Τσίπρας: Μονόδρομος η επέκταση στα 12 μίλια σε Αν. Μεσόγειο-Κρήτη

Αθήνα.- «Στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος. Όπως και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις» σημειώνει ο τέως πρωθυπουργός.

«Μονόδρομο» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας την «επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κρήτη», ύστερα από την απόφαση της Τουρκίας να στείλει πάλι το Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να πιέσει για κυρώσεις κατά της Άγκυρας στη Σύνοδο Κορυφής.

Πιο αναλυτικά, με φόντο τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσίπρας στην έκτακτη σύσκεψη που είχε στην Κουμουνδούρου με τους αρμόδιους τομεάρχες και πρώην αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε:

«Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι εξελίξεις. Πριν δέκα μέρες δήλωσα ότι ο κος Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο. Την ίδια στιγμή ο ίδιος δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτέλεσματά της, παρόλο που δεν είχε καμία αναφορά σε κυρώσεις. Και μέσα σε δέκα μέρες ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια και έστειλε πάλι ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστέλοριζο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «ποια είναι άραγε η κόκκινη γραμμή για τον κο Μητσοτάκη» και επισήμανε ότι «στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος. Όπως και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις».

«Πολύ φοβάμαι ότι η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν.  Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

πηγή:newpost.gr