«Στα σκαριά» αντάμωμα απόδημων Ναουσαίων για το 2022

Με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο δήμος της Νάουσας προετοιμάζει από τώρα και ένα ακόλουθο συνέδριο για τον απόδημο πληθυσμό της.


Βασικά σημεία

  • Πέραν του εορτασμού 200 χρόνων από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, ο δήμος Νάουσας έχει ξεκινήσει προγραμματισμό μεγάλης επετειακής εκδήλωσης για το 2022.
  • Το 1ο Συνέδριο Αποδήμων Ναουσαίων θα συμπίπτει με τα 600 χρόνια από την ίδρυση της πόλης και την επέτειο του Ολοκαυτώματος του 1822.
  • Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κάνει λόγο για ένα ξεχωριστό αντάμωμα ανοιχτό σε όλους τους μετανάστες Ναουσαίους ανά τον κόσμο.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της αρμόδιας Οργανωτικής Επιτροπής Εμμανουήλ Βαλσαμίδης, μιλώντας στο SBS Greek, στόχος είναι να αποδωθεί ιδιαίτερα φόρος τιμής στην ηρωική πόλη της Μακεδονίας που αποτέλεσε κεντρική εστία της εξέγερσης του 1821 έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 

«Θα γιορτάσουμε όλοι και στην Αυστραλία τα 200 χρόνια της Επανάστασης 1821»

«Η Μακεδονία ξεκίνησε τον αγώνα σε συνεννόηση με την Πελοπόννησο», επισημαίνει ο κ. Βαλσαμίδης.

«Η αντίσταση στη Νάουσα ως φρούριο της επανάστασης κράτησε δύο μήνες», λέει αναφερομένος στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 1822, οπότε και υψώθηκε στην πόλη η σημαία της επανάστασης, και του Απριλίου της ίδιας χρονιάς που σήμανε την «Καταστροφή» γνωστή ως Ολοκαύτωμα της Νάουσας.

Γι’αυτό και το πρόγραμμα των επικείμενων εκδηλώσεων για την επέτειο του 1821 προβλέπει και την πρόσκληση σε ένα ξεχωριστό αντάμωμα αποδήμων Ναουσαίων για το 2022, και συγκεκριμένα την εβδομάδα 30 Απριλίου και 6 Μαΐου.

Πρόκειται για το 1ο Συνέδριο Αποδήμων Ναουσαίων, όπου αναμένεται «εκπροσώπηση της πολιτείας στο πιο υψηλό επίπεδο».

H Μελβούρνη θα αποκτήσει ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου και θα είναι …ελληνικό!

Σύμφωνα με τον κ. Βαλσαμίδη, το παρών θα δώσει μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Εκτός από τον κ. Βαλσαμίδη, ο οποίος ηγείται της Οργανωτικής Επιτροπής, πρωταρχικό ρόλο στη διοργάνωση φέρει και ο ομότιμος καθηγητής νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Ιντζεσίλογλου.

«Οραματιζόμαστε να αγκαλιάσουμε τα παιδιά της Νάουσας, όπου γης», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαλσαμίδης.