Δημοσκόπηση Opinion Poll: Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης

Αθήνα.- Την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών έχει κερδίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από την ημέρα της εκλογής του τον περασμένο Ιούλιο κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτή του μεταναστευτικού/προσφυγικού και στη συνέχεια την πανδημία του κορωνοϊού, τα εθνικά θέματα αλλά και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll, ο κ. Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος στην προτίμηση των πολιτών και η ΝΔ λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ιστορικό χαμηλό.

Τώρα, όσον αφορά στην πανδημία, οι συμεττέχοντες στη δημοσκόπηση έδειξαν την ανησυχία τους για την πορεία της και τη διαχείριση, ενώ για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής υπάρχει ικανοποίηση. Τέλος, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά θέματα, η κοινή γνώμη είναι μιρασμένη, με την πλειοψηφία πάντως να ζητά διάλογο με την Τουρκία.

Ο Μητσοτάκης οδηγεί την κούρσα

Πρώτος και καταλληλότερος για την κυβέρνηση της χώρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος προηγείται κατά 32.1% ( 33.3% ) της καταλληλότητας για Πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 49.4% ( 52.7% τον Σεπτέμβριο) των προτιμήσεων έναντι 17.3% του Αλέξη Τσίπρα ( 19.4% τον Σεπτέμβριο) και 30.4% ( 23.9%).

Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ συγκεντρώνει το 38% των προτιμήσεων στην πρόθεση ψήφου, αλλά παρά την πτώση κατά 2.3% κρατάει ισχυρό προβάδισμα της τάξης του 19.9% ( 21.2 % τον Σεπτέμβριο) κι αυτό, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει 1.4% σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό στην πρόθεση Ψήφου στις έρευνες από τις περυσινές εκλογές με 18.1%.

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται τόσο στην πτώση του Αλέξη Τσίπρα από την καταλληλότητα ως πρωθυπουργός, αλλά και από το γεγονός ότι το 69.1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΙΝΑΛ είναι εκείνο που σημειώνει άνοδο, καθώς από το 4.5% του Μαΐου, φτάνει στο 6.7%.

Θετικό πρόσιμο για τη διακυβέρνηση

Ικανοποίηση για το συνολικό έργο της Κυβέρνησης δηλώνει το 56%, ωστόσο υπάρχει μείωσει από τον Ιούλιο, τότε που το ποσοστό ήταν στο 62%. Θετική άποψη έχει το 30.9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 73.7% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ ικανοποιημένο δηλώνει το 82.4%

Κορωνοϊός, ελληνοτουρκικά και Χρυσή Αυγή

Μοιρασμένο είναι το ποσοστό όσον αφορά στον κορωνοϊό, καθώς το 51% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο για την αντιμετώπισή του στο επόμενο διάστημα, ενώ αντίθετα το 48% δηλώνει λίγο ή καθόλου.

Παράλληλα, το 67% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει χειριστεί την πανδημία συνολικά η Κυβέρνηση.

Ελληνοτουρκικά

Το 52% θέλει έναρξη διερευνητικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ το 45% να έχει αντίθετη άποψη. Το 58% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που χειρίζεται η Κυβέρνηση τα προβλήματα με την Τουρκία, ωστόσο υπάρχει σημαντική πτώση του 9%, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, όταν το ποσοστό ήταν στο 67%.

Χρυσή Αυγή

Το 85% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής συμμορίας, ενώ μόλις ένα 9% δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο.

 

Σχετικά με την απόφαση του υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία, το 48% δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ όσον αφορά τον Νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει ότι οι αλλοδαποί που θέλουν να γίνουν Έλληνες και βρίσκονται νομίμως στην Ελλάδα θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για να αποδεικνύουν την γνώση της Ελληνικής γλώσσας, το 72% συμφωνεί.

Αυτοί είναι οι δημοφιλείς υπουργοί

Στην πρώτη τριάδα των Υπουργών για τους οποίους έχουν θετική άποψη βρίσκονται οι Ν.Δένδιας – Β.Κικίλιας και Τ. Θεοδωρικάκος.

Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Υπουργοί Ν. Παναγιωτόπουλος- Μ. Χρυσοχοίδης- Κ. Πιερρακάκης- Χ. Σταικούρας – Κ. Χατζηδάκης – Κ.Τσιάρας και Γ. Βρούτσης.

Ολόκληρη η δημοσκόπηση