Το Σωματείο Αντ/τών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος για τον Χρήστο Αγγελή

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση το Σωματείο Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος αναφέρεται στο θάνατο του Χρήστου Αγγελή , “ενός αξιοπρεπή και ευπρεπή ανθρώπου του Ομογενειακού Τύπου, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου του δημοσιογραφικού Σωματείου, μέλος του οποίου υπήρξε ο εκλιπών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος για τον αδόκητο θάνατο του Αγγελή, έχει ως ακολούθως:

Από την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 ταξιδεύει για τη «γειτονιά των Αγγέλων» ο Χρήστος Αγγελής. Ένας αξιοπρεπής και ευπρεπής άνθρωπος του Ομογενειακού Τύπου, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού.

Μέλος του Σωματείου Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος τιμήθηκε με το Βραβείο «Ευπρέπεια 2019», για την ευπρεπή προσφορά του στην ενημέρωση του Απανταχού Ελληνισμού.

Τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του και αντί στεφάνου θα κατατεθεί συμβολικό ποσό για φιλανθρωπικό σκοπό.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στο Νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης σε στενό οικογενειακό κύκλος, λόγω κορωνοϊού.

Βιογραφικό

  • Ο Χρήστος Αγγελής γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1945. Βρέθηκε μετανάστης στο Βέλγιο το 1970, όπου και αποπεράτωσε σπουδές σε ξένες γλώσσες. Αφού εργάστηκε για μία 12ετία σε διπλωματικές αποστολές, το 1983 προσλαμβάνεται στην Commission, την οποία υπηρέτησε μέχρι το 2010.
  • Ασχολήθηκε επί σειρά ετών ενεργά με τα κοινά της Ομογένειας, μέσω πολλών συλλογικών εκφάνσεων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη νέα γενιά, μέσω κυρίως εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, όπως του θεσμού του «ΦΕΣΤΙΒΝΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ», του οποίου ήταν ιδρυτής και οργανωτής, με 7 συνεχείς εκδόσεις στο Palais des Beaux Arts των Βρυξελλών.
  • Πολυγραφότατος, ο Χρήστος Αγγελής διακρίθηκε μέσα από εκατοντάδες άρθρα για το ενωτικό πνεύμα που πρέπει να διέπει και να κυριαρχεί στις τάξεις των ομογενών. Η αρθρογραφία του αποσκοπούσε στην ανάδειξη, κυρίως, των προβλημάτων της Ομογένειας, προτείνοντας ταυτόχρονα εφικτές λύσεις. Υπήρξε βασικός συντάκτης του «ΕΥΡΩΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» (1983-89), ιδρυτής και αρχισυντάκτης της «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ» (1989-90), ιδρυτής και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «ΕΥΡΩΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ» (1991-2001).
  • Από το 2001 ήταν εκδότης και διευθυντής του τρίγλωσσου περιοδικού «OMOGENEIA MAGAZINE» στην έντυπη ή, τα τελευταία χρόνια, ηλεκτρονική μορφή του. Ήταν συντάκτης ανταποκριτής ομογενειακών εφημερίδων όπως «ΗΧΩ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» (Κύπρος), «ΠΑΤΡΙΔΕΣ» (Καναδάς) και «HELLENIC NEW OF AMERICA» (ΗΠΑ).
  • Ηταν Πρόεδρος του «Ευρωελληνικού Συνδέσμου» από το 2001 (έτος ίδρυσης 1989), εκλεγμένο μέλος του 5μελούς Προεδρείου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Λειτουργών Ομογενειακών ΜΜΕ (ΟΛΟΜΜΕ) (1999), Μέλος και υπεύθυνος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων της ΟΛΟΜΜΕ (1995), Μέλος της «Ένωσης Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων» (από το 2003) και συνιδρυτής της «Ομογενειακής Θεατρικής Σκηνής» από το 1989 (20 θεατρικά έργα), κ.ά.
  • Ο Χρήστος Αγγελής έλαβε μέρος, με ανάλογες εισηγήσεις, σε όλες τις Συνελεύ-σεις του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και σε όλα τα Παγκόσμια Ηπειρωτικά Συνέδρια. Μέσω του Συλλόγου Ηπειρωτών Βελγίου (ΣΗΒ), του οποίου διετέλεσε επί 20ετία Γενικός Γραμματέας, βραβεύτηκε από την Πανη-πειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος το 1983, στην Αθήνα, και το 2004 στο ΣΕΦ, ιδιαίτερα για το εξαίρετο πολιτιστικό του έργο.
  • Εκπροσώπησε δεν την Ελλάδα στην πόλη Fleurus, στην τηλεοπτική εκπομπή της RTL-TVI, κατά της λευχαιμίας (2 εκατ. τηλεθεατές). Επιπλέον, αναδείχθηκε Μέγας Ευεργέτης από την Πολύτσανη Β. Ηπείρου, για τις δωρεές στην ανέγερση εκεί Ιερού Ναού. Διατήρησε δε για πολλά έτη, στη Βόρειο Ήπειρο, ιδίοις εξόδοις, 23 φροντιστήρια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Φιλοξένησε την εθνική ομάδα Κωπηλασίας, πολιτιστικούς συλλόγους από την Ελλάδα. Ο ίδιος βοήθησε στην προβολή προς τους ξένους των Ολυμπιακών Αγώνων, σε Βρυξέλλες και Σαρλερουά. Με επιστολές που φέρουν την υπογραφή του, παρουσίασε επισταμένως το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ομογενών της Β. Ηπείρου από την Αλβανία, τόσο στον Πρόεδρο της Commission, όσο και του Ευρωκοινοβουλίου και έλαβε ανάλογες απαντήσεις. Συμμετείχε ενεργά σε διαδηλώσεις για την Μακεδονία, αλλά και σε πλείστες άλλες, φιλανθρωπικού περιεχομένου, ιδιαίτερα μετά τον σεισμό της Καλαμάτας, της εισβολής στην Κύπρο κ.ά.
  • Διετέλεσε εκλεγμένο μέλος (1983-85) του 21μελούς Διεθνούς Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξελλών (400 εκλέκτορες, 3.000 μαθητές), από τα τότε κράτη-μέλη, ενώ υπήρξε υπεύθυνος για το Ελληνικό Τμήμα και συνυπεύθυνος για τη μεταφορά των μαθητών (54 λεωφορεία).
  • Ο Χρήστος Αγγελής εκθειάστηκε πολλές φορές για το συνολικό πολιτιστικό, ανθρωπιστικό και εθνικό του έργο, από επίσημους φορείς της Ελλάδας και του Βελγίου, από συγγραφείς και ανθρώπους των Γραμμάτων, από τους εκάστοτε Πρέσβεις και Προξένους της Ελλάδας στο Βέλγιο, από τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Άθενς, την Κα Αρβελέρ, τον Αντώνη Σαμαράκη, αλλά και από τον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονα κ.ά. Τέλος, έτυχε τιμητικής πλακέτας, τόσο από το ΣΑΕ για το συνολικό έργο του στον Ελληνισμό της Διασποράς, όσο και από το Αριστοτέλειο Ίδρυμα Κύπρου (2007), σε ειδική τελετή στο Ζάππειο, για τη συνεισφορά του στον Απόδημο Ελληνισμό και ιδιαίτερα στον δημοσιογραφικό τομέα.
  • O ΠρόεδροςΕυθύμιος Τσικνής                Ο Γενικός Γραμματέας Yang Shaobo

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την επίδοση τον περασμένο Φεβρουάριο, των βραβείων “Ευπρέπεια 2019”. Μεταξύ των βραβευθέντων, πρώτος από δεξιά, ο Χρήστος Αγγελής.