Οι φόβοι για «έκρηξη» κρουσμάτων και εστίες υπερμετάδοσης

Αθήνα.- Μπορεί τα κρούσματα κοροναϊού, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα του Σαββάτου, να ήταν μειωμένα σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες «πέφτοντας» κάτω από 300, η ανησυχία ωστόσο παραμένει στο «κόκκινο».  Ο κοροναϊός εξακολουθεί να σαρώνει την Αττική που και αυτή τη φορά είχε αρνητική πρωτιά, συγκεντρώνοντας 123 από τα συνολικά 267 νέα κρούσματα, ενώ υψηλός είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων (79).

Ο Οκτώβριος,  θεωρείται από τους ειδικούς κομβικός μήνας για την διασπορά του κοροναϊού, καθώς αναμένεται να «δοκιμαστούν» οι αντοχές του ΕΣΥ και να καθορίσει αν και πότε θα ληφθούν νέα μέτρα. Οι προβλέψεις των επιδημιολόγων είναι δυσοίωνες: Περιμένουν έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες μέρες καθώς γνωρίζουν ότι  λόγω καιρού, η μετάδοση μπορεί να είναι έως και δέκα φορές υψηλότερη.

Μεγάλος πονοκέφαλος των λοιμωξιολόγων εξάλλου είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς τους ιού, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν δραματικά την δυναμική της πανδημίας, ενώ την ανησυχία εντείνουν οι εστίες υπερμετάδοσης που αποτυπώθηκαν τις τελευταίες μέρες στις δύο Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα και την Καρδίτσα, αλλά και στο εργοστάσιο στην Πέλλα. Στις εστίες αυτές συγκεντρώθηκε πολύ υψηλό ιικό φορτίο και οι επιπτώσεις θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

θα επανεξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Ο μειωμένος, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες,  αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων το Σάββατο, αποτελεί μια ανάσα, με δεδομένο ότι στόχος των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών που βρίσκονται μήνες τώρα στη μάχη κατά του κοροναϊού ήταν να διανυθεί αυτό το χρονικό διάστημα προς το τέλος Οκτωβρίου από άλλη επιδημιολογική αφετηρία, δηλαδή με άλλο, μικρότερο αριθμό ημερησίων κρουσμάτων από αυτόν των 400 και πλέον κρουσμάτων, ώστε να υπάρχει περιθώριο ελιγμών στη διαχείριση της κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι η επιδημία δεν έχει εκθετική αύξηση και θεωρούν ότι η ανοδική τάση που καταγράφεται μπορεί να ανακοπεί. Παράλληλα απευθύνουν έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων καθώς αν  η κατάσταση ξεφύγει θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος υγείας.

Σήμερα Δευτέρα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Φωλιάζει στην Αττική ο κοροναϊός – Εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων

Σύμφωνα με τους ειδικούς το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και συγκεκριμένα στην Αθήνα όπου παρατηρείται «η μεγαλύτερη επιδημιολογική πίεση», όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο» είπε προσθέτοντας ότι θα το πετύχουμε αν «κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκα».

Ωστόσο, ο καθηγητής,  ξεκαθάρισε μιλώντας στο Open ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με την κατάσταση όπως είναι τώρα. Η παρέμβαση που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύ σημαντική. Η κατάσταση είναι δύσκολη στην Αττική. Τώρα πρέπει να καμφθεί η επιδημία πριν είναι αργά».

Ο κ. Σύψας τόνισε πως όλα χρειάζονται μέτρο και καλή… θέληση, λέγοντας ότι «δεν θεωρώ ότι είναι σημαντικό να γίνει υποχρεωτική και με πρόστιμο η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους». Ξεκαθάρισε όμως προς πάσα κατεύθυνση ότι «υπάρχει ήδη έτοιμο πακέτο νέων μέτρων, αν χρειαστεί να το πάρουμε».

Την ίδια στιγμή, η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας μιλώντας στο MEGA, τόνισε τα κρούσματα δεν πέφτουν διότι οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η πολιτεία.

«Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ακόμη και σε κλειστούς χώρους αρνούνται να φορέσουν μάσκα» είπε. Για να συμπληρώσει: «Πιστεύω πως αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, τα κρούσματα θα μειωθούν ριζικά».

Ποια μέτρα εξετάζονται

Ένα από τα μέτρα που εξετάζεται πάρα πολύ σοβαρά είναι η η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες και θεωρείται ότι μπορεί να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του κοροναϊού.

Ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι και το κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα από ότι τώρα δηλαδή, για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.

Η κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή τις ρεαλιστικές επιλογές που υπάρχουν, με την απόφαση για το αν και πότε θα επιβληθούν νέα μέρα, να λαμβάνεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οποίος σημείωσε πως «είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο,  να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown».

Kατά τη συζήτηση που είχε με τον ιστορικό και συγγραφέα Yuval Noah Harari, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Όταν «χτύπησε» το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν ξέραμε πολλά για τον ιό. Έτσι, η απόφαση ήταν καθαρή. Πήγαμε σε lockdown. Πήραμε την απόφαση πολύ-πολύ νωρίς και ήταν καθαρά η σωστή απόφαση αφού καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό σε αυτό το πρώτο κύμα. Και ξέραμε ότι ήταν η σωστή απόφαση εκείνη τη στιγμή γιατί χρειαζόμασταν χρόνο να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον ιό και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας. Ξέραμε επίσης ότι θα έχει οδυνηρές οικονομικές συνέπειες μολονότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, χώρες που δεν επέλεξαν το lock down αρχικά όπως η Σουηδία, πλήρωσαν τελικά και το οικονομικό τίμημα. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που ήδη λαμβάνουμε. «Ομως αν ρωτήσει κάποιος αν αυτό μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, η απάντηση είναι καθαρά «όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

Ιδιαίτερο βάρος δίνουν στην κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξει αύξηση των κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ. Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας:

«Στη μεταρρύθμιση που ετοιμάζουμε για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα κέντρα υγείας θα παίξουν έναν κομβικό ρόλο και θα καταφέρουμε μετά από όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών να μεταρρυθμίσουμε το ΕΣΥ.

Ήδη, στο τέλος του έτους, θα έχουμε 1.200 ΜΕΘ και ΜΑΦ με μόνιμο προσωπικό, με πενταετή εκπαίδευση και με όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται».

Σαρωτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ – Ανησυχία για τα κρούσματα στο εργοστάσιο

Στο μεταξύ, σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στις επιβαρυμένες περιοχές, με πολίτες να σπεύδουν στα σημεία για να κάνουν rapid τεστ.
Το  Σάββατο, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονταν στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου από τα 357 τεστ που έγιναν, τα οκτώ βγήκαν θετικά στον ιό, ενώ αντίστοιχα στην Σκύδρα, από τα 735 rapid τεστ, τα 11 βγήκαν θετικά.

Στην Πέλλα οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, μετά τον εντοπισμό 114 κρουσμάτων κοροναϊού σε εργοστάσιο στη Σκύδρα. Στην περιοχή μετέβη και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη με αρμόδιους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της πολιτικής προστασίας.

Εκτός από τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, ανησυχία προκαλεί η κλινική εικόνα των νοσούντων. Ασυμπτωματικοί όλοι πήγαιναν στη δουλειά τους, χωρίς να έχουν γνώση για την κατάσταση της υγείας τους, με αποτέλεσμα η ιχνηλάτηση να είναι δύσκολη.

Το μέγεθος του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή έχει θέσει τους κατοίκους σε «κόκκινο» συναγερμό, με τα μέτρα για την ώρα να κρατάνε κλειστή, για ένα δεκαήμερο, την εταιρεία κονσερβοποιίας, την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Συναγερμός στα γηροκομεία

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στα γηροκομεία όλης της χώρας, αφού η απειλή του κοροναϊού έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Αρχές για τη διασπορά σε ηλικιωμένους.

Πολλοί οίκοι ευγηρίας έχουν βρεθεί στη δίνη του ού, καταμετρώντας πολλούς νεκρούς, όπως στο Ασβεστοχώρι και σε κλινική στο Περιστέρι. Τελευταίο όμως παράδειγμα είναι το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, που είχε και τον πρώτο του νεκρό ενώ υπήρξαν και κρούσματα σε εργαζομένους γηροκομείου στην Καρδίτσα.

Η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανησυχεί για την επέκταση του ιού σε αυτές τις δομές, η οποία μπορεί να οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάρρευση, αυξάνοντας νεκρούς και διασωληνωμένους.

πηγή:in.gr