Τοπικά lockdown παντού, εάν συνεχιστεί η μεγάλη διασπορά

Αθήνα.- Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Κοζάνη. Καμπανάκι Χαρδαλιά για όλους μας, σε όλη τη χώρα. Τρομάζει ο αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θυμάτων.

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αυτό φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θυμάτων. Την Πέμπτη μάλιστα επιβλήθηκε τοπικό lockdown στην Κοζάνη λόγω της μεγάλης διασποράς, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να δούμε και σε άλλες περιοχές της χώρας εάν δεν περιοριστεί η πανδημία.

Θυμίζουμε ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 453 μολύνσεις. Για ακόμα μία ημέρα η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας καταγράφοντας τα περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη περιφέρεια. Ενώ ψηλά παρέμεινε και ο αριθμός των διασωληνωμένων με 82 άτομα να παραμένουν σε ΜΕΘ.

Αναφορικά με την Κοζάνη, ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι η απόφαση βασίστηκε «υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ, την συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση, αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή».

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Από το πρωί η εικόνα στην Κοζάνη θυμίζει την εικόνα της Άνοιξης με το γενικό lockdown σε όλη τη χώρα», δηλώνει ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και σε συνέχεια της σχετικής σημερινής ομόφωνης εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τίθεται από αύριο, 16-10-2020 ώρα 06.00 και για 14 ημέρες, έως και 29-10-2020, στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης (https://covid19.gov.gr/).

Σημειώνεται ότι στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.