Άλλαξε η πρόταση της Εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά

Αθήνα.- Την αναγνώριση ελαφρυντικών σε όλους τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα αλλά και για εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση πρότεινε τελικά η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.

Η Εισαγγελέας βελτίωσε την αρχική της πρόταση περί ελαφρυντικών μετά την δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, προτείνοντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου ( όπως οριζόταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα που άλλαξε τον Ιούνιο του 2019) για τους εξής κατηγορούμενους:

– Όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα

– Όσους έχουν ενοχή για ένταξη για εγκληματική οργάνωση αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες όπως δολοφονία Φύσσα και λοιπά.

Αρχικά είχε εισηγηθεί:

Να αναγνωριστεί ελαφρυντικό σε όλους τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που δεν κρίθηκαν ένοχοι για άλλο κακούργημα, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η πρόταση της δεν αφορά τους 7 πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας είχε προτείνει την αναγνώριση ελαφρυντικού σε 3 πρώην βουλευτές, τους Μπούκουρα, Κουκούτση και Αλεξόπουλο.

Όπως είπε εφόσον δεν έχουν  διαπράξει άλλη αξιόποινη πράξη μπορεί να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό που προβλέπεται στο άρθρο 187 παρ.6 του παλιού Ποινικού Κώδικα.

Μετά την πρώτη πρόταση της οι δικηγόροι των υπολοίπων κατηγορουμένων επανήλθαν και ζήτησαν να  αναγνωριστεί και στους δικούς τους εντολείς αυτό το ελαφρυντικό.

Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για τις ποινές

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι έξι πρώην βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια.

Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.