Χωρίς εκλογές το Δ.Σ. της ΟΕΚ Γερμανίας!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η γκρίνια (ή κρίση;) που σοβούσε στην ελληνική Ομογένεια Γερμανίας, βρίσκεται «ante portas» (προ των πυλών) καθώς ο Πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης,  Διαμαντής Γκίκας, κυκλοφόρησε επιστολή του προς την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) με την κατηγορία ότι σκοπίμως αποφεύγει να κάνει εκλογές, αν και η θητεία του Διοικητικού της Συμβουλίου έχει λήξει εδώ και δύο χρόνια!

Να σημειωθεί ότι η ΟΕΚ είναι η μεγαλύτερη Ομοσπονδία σε αριθμό Κοινοτήτων – μελών που αριθμεί σήμερα περισσότερες από 100 Κοινότητες.

Τελευταίας εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εκτελεστικής Επιτροπής στην ΟΕΚ πραγματοποιήθηκαν το Μάιο του 2016. Που σημαίνει αυτό ότι εκλογές έπρεπε να έχουν διεξαχθεί το Μάϊο του 2018!

Ο από ετών πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία – ΟΕΚ,  Κώστας Δημητρίου, δεν έχει δώσει εξηγήσεις για την αναβολή των εκλογών αν και κατά ένα τουλάχιστον διάστημα (από το Φεβρουάριο του 2020) είναι αντιληπτό ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές εν μέσω Πανδημίας.

Ωστόσο, από τον Μάιο του 2018 που τυπικά και καταστατικά έληξε η θητεία του ΔΣ μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 που ξέσπασε η επιδημία του Κοροναϊού, δεν στήθηκαν κάλπες, άγνωστο για ποιόν ακριβώς λόγο! Αυτό παρά το γεγονός ότι το Καταστατικό είναι σαφές: «Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων ψηφίζεται κάθε 2 χρόνια με την συμμετοχή αιρετών αντιπροσώπων των Κοινοτήτων που είναι μέλη της  ΟΕΚ»…

Όπως και τα Συνέδρια της ΟΕΚ έχουν «αραιώσει» από το 2016 και εδώ.

Πολλοί αποδίδουν στην διοικητική «αταξία» που επικρατεί σε κάποιες Κοινότητες,  και το γεγονός ότι έχουν χάσει της παλιά τους αίγλη προ πολλού, ενώ προκαλούν πλέον την αδιαφορία και αδράνεια των Ελλήνων της Γερμανίας να συσπειρωθούν γύρω τους.

Το κείμενο της επιστολής του Διαμαντή Γκίκα έχει ως εξής:

<<Προς: ΟΕΚ Γερμανίας

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) πραγματοποίησε τις τελευταίας εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ και Ε.Ε το Μάιο 2016. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΟΕΚ Γερμανίας οι εκλογές διεξάγονται κάθε δύο έτη. Συνεπώς το νυν Δ.Σ. λειτουργεί πάνω από δυο χρόνια παράτυπα και καμία ελληνική κοινότητα στη Γερμανία δεν διαμαρτύρεται!

Ο κορονοιός σίγουρα εμπόδισε την εκλογική διαδικασία για την περίοδο Φεβρουάριο 2020 μέχρι σήμερα. Αλλά από το Μάιο 2018 έως τον Ιανουάριο 2020 τι έγινε ? Κάποτε θα έρθει όμως η ημέρα του απολογισμού και θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις στα μέλη της ΟΕΚ Γερμανίας και σε προέκταση σε όλα τα μέλη όλων των ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας!

Η κατάσταση αυτή είναι λυπηρή, απαξιώνει τις δημοκρατικές αρχές και δυναμώνει τις φωνές για την ίδρυση Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων σε διάφορα κρατίδια της Γερμανίας !

Αγαπητό Προεδρείο της ΟΕΚ, καλέστε λοιπόν σε Γενική Συνέλευση με διεξαγωγή εκλογών ! Τι περιμένετε ?

Διαμαντής Γκίκας>>

Φωτογραφία αρχείου: Ο καταγγέλλων κ. Διαμαντής Γκίκας των Θεσσαλών.