους. Μετά το εργοστάσιο κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά που προκάλεσε ανησυχίες στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένα δεύτερο εργοστάσιο κονσερβοποιίας, στη Σκύδρα αυτή τη φορά, μπήκε στο επίκεντρο, καθώς σε αυτό εντοπίστηκαν 114 κρούσματα.

Μαγιορκίνης: Η Αττική παρουσιάζει δυσανάλογη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε πως η δυναμική της επιδημίας του κορωνοϊού είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην περιφέρεια Αττικής. Όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν, οι επιστήμονες παρατηρούν πως στην Αττική σημειώνονται καθημερινά περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Ο επίκουρος καθηγητής επισήμανε για μια ακόμη φορά πως η διάδοση του ιού γίνεται αργά, αλλά όχι σταθερά, καθώς παρατηρούνται διακυμάνσεις. Όπως σημειώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, φαίνεται πως το σενάριο της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων έχει απομακρυνθεί, όμως δεν βρισκόμαστε ακόμη στο επίπεδο της ύφεσης της πανδημίας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε όμως και στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο βρίσκει τις χώρες του βορείου ημισφαιρίου μια ανάσα από τον χειμώνα και ενόψει μιας περιόδου αυξημένης μεταδοτικότητας. Όπως είπε ο καθηγητής, όσο πέφτει η θερμοκρασία, αυξάνονται οι κοινωνικές δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους με θέρμανση, συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαγιορκίνης εκτιμά πως, υπό αυτές τις συνθήκες, η μετάδοση του ιού είναι ως και 10 φορές πιο υψηλή. Συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής σημείωσε πως κάτι τέτοιο αναμένεται στη χώρα μας από τα τέλη Οκτωβρίου.
Πηγή: iefimerida.gr