Οι ομογενειακές οργανώσεις και η Δημοκρατία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν σωστά οι διάφορες ομογενειακές οργανώσεις, όλων των επιπέδων, είναι η ακριβής τήρηση του Καταστατικού τους. Διαφορετικό το Καταστατικό σε κάθε  μία οργάνωση, προσανατολισμένο στους ιδιαίτερους σκοπούς  και τις διαφορετικές στοχεύσεις της, πανομοιότυπο, όμως, στις δημοκρατικά δομημένες οργανώσεις, στην τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών, κορωνίδα των οποίων  είναι οι μέσω αδιάβλητων εκλογών, ανάδειξη του Διοικητικού τους Συμβουλίου.

Η σωστή λειτουργία, όμως, μιας οργάνωσης, δεν προστατεύει μόνον τα δικαιώματα των μελών της. Ταυτόχρονα διασφαλίζει τις ευνοϊκές προϋποθέσεις προσέλκυσης νέων ομογενών στα κοινά, προάγοντας, έτσι, μέσα από τους μαζικούς αγώνες τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις της ομογένειας σε όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς στίβους. Αντίθετα, η καταστρατήγηση (ηθελημένη ή όχι) των καταστατικών αρχών των οργανώσεων, αποθαρρύνει, απογοητεύει και, τέλος, απομακρύνει από τις οργανώσεις τους ομογενείς, νεώτερους στην ηλικία και παλαιούς…

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που η πολύχρονη αναβολή εκλογών στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) -εκτός του ότι θυμίζει ανάλογα κακά προηγούμενα άλλων ομογενειακών οργανώσεων, άλλων χωρών – συνιστά και στοιχείο που επηρεάζει αρνητικά την ανέλιξή της , άσχετα των λόγων για τους οποίους «διαστέλλει» ο νυν πρόεδρος, Κώστας Δημητρίου, τη θητεία του.

Παρόμοια κατάσταση δημιουργήθηκε -ως μη όφειλε- και στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το 2010, με ευθύνη της τότε ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ανέβαλε προσχηματικά την επικείμενη (την περίοδο εκείνη) Γενική Συνέλευση ματαιώνοντας, έτσι, τις εκλογές,  για την ανάδειξη νέου προεδρείου.  Στη συνέχεια, παράτεινε για 1+1 χρόνια τη θητεία του απερχόμενου Προεδρείου, ως είχε εκ του νόμου δικαίωμα, πλην, όμως, μετά την σκοπίμως άκαρπη, από τον τότε ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, παρέλευση της διετίας, το ΣΑΕ περιήλθε σε κατάσταση πλήρους οργανωτικής παράλυσης,  με παραιτημένο (;) πρόεδρο και μετέωρο Διοικητικό Συμβούλιο!

Γίνεται, επομένως, κατανοητή η προτροπή του Προέδρου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Θεσσαλών Διαμαντή Γκίκα που ζητά από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) να πραγματοποιήσει  Συνέδριο και εκλογές, αφού έχουν συμπληρωθεί τέσσερα χρόνια από την τελευταία εκλογή προέδρου              (Μάιος 2016) η θητεία του οποίου, εντούτοις είναι, σύμφωνα με το καταστατικό, διετής!

Παράδοξο είναι πως μια τέτοια υπέρβαση Καταστατικού γίνεται ανεκτή από τις άλλες οργανώσεις και, φυσικά, από τους ομογενείς της Γερμανίας.  Η επίκληση του Κορωναϊού δεν ευσταθεί καθώς του Μάιο του 2018 (που έπρεπε να γίνουν Συνέδριο και εκλογές) δεν είχε ακόμη πληγεί η ανθρωπότητα από τον φονικό ιό.

Όθεν η προτροπή του Διαμαντή Γκίκα, προς το προεδρείο της ΟΕΚ: «καλέστε λοιπόν σε Γενική Συνέλευση με διεξαγωγή εκλογών» συνιστά λογικό αίτημα που πρέπει να στηρίξουν όλες οι οργανώσεις όχι στρεφόμενες κατά του προσώπου του νυν προέδρου Κώστα Δημητρίου (ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, δεν φαίνεται να στερείται ικανοτήτων) αλλά υπερασπιζόμενες τις δημοκρατικές διαδικασίες που εγγυώνται την συμμετοχική δημοκρατία στην οποία όλοι οι πολίτες είναι σε θέση να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Εάν σήμερα το εμπόδιο ακούει στο όνομα Κορωναϊός, ας επιχειρηθεί, επιτέλους η ηλεκτρονική ψηφοφορία  (E-democracy) που σχετίζεται με την εύκολη πρόσβαση των πολιτών στις διαδικασίες που πραγματοποιούνται, όπως επίσης με την επέκταση και την αμεσότητα της συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων. Ας κάνει η ομογένεια, αυτό που δεν τόλμησε να πράξει η  γενέτειρα.  Ας καθιερώσει την ηλεκτρονική ψήφο.

Παρά τα προβλήματα αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, η  «ηλεκτρονική ψηφοφορία» (e-Voting)  θα αυξήσει την συμμετοχή νεαρών, κυρίως, ομογενών, ενώ θα αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες της υποβολής και της καταμέτρησης των ψήφων, μειώνοντας μακροπρόθεσμα το κόστος διεξαγωγής τους. Επιπρόσθετα, θα άρει και τις παντοίες δικαιολογίες για την αποφυγή της  «on time» εκλογικής διαδικασίας στις διάφορες οργανώσεις.