Δένδιας – Τσαβούσογλου στη Μπρατισλάβα

Την είδηση μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Μπρατισλάβα, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στο φόρουμ για την ασφάλεια «GlobSec2020». . Την είδηση μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση διήρκησε περίπου 20 λεπτά και οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στην ανάγκη να οριστεί μία ημερομηνία για την έναρξη του νέου γύρου διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για συγκεκριμένη ημερομηνία.

Όπως σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ «Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έπειτα από μία περίοδο έντασης». Εξάλλου μετά την ανακοίνωση της 22ας Σεπτεμβρίου για επανέναρξη των άτυπων ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατό να καθοριστεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Την ίδια ώρα ο κ. Δένδιας φέρεται να εξέφρασε και δια ζώσης την αντίδραση της Ελλάδας για τα Βαρώσια και την προκλητική φιέστα της Τουρκίας. Το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή  την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, τονίζοντας ότι «η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας».