O Μπρούμα είναι η επιτομή της ταχύτητας

Ο Πέδρο Μαρτίνς περιμένει με αγωνία την είσοδο του Μπρούμα στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού κι έχει τους λόγους του. Ο Πορτογάλος διεθνής εξτρέμ των 7 εκατ. € είναι η επιτομή της ταχύτητας. Αναλύει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Ένα από τα ονόματα που περιμένει σύντομα να δει στο χορτάρι ο Πέδρο Μαρτίνς με τη φανέλα του Ολυμπιακού είναι ο Αρμίντο Τουέ Να Μπάνγκνα. Μην απορείτε με αυτό που μόλις διαβάσατε. Πρόκειται για το πλήρες όνομα του Μπρούμα. Του Πορτογάλου, με καταγωγή από τη Γουινέα Μπισάου εξτρέμ που απέκτησαν οι “ερυθρόλευκοι” λίγο πριν πέσει η αυλαία της μεταγραφικής περιόδου.

Βαδίζοντας προς τα 26 του χρόνια (έχει γενέθλια στις 24 του Οκτώβρη), ο “πάνθηρας” που πρόσθεσε στο έμψυχο δυναμικό του ο πρωταθλητής Ελλάδας, έχει αποτελέσει στέλεχος όλων των μικρών Εθνικών ομάδων της Πορτογαλίας, αλλά και της Ανδρών. Τελευταία φορά έπαιξε υπό τις εντολές του Φερνάντο Σάντος πριν από περίπου έναν χρόνο και συγκεκριμένα στις 24 Νοεμβρίου του 2019 στο χορταστικό 6-0 σε βάρος της Λιθουανίας για τα προκριματικά του Euro. Με τη μεγάλη Εθνική της Πορτογαλίας ο Μπρούμα μετράει 9 συμμετοχές και ένα γκολ σε ένα φιλικό 1-3 σε βάρος της Σκοτίας πριν από δύο χρόνια.

Αν θελήσουμε να έχουμε μια τάξη μεγέθους, ο Ντανιέλ Ποντένσε -του οποίου ουσιαστικά ο, κατά έναν χρόνο μεγαλύτερος, Μπρούμα ήρθε για να καλύψει το κενό στον Ολυμπιακό- έχει πολύ λιγότερες συμμετοχές στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της χώρας, ενώ δεν έχει κάνει ακόμη σεφτέ με την Ανδρών, παρότι έχει κληθεί τελευταία από τον Φερνάντο Σάντος και είναι θέμα χρόνου να ντεμπουτάρει.

ΚΟΛΩΝΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ

Ο Μπρούμα υπήρξε βασικός στέλεχος από την U15 έως την U21. Με την Εθνική κάτω των 21 ετών είχε 15 συμμετοχές και 5 γκολ, ενώ ο πρώην “ερυθρόλευκος” και νυν παίκτης της Γουλβς, 9 παρουσίες με 3 γκολ. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πολλά στην εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή. Δείχνει, ωστόσο, ότι πρόκειται για έναν πολύ συνεπή και διαρκώς εξελισσόμενο εξτρέμ, ο οποίος έως τώρα έχει αγωνιστεί διαδοχικά σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες.

Προϊόν της ακαδημίας της Σπόρτινγκ πήρε προαγωγή την περίοδο 2012/13 όπου είχε 25 συμμετοχές και 7 γκολ με τη Β’ ομάδα, αλλά και 13 συμμετοχές με ένα γκολ στην πρώτη ομάδα. Εκείνη την περίοδο είχε κόουτς τον -παλιό γνώριμο στον Πειραιά- Λεονάρντο Ζαρντίμ. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Γαλατά, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Λειψία και Αϊντχόβεν, πριν καταλήξει ως δανεικός στον Ολυμπιακό με την οψιόν αγοράς του στα 7 εκατομμύρια. Χρήματα που -σημειωτέον– πλήρωσε πέρυσι στη Σπόρτινγκ η ομάδα του Πειραιά, για να κάνει δικό της τον Ντανιέλ Ποντένσε, έπειτα από εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Ο Μπρούμα είναι η επιτομή της ταχύτητας ως εξτρέμ. Δεν είναι σβούρας, δεν είναι ανακατωσούρας όπως ο Ποντένσε, αλλά είναι αέρας με τη μπάλα στο ανοικτό γήπεδο. Τέρας δυνάμεων, φοβερά γρήγορος κι εκρηκτικός, ό,τι κάνει οφείλεται στην σπιρτάδα και τα φυσικά του προσόντα. Ως συνέπεια, του αρέσει να παίζει στη γραμμή, ενώ μπορεί να περάσει τον αντίπαλό του απ’ όποια πλευρά διαγνώσει αδυναμία. Όταν πετάξει τη μπάλα μπροστά, απλά δεν πιάνεται. Λογικά θα έχει ένα θέμα απέναντι σε κλειστές άμυνες στα παιχνίδια του “Καραϊσκάκης”, όπου δεν θα υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτρα για να δράσει, αλλά στα δύσκολα παιχνίδια που απαιτείται γρήγορη μετάβαση, αναμένεται να αποτελέσει τεράστια δύναμη για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς.

“ΖΟΡΙΖΕΤΑΙ” ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Μπορεί να αγωνιστεί και αριστερά και δεξιά, ζορίζεται αρκετά στον άξονα, ακριβώς επειδή όταν συναντά πολλά κορμιά μπροστά του, δύσκολα θα βρει χώρο για μία από τις κούρσες – σπεσιαλιτέ του. Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει στον Ολυμπιακό, είναι πως θα συμπεριφερθεί όταν πρέπει να κλείσει προς τα μέσα για να αφήσει την πλευρά στον μπακ, κάτι που αρέσει πολύ στον προπονητή του. Μην ξεχνάμε ότι αυτό γινόταν εδώ και δύο χρόνια με τον Τσιμίκα (και τον Κούτρη πρόπερσι) αριστερά και τον Ομάρ δεξιά. Λογικά, κάτι ανάλογο θα συμβεί στην πορεία με τον Ραφίνια ή τον Ντρέγκερ δεξιά και τον Βινάγκρε ή τον Χολέμπας αριστερά.

Κάθε φορά που ο Μπρούμα παίρνει τη μπάλα πρώτη του σκέψη είναι να την πετάξει μπροστά και να φύγει. Δεν είναι μονοκόμματος, δεν είναι, όμως, και προικισμένος ντριμπλέρ. Στο ένας με έναν, ωστόσο, είναι μάλλον ανίκητος. Μπορεί να περιοριστεί μόνο αν υπάρξουν βοήθειες και η αντίπαλη άμυνα κλείσει συντονισμένα το χώρο που καταλήγει μετά την πρώτη ντρίμπλα που συνήθως είναι επιτυχημένη.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑΝΤΕΛΕΝΙΟΣ, ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟΣ

Δεν είναι υδραυλικός, δεν έχει τη δαντελένια πάσα, αλλά έχει δυνατό σουτ, σχετικά καλά τελειώματα με δεξί πλασέ, παρότι δεν είναι ο κλασικός σκόρερ. Θα σκοράρει αν βρει την ευκαιρία κι αν κουμπώσει πάνω του ένας ρόλος που θα του επιτρέπει να πατά συχνά περιοχή. Δεν σπάει τη μέση όπως ο Ποντένσε, αλλά δίνει πολλές βοήθειες, είναι μακράν ο πιο γρήγορος παίκτης του ρόστερ, πιθανότατα και του πρωταθλήματος. Σε αυτό το στοιχείο θυμίζει αρκετά… Γκάρι Ροντρίγκες.

Η διάταξη που ταιριάζει καλύτερα στα προσόντα του είναι το 4-3-3. Εκτός από το γεγονός ότι είναι πιο ταχύς, είναι, επίσης, και ο πιο δυνατός από τους άλλους εξτρέμ της ομάδας, αλλά όχι ιδιαίτερα ικανός σκόρερ. Υπήρξε χρονιά στην Γαλατασαράι όπου σημείωσε 11 τέρματα. Όταν ξεκινήσει την ενέργεια και ξεφύγει από αριστερά, σεντράρει με το ίδιο πόδι, αλλά συνήθως επιλέγει το πρώτο δοκάρι συρτά και με δύναμη. Όταν πάρει φόρα δεν σηκώνει εύκολα το κεφάλι, αλλά σπάει τη μπάλα απλά και με δύναμη, όπου δει ελεύθερο συμπαίκτη.

Αν παραβλέψει κανείς την έκρηξη και την ταχύτητα, βγάζει και ενέργεια απίστευτη. Δίνει πολλά τρεξίματα, είναι aggressive ποδοσφαιριστής. Τα προσόντα του, όπως τα περιγράψαμε, είναι σπάνια, καθώς μπορεί να περνάει αντιπάλους σα σταματημένους. Είναι δεδομένο ότι στο ανοικτό γήπεδο σκοτώνει. Αν δεν προσεχθεί από τους αντιπάλους μπορεί να τους διαλύσει στη μετάβαση.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ

Συμπερασματικά, διαθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον πακέτο, πολύ διαφορετικό απ’ των άλλων εξτρέμ που διαθέτει ο Ολυμπιακός. Και ο Πέδρο Μαρτίνς που τον γνωρίζει πάρα πολύ καλά, ξέρει και γιατί τον επέλεξε και τι θα του προσφέρει, αλλά και πως μπορεί να του δώσει νέα ώθηση προκειμένου να επιστρέψει στην Εθνική απ’ όπου απουσιάζει τον τελευταίο χρόνο.

Το πρώτο ζητούμενο είναι αν προλάβει να ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε τελευταία, ώστε να είναι διαθέσιμος για τα ματς που έρχονται με Ατρόμητο (17/10) και Μαρσέιγ (21/10). Ακόμη και προερχόμενος από τον πάγκο ο… τούρμπο Μπρούμα μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω και να κάνει τη διαφορά.

Πηγή:sport24.gr/