“Απολογία” Θεοδωρικάκου για την ψήφο των Αποδήμων

Μελβούρνη.-Στην κριτική που ασκείται από φορείς της ομογένειας για την λύση που δρομολογείται για την ψήφο των Ελλήνων υπηκόων εκτός ελληνικής επικράτειας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας SBS, ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Τάκης (Παναγιώτης) Θεοδωρικάκος.

«Όταν έγιναν οι σχετικές συζητήσεις με τα άλλα κόμματα με σκοπό να βρεθεί μια συμφωνία, γιατί υπήρχαν πολλές διαφωνίες, τέθηκε το θέμα πως οι ρυθμίσεις που θα κάνουμε πρέπει να είναι σίγουρα Συνταγματικές. Na μην προσκρούουν στο Σύνταγμα γιατί τότε θα μπορούσαν να τιναχθούν όλα στον αέρα. Για τον λόγο αυτό προέκυψε η ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στο άρθρο 54 του Συντάγματος, η οποία και έγινε με 212 ψήφους. Καταψήφισε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέχρι στιγμής δείχνει αρνητικός στο νομοσχέδιο με το οποίο θα μπορούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας του, ελπίζω τις επόμενες ημέρες να αλλάξει στάση», είπε ο Έλληνας ο υπουργός, σημειώνοντας:

«Θα ήθελα πάρα πολύ ο νόμος αυτός να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές και να είναι ένα μήνυμα ενότητας των κομμάτων, ενότητας του ελληνικού πολιτικού συστήματος προς τους Έλληνες σε ολόκληρη την οικουμένη, πως οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι. Eίμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και δεν επιτρέπεται οι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας να μην έχουν και εκείνοι την δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται».

Ελληνική Ιθαγένεια

Με αφορμή, την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4735/2020, που αφορούσε, μεταξύ άλλων, τροποποιήσεις στον κώδικα ελληνικής ιθαγένειας, μίλησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS, ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Ο νόμος αυτός αφορά τη διαδικασία, με την οποία, πολιτογραφούνται ως Έλληνες, αλλοδαποί, αλλογενείς. Συνεπώς, ο νόμος αυτός δεν αφορά κατά τίποτα, τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών… τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών είναι Έλληνες, είναι ελληνόπουλα. Αυτό δεν μπαίνει, σε συζήτηση. Το μόνο, που χρειάζεται, για να εγγραφούν και να έχουν ελληνική υπηκοότητα, είναι οι γονείς τους, να δηλώσουν τη γέννηση των παιδιών, στο Ειδικό Ληξιαρχείο, για να τους δοθεί η ελληνική υπηκοότητα. Αυτό, θέλω να είναι απολύτως σαφές, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, ανησυχία, ή ερωτηματικό».

Ο λόγος για την αλλαγή του συστήματος, απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, ήταν οι μεγάλες καθυστερήσεις και η διαφθορά.

«Όταν, πριν από 16 μήνες ανέλαβα, τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών, βρήκα μία εικόνα, όπου εκκρεμούσαν, πάνω από 35.000 αιτήσεις ανθρώπων να γίνουν Έλληνες και η δυνατότητα, που έχει, ως τώρα το ελληνικό κράτος, είναι μέσα από επιτροπές, που συνεδριάζουν, δυο φορές την εβδομάδα, είναι να αξιολογήσει την περίπτωση… 4.000 αιτήματα το χρόνο… δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε σωστό, ούτε αντικειμενικό… καθώς υπάρχουν και φαινόμενα διαφθοράς, και πελατειακές σχέσεις, γύρω από αυτήν ιστορία…»

Αναφέρθηκε στο νέο σύστημα, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή Πανελληνίων Εξετάσεων, εξαιρουμένων, όσων αλλοδαπών και αλλογενών, είναι άνω των 62 ετών.

«Θα γίνονται πανελλήνιες εξετάσεις, στις οποίες οι αλλοδαποί, αλλογενείς, θα πρέπει να αποδείξουν ότι γνωρίζουν, την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία, τους ελληνικούς πολιτικούς θεσμούς και αυτές είναι οι προϋποθέσεις ότι πραγματικά  θέλουν να γίνουν Έλληνες πολίτες».

Όσον αφορά στα παιδιά αυτών, ο κ. Θεοδωρικάκος, τόνισε πως όσα παιδιά έχουν μετάσχει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, μπορούν να γίνουν, Έλληνες πολίτες.

Ερωτηθείς, για τα εθνικά θέματα, και για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Θεοδωρικάκος, τόνισε την ανάγκη εθνικής ενότητας και σύμπνοιας, υπογραμμίζοντας, ότι πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με «κορώνες».

Ψήφος Αποδήμων: άλλος ήταν ο στόχος της ΝΔ, αλλά…

 

Πηγή: sbs.com.au