Γιατί μπήκαν σε μίνι lockdown Αχαΐα και Γιάννενα

Πρόκειται ουσιαστικά για μέτρα μοντέλου τύπου Αττικής που περιλαμβάνει πλαφόν εννέα ατόμων στις κοινωνικές συναθροίσεις, μάσκες παντού και όριο στα ωράρια λειτουργίας καταστημάτων.

Συναγερμός επικρατεί σε Αχαΐα και δήμο Ιωαννιτών λόγω ευρείας διασποράς του κορωνοϊού. Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε να βάλει σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τις δύο αυτές περιοχές. Πρόκειται ουσιαστικά για μέτρα μοντέλου τύπου Αττικής που περιλαμβάνει πλαφόν εννέα ατόμων στις κοινωνικές συναθροίσεις, μάσκες παντού και όριο στα ωράρια λειτουργίας καταστημάτων.

Γιατί μπήκε σε μίνι lockdown η Αχαΐα και ο Δήμος Ιωαννιτών

Από τα 47 κρούσματα συνολικά την τελευταία εβδομάδα στην Αχαΐα το 85% είναι στην Πάτρα. Το υπόλοιπο 15% σε Αιγιαλεία και Δυτική Αχαΐα. Στην Αχαΐα σε διάστημα 48 ωρών στην περιοχή καταγράφηκαν 18 κρούσματα. Αναλυτικά, τα 12 κρούσματα βρίσκονται στην Πάτρα, τα τέσσερα στην Αιγιαλεία και δύο στην Δυτική Αχαΐα.

Συνολικά τέσσερα είναι τα κρούσματα στον χώρο της υγείας στην Αχαΐα, μέχρι τώρα. 2 στο ΚΥ Χαλανδρίτσας, ένας ειδικευμένος γιατρός στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας και ένας διοικητικός υπάλληλος στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας. Τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα έρθει στο κέντρο υγείας Χαλανδρίτσας για να κάνει τεστ σε όλο το προσωπικό.

Την ίδια ώρα, οχτώ είναι οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στο νοσοκομείο του Ρίου. Ο ένας νοσηλεύεται με μάσκα σιπάπ στον θάλαμο αρνητικής πίεσης. Ως προς τον Άγιο Ανδρέα έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του ειδικευόμενου γιατρού του νοσοκομείου που βγήκε θετικός στον κορωνοϊό.

Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη και την Παρασκευή και δυο εργαζόμενοι γνωστού πολυκαταστήματος της Πάτρας. Και οι δύο βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ στο κατάστημα έχει γίνει ήδη απολύμανση. Σύμφωνα με πληροφορίες το κατάστημα δεν έκλεισε κατόπιν οδηγιών που προβλέπουν την ασθένεια περισσότερων εκ των δυο υπαλλήλων για να υπάρξει θέμα αναστολής της λειτουργίας του.

Την ανησυχία του για τα επιδημιολογικά στοιχεία από τον νομό της Αχαΐας την Πάτρα ειδικότερα, εξέφρασε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.  «Υπάρχει συναγερμός», «η κατάσταση έχει ξεφύγει», τόνισε ο κ. Γώγος σημειώνοντας πως τα κρούσματα είναι αρκετά και όχι μόνο στο γενικό πληθυσμό αλλά και σε ιατρικό προσωπικό.

Από την άλλη, στα Ιωάννινα πρόσφατα καταγράφηκαν τα κρούσματα σε εργαζόμενους σε γηροκομεία της πόλης. Υπάλληλος του Γηροκομείου “Ζωσιμαδών” που λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, ο οποίος επισκέπτεται και το “Ζωγράφειο” Γηροκομείο του Δήμου Ιωαννιτών, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου έχει βρεθεί θετκή στον ιό και μία ακόμη εργαζόμενη στο “Ζωγράφειο” η οποία ωστόσο απουσίαζε την τελευταία εβδομάδα  με κανονική άδεια και δεν έχει έρθει σε επαφή με τους φιλοξενούμενους στους οίκους ευγηρίας.

Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ ξεκίνησαν ελέγχους στους φιλοξενούμενους και στα δύο Γηροκομεία για να διαπιστωθεί, αν έχουν νοσήσει  με  κορωνοϊό και άλλοι που ήρθαν σε επαφή με τους δύο εργαζόμενους.

Θετικός στον ιό βρέθηκε και γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με πληροφορίες εργάζεται στην Παιδιατρική κλινική.

Τα μέτρα που ελήφθησαν

Ειδικότερα αποφασίστηκε η:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
  • Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για επτά (7) ημέρες από την Τρίτη 06-10-2020 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

Για τα ειδικά περιοριστικά μέτρα σχετικά με τον Δήμο Ιωαννίνων για την πρόληψη μετάδοσης του κορονοϊού ενημερώθηκαν οι πολίτες της περιοχής και με γραπτό μήνυμα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα. Μένουμε ασφαλείς. Μενουμε υγιείς. Να είστε σε επιφυλακή» αναφέρει το μήνυμα το οποίο διαβάζεται και στα Αγγλικά. Επίσης γίνεται γνωστή η ηλεκτρονική σελίδα στην οποία έχουν αναρτηθεί τα μέτρα πρόληψης το οποία θα πρέπει να τηρήσουν από αύριο το πρωί και για μια εβδομάδα οι δημότες και οι επισκέπτες Ιωαννίνων.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος ενημερώνει ότι προχωρά άμεσα στη λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε οι Λαϊκές Αγορές να λειτουργούν με βάση τις νέες οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Από αύριο Τρίτη, η Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας και οι συνοικιακές θα λειτουργούν μόνο με το 50% των παραγωγών και με απόσταση πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων.

Έτσι στις Λαϊκές την Τρίτη, θα πάρουν μέρος μόνο οι παραγωγοί που διατηρούν μονό αριθμό πάγκου. Η απόφαση ελήφθη μετά από συνεννόηση με την Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας.