Κλυδωνισμοί στην Κύπρο για τα «χρυσά» διαβατήρια

Σάλος στην Κύπρο μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera για τις «διαπραγματεύσεις» για παροχή διαβατηρίου σε Κινέζο καταδικασμένο για ξέπλυμα χρήματος.

Την αντίδραση της κυπριακής κοινής γνώμης έχει προκαλέσει η προβολή βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, στο οποίο απεικονίζεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης να διαπραγματεύεται την πολιτογράφιση Κινέζου καταδικασθέντα για ξέπλυμα χρήματος, ενώ σε αυτό διακρίνονται επίσης ο μέχρι πρότινος βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης και ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης να δίνουν πληροφορίες για διευκόλυνση των διαδικασιών απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας.

Δύο δημοσιογράφοι του καναλιού υποδύθηκαν τους δυνητικούς επενδυτές και κατέγραψαν τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να επικαλείται την ιδιότητά του ζητώντας εχεμύθεια για το θέμα, ενώ σε παρόμοιο ύφος κινούνται και τα λεγόμενα των άλλων δύο, καθώς στο βίντεο καταγράφονται φράσεις όπως «αυτά συμβαίνουν στην Κύπρο» και «αυτή είναι η Κύπρος».σ

Πολίτες πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης και τερματισμό της διαφθοράς στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, νέους τριγμούς προκαλεί βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, στο οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στην εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του ιδρύματος «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκόπου Γ, πριν από δύο ημέρες, απαιτεί από τους δημοσιογράφους να μην του υποβάλλουν οποιοδήποτε ερώτημα για το συγκεκριμένο θέμα.

«Απεργία βουλευτών»

Ετοιμάζουμε την πρώτη στην ιστορία της Βουλής των Αντιπροσώπων, απεργία των βουλευτών είπε ο Γιώργος Περδίκης σύμφωνα με το Σίγμα.

Σε δηλώσεις του ο κ.Περδίκης ανέφερε ότι, οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών η οποία επρόκειτο να συνεδριάσει σε λίγο, με δική μου εισήγηση κατά πάσα πιθανότητα θα απέχει και καλώντας τον Πρόεδρο της Βουλής να παραιτηθεί άμεσα.

Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να συζητούμε για τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών τη στιγμή που ο επικεφαλής της Βουλής βαρύνεται με μια τόσο βαριά κατηγορία. Η δεοντολογία των βουλευτών έχει βρεθεί στο πάτωμα. Αν υπάρχει θέμα συζήτησης για δεοντολογία βουλευτών θα υπάρξει μετά την παραίτηση του Προέδρου Βουλής, συμπλήρωσε ο κ.Περδίκης.

Καλέσαμε μαζί με βουλευτές την επιτροπή Νομικών να μην συνεδριάσει ούτε αυτή. Όσο προεδρεύει της Βουλής ο κ.Συλλούρης δεν υπάρχει θέμα θεσμών. Έχει καταργηθεί η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και δεν θα ξαναζωντανέψει μέχρι να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που βαρύνεται με τόσο βαριά κατηγορία να προεδρεύει της Δημοκρατίας.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Sigmalive/newpost.gr