Αττική: Καταστροφές, πλημμυρισμένοι δρόμοι

Αθήνα.- Από τα ξημερώματα η κακοκαιρία έκανε την εμφάνισή της και στην Αττική.

Από τις 5 τα ξημερώματα η βροχή άρχισε να πέφτει δυνατά σε ορισμένες περιοχές, που συνοδεύονται από πολλούς κεραυνούς.

Η κακοκαιρία, που έχει πλήξει από χθες πολλές περιοχές του Ιονίου και της δυτικής Ελλάδας, έφτασε και στα κεντρικά της χώρας, με τους κεραυνούς να κάνουν τη νύχτα μέρα στο λεκανοπέδιο από τις 5 το ξημέρωμα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι το μεσημέρι στην Αττική, όταν και αναμένεται σταδιακή βελτίωση της χώρας, η οποία θα αρχίσει από τα δυτικά.

Η ΕΜΥ έχει προειδοποιήσει για ακραία καιρικά φαινόμενα και σήμερα, καθώς αναμένονται και χαλαζοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα, και οι άνεμοι θα είναι ισχυροί έως θυελλώδεις, που στην Αττική θα φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Περισσότερους από 10.000 κεραυνοί έπεσαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στην περιοχή του Ιονίου χθες το βράδυ, με την κακοκαιρία να αφήνει πίσω της πλημμυρισμένους δρόμους και ζημιές κυρίως σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά.

Η κακοκαιρία συνεχίζει την πορεία της προς την ηπειρωτική Ελλάδα, με την Αθήνα να μπαίνει σε κλοιό έντονων φαινομένων τα ξημερώματα της Τρίτης με έντονες βροχοπτώσεις και αρκετούς κεραυνούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μάλιστα, στο διάστημα από τις 5 μέχρι τις 6 το πρωί έπεσαν συνολικά 800 κεραυνοί στο λεκανοπέδιο.

Το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχθεί πάνω από 125 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και κοπές δένδρων στην Αττική, ενώ οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές μετατράπηκαν σε ποτάμια από την καταρρακτώδη βροχή που έπληξε το λεκανοπέδιο τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περιοχές που παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το Ηράκλειο, η Νέα Ιωνία, το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Μοσχάτο, όπου οι κλήσεις για αντλήσεις υδάτων παρουσιάζουν αυξητική τάση, καθώς ανοίγουν τα καταστήματα, πολλά από τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα βρίσκουν πλημμυρισμένα.

Καταστροφές στο Νέο Ηράκλειο

Η δυνατή νεροποντή και ο ισχυρός αέρας έριξαν δέντρα στην οδό Μαρίνου Αντύπα πάνω σε αυτοκίνητα προκαλώντας σε κάποια σημαντικές υλικές ζημιές, ενώ έσπασαν και τζαμαρίες εταιρείας στην περιοχή.

Από πολύ νωρίς άνδρες της πυροσβεστικής βρίσκονται σε διάφορα σημεία στο νέο Ηράκλειο και προσπαθούν να απομακρύνουν τα πεσμένα δέντρα και τα κλαδιά από τους δρόμους.

Στην περιοχή η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται με πολύ μεγάλη δυσκολία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα ΙΧ στο δρόμο μοιάζουν ακινητοποιημένα.

Ο αέρας έσκισε τέντες, ξεκόλλησε ταμπέλες και άλλα αντικείμενα, σήκωσε ακόμα και κεραμίδια από σπίτια και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, ενώ τα συνεργεία της Πυροσβεστικής εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Διακοπές ρεύματος στην Αττική

Διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές της Αττικής προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται το πρωί.

Τα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των περιοχών Αλίμου, Αργυρούπολης, Νέου Ηρακλείου και Αλσούπολης και η αποκατάσταση σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται σύντομα.

Ταλαιπωρία για τους επιβάτες

Ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στον ΗΣΑΠ και συγκεκριμένα στο τμήματα μεταξύ Ειρήνης και Νέου Ηρακλείου, καθώς δέντρο έπεσε στις γραμμές εξαιτίας των δυνατών ανέμων, με αποτέλεσμα να προκαλεί προβλήματα στη μετακίνηση των συρμών.

Αυτή την ώρα οι συρμοί που ξεκινάνε από την Κηφισιά με προορισμό τον Πειραιά σταματούν στην Ειρήνη και οι συρμοί που έρχονται από τον Πειραιά σταματούν στη Νέα Ιωνία. Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να απομακρύνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τον κορμό και να ομαλοποιηθούν και πάλι τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ.

Την ίδια στιγμή, βαγόνι αμαξοστοιχίας του προαστιακού εκτροχιάστηκε στη Χαλκίδα το πρωί της Τρίτης λόγω της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και των ανέμων, έπεσαν βράχοι επάνω στις γραμμές, με αποτέλεσμα το βαγόνι να εκτροχιαστεί, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ειδικά συνεργεία προκειμένου να αποκαταστήσουν την βλάβη, ενώ οι επιβάτες θα μεταφερθούν με λεωφορεία στον προορισμό τους.

Σε ποτάμια μετατράπηκαν πολλοί δρόμοι στην Κέρκυρα

Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι ήταν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά στην Κέρκυρα από χθες το μεσημέρι.

Oι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν αρκετά προβλήματα και χρειάστηκε να παρέμβει η Πυροσβεστική για πεσμένα δέντρα και άντληση υδάτων.

Πιο σοβαρή ήταν η κατάσταση στη Σπηλιά, κοντά στο λιμάνι της Κέρκυρας όπου οι δρόμοι έγιναν πραγματικά ποτάμια.

Επίσης, περίπου δέκα λεπτά χρειάστηκαν για να πλημμυρίσει το Αργοστόλι, ενώ και σε άλλα σημεία της Κεφαλονιάς παρουσιάζονται σοβαρές καταστροφές.

Από χθες νωρίς το απόγευμα οι ισχυρές καταιγίδες έπληξαν και το νησί της Κέρκυρας, ενώ η πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απάντληση υδάτων σε Σάροκο, Σιδάρι και Πυργί. Στη Δασιά και στο Μον Ρεπό υπήρξαν αρκετές κλήσεις για πτώσεις δέντρων.

Η κακοκαιρία έπληξε ακόμη την Πρέβεζα και την Άρτα, ενώ έντονα καιρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν στη δυτική Πελοπόννησο και την Πάτρα.

Δείτε την πορεία της καταιγίδας: 

Πού θα κινηθεί η καταιγίδα τις επόμενες ώρες

Τη νύχτα προς Τρίτη τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα, επηρεάζοντας τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ενώ κατά τη διάρκεια της Τρίτης τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, οι βροχές και οι καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα θα επιμείνουν.

Τα ξημερώματα και τις πρωινές ώρες της Τρίτης, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Αττική, με τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι πρόσκαιρα έντονα.

Πηγή: in.gr