Κύμα κακοκαιρίας… εξπρές με σφοδρές καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

Κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει από το απόγευμα της Δευτέρας (12/10) και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (13/10) στη χώρα από τα δυτικά, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού μετά από ένα Σαββατοκύριακο που ο καιρός ήταν ζεστός και αίθριος σχεδόν στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ από το απόγευμα σήμερα θα αλλάξει απότομα ο καιρός.

Πιο συγκεκριμένα κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει από το απόγευμα της Δευτέρας (12-10-2020) και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (13-10-2020) στη χώρα από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι την Τρίτη θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο έως 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1. Από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας (12-10-2020) μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (13-10-2020), το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική
Μακεδονία, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

2. Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, η υπόλοιπη Πελοπόννησος και Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία και οι Σποράδες, με εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης και από τα δυτικά.

3. Από τη νύχτα της Δευτέρας και μέχρι το πρωί της Τρίτης, πρόσκαιρα η ανατολική Στερεά και η Εύβοια.

4. Από τις πρωινές και μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στο βίντεο του meteo.gr που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή των βροχοπτώσεων σε προγνωστικούς χάρτες με χρονικό βήμα τριών ωρών για το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη:

Επισημαίνεται ότι:

  • τα ισχυρά φαινόμενα θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και ενισχυμένους ριπαίους ανέμους
  • αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων
  • τις πρωινές ώρες της Τρίτης 13/10 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Αττική με τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι πρόσκαιρα έντονα

Ο καιρός σήμερα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5, μετά το μεσημέρι ενισχυόμενοι βαθμιαία σε 6 με 7 και το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4, από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από τις απογευματινές ώρες κυρίως στα δυτικά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές στη δυτική Μακεδονία.
Η ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε 4 με 6 και το βράδυ σε 6 με 7 και στο Θρακικό τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Aπό 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες που μετά το μεσημέρι θα ενταθούν. Από τις απογευματινές ώρες και κυρίως προς το βράδυ, τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Η ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5, από το απόγευμα 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Το βράδυ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες και τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και μετά το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ. Περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τη νύχτα στα δυτικά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4, βαθμιαία από νότιες 5 με 6 μποφόρ και το βράδυ 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και στα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί στα βόρεια 6 με 7 και το βράδυ 8 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Οδηγίες προστασίας από τη ΓΓΠΠ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πηγή: newpost.gr