«Εισβάλλουν» στην Αμμόχωστο οι Τούρκοι

Λευκωσία.-Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη φιέστα της ντροπής στην περίκλειστη πόλη, ο Τατάρ ανάρτησε ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται η παραλία της Αμμοχώστου στην παρούσα κατάσταση, ενώ στη συνέχεια και με την εμφάνιση του ιδίου, η κατεχόμενη Αμμόχωστος απεικονίζεται να «αποκτά ζωή».

Ένα προκλητικό βίντεο ανάρτησε ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους της  Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, Ερσίν Τατάρ, λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, που έχιε προγραμματιστεί για σήμερα στις 11 το πρωί. Η ενέργεια αυτή που συνιστά αλλαγή του στάτους κβο, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και επιβαρύνει το κλίμα για συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη φιέστα της ντροπής στην περίκλειστη πόλη, ο Τατάρ ανάρτησε ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται η παραλία της Αμμοχώστου στην παρούσα κατάσταση, ενώ στη συνέχεια και με την εμφάνιση του ιδίου, η κατεχόμενη Αμμόχωστος απεικονίζεται να «αποκτά ζωή».

Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων ανακοίνωσαν Τατάρ και Ερντογάν κατά την πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου. Δηλώνοντας ότι τα Βαρώσια είναι «αναμφισβήτητα έδαφος του ψευδοκράτους», ο Ερσίν Τατάρ είχε πει: «Κάνουμε το πρώτο συγκεκριμένο βήμα σύμφωνα με τον οδικό μας χάρτη, ανοίγουμε την παράκτια ζώνη. Ο “λαός” θα επωφεληθεί από την ακτή».

«Η παραλία στην εδώ και καιρό εγκαταλελειμμένη πόλη των Βαρωσίων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου θα ανοίξει την Πέμπτη», είχε πει ο Τατάρ, για την περιοχή που παραμένει κλειστή από το 1974 και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, με την πρόφαση της «ειρηνευτικής επέμβασης».

Η κυπριακή κυβέρνηση προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας ανάκληση της απόφασης. Το αίτημα της Κύπρου αναμένεται να συζητηθεί αύριο στη διάρκεια ανεπίσημων κλειστών διαβουλεύσεων.

Επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να εκδοθεί μια «ισχυρή δήλωση», η οποία να καταδικάζει τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες, παράλληλα, όμως, να στέλνει και μήνυμα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την εκλογική διαδικασία της Κυριακής στο ψευδοκράτος.

Παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση αναζητεί στήριξη και από την Ε.Ε. Τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ενημερώσει τους ομολόγους του, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Την Πέμπτη οι ηγέτες των 27 θα ενημερωθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε εκτενώς, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.

Μητσοτάκης:  «Η Τουρκία αμφισβητεί τα σύνορα της Ευρώπης»

Την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Κύπρο, καταδίκασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου αμφισβητείται όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να καταδικάσω την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Η απόφαση αυτή, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την τελετή απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στη Θεσσαλονίκη και στο μνημείο της Ροτόντας.

Με πληροφορίες από sigmalive