Ετσι κέρδισε ο Ολυμπιακός την Μαρσέιγ

O Oλυμπιακός ξεκίνησε ιδανικά τις υποχρεώσεις του στο Champions League. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς με «χρυσό» σκόρερ τον Αχμέντ Χασάν επικράτησε με 1-0 της Μαρσέιγ, ξεκινώντας νικηφόρα την φετινή ευρωπαϊκή του πορεία.

Οι Ερυθρόλευκοι ήταν ανώτεροι στο δεύτερο ημίχρονο και στο τέλος κατάφεραν να πάρουν τη νίκη, χάρη στη σπουδαία κλάση του Ματιέ Βαλμπουενά και την εκτελεστική δεινότητα του Αχμέντ Χασάν.

Ο Αιγύπτιος επιθετικός είχε περάσει σαν αλλαγή στο 84, ωστόσο επτά λεπτά αργότερα εκτέλεσε την γαλλική ομάδα. Ο Βαλμπουενά «σέρβιρε» στον Χασάν στο 91’ και αυτός με κεφαλιά-δυναμίτη «κάρφωσε» τον Μανταντά, χαρίζοντας τη νίκη στον Ολυμπιακό.

Πλέον, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην κορυφή του ομίλου μαζί με την Μάντσεστερ Σίτι, η οποία επικράτησε με 3-1 της Πόρτο στο Έτιχαντ.

Οι Ερυθρόλευκοι «πάτησαν» την Μαρσέιγ στο δεύτερο ημίχρονο και στο τέλος κατάφεραν να πάρουν τη νίκη, χάρη στη σπουδαία κλάση του Ματιέ Βαλμπουενά και την εκτελεστική δεινότητα του Αχμέντ Χασάν. Ο Αιγύπτιος επιθετικός που είχε περάσει ως αλλαγή στο 85’, σκόραρε στο 90+1’ και έδωσε το τρίποντο στους πρωταθλητές Ελλάδας.

Οι Πειραιώτες δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να πιστεύουν στη νίκη και στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης κατάφεραν να πετύχουν το πολυπόθητο γκολ. Απόλυτη δικαίωση για τον Μαρτίνς, που κυνήγησε μέχρι τέλους τη νίκη, δείχνοντας με τις αλλαγές του ότι ήθελε μόνο το τρίποντο και σε καμία περίπτωση δεν ήταν ευχαριστημένος με τον βαθμό της ισοπαλίας.

Ο Ολυμπιακός ξεκινάει με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή διοργάνωση και βάζει από κάτω τους Γάλλους, αλλά και την Πόρτο που ηττήθηκε στο Μάντσεστερ από την Σίτι με 3-1. Οι πρωταθλητές Ελλάδας ισοβαθμούν στην κορυφή του ομίλου με την υπερομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, ενώ την επόμενη αγωνιστική θα αντιμετωπίσουν εκτός έδρας την Πόρτο.

Ετσι ξεκίνησαν οι δύο ομάδες:

Ο Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος δεν είχε στη διάθεσή του τον Μαντί Καμαρά λόγω κορωνοϊού, παρέταξε τον Ολυμπιακό με 4-4-1-1. Μπροστά από την εστία ήταν ο Σα, με τους Ραφίνια, Σεμέδο, Μπα και Χολέμπας στην τετράδα της άμυνας. Οι Εμβιλά και Μπουχαλάκης ήταν στα χαφ, με τους Μασούρα και Ραντζέλοβιτς στα δύο άκρα και τον Βαλμπουενά πίσω από τον Ελ Αραμπί. Από την άλλη, ο Βίλας Μπόας ξεκίνησε την Μαρσέιγ με τους: Μανταντά, Σακάι, Τσαλέτα Τσαρ, Άλβαρο, Αμαβί, Γκέιγ, Σανσόν, Ρονζιέ, Τοβάν, Μπενεντέτο, Παγέ.

Η εικόνα του αγώνα:

Το παιχνίδι στα πρώτα λεπτά ήταν ισορροπημένο, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να βρουν τα πατήματά του στον αγωνιστικό χώρο του Γ. Καραϊσκάκης. Η πρώτη καλή στιγμή στην αναμέτρηση άνηκε στην Μαρσέιγ και πιο συγκεκριμένα στον Τοβάν.

Στο 6ο λεπτό ο εξτρέμ της γαλλικής ομάδας βρέθηκε στη μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού, έκανε το φαλτσαριστό σουτ και η μπάλα δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Σα. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ολυμπιακός απάντησε στην ευκαιρία της Μαρσέιγ με τον Εμβιλά!

Ο Χολέμπας προωθήθηκε από αριστερά, έκανε το γύρισμα στο ύψος της μεγάλης περιοχής, ο Εμβιλά έπιασε το μονοκόμματο σουτ, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι, αφού εφυγε πάνω από τα δοκάρια του Μανταντά. Δύο λεπτά αργότερα ο Μπουχαλάκης βρέθηκε έξω από τη μεγάλη περιοχή της Μαρσέιγ, σούταρε, αλλά η μπάλα κόντραρε και βγήκε κόρνερ.

Στο 27’ ο Βαλμπουενά είδε την κίνηση του Ραντζέλοβιτς, του πέρασε την μπάλα, αλλά ο Σέρβος δεν μπόρεσε να απειλήσει τον Μανταντά. Στο 32’ η Μαρσέιγ απείλησε και πάλι με τον Τοβάν. Οι Μασσαλοί αναπτύχθηκαν από αριστερά, έγινε το γύρισμα στον Τοβάν, αυτός έχασε τον βηματισμό του, βρήκε την μπάλα με το γόνατο και την έστειλε άουτ.

Η τελευταία ευκαιρία στο πρώτο μέρος άνηκε στον Ολυμπιακό. Ο Μπουχαλάκης έδωσε αριστερά στον Βαλμπουενά, αυτός άνοιξε στον Μασούρα, ο διεθνής μεσοεπιθετικός έκανε το γύρισμα στον Ελ Αραμπί, αλλά ο Μαροκινός επιθετικός δεν κατάφερε να σουτάρει. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον φωτεινό πίνακα στο Καραϊσκάκη να δείχνει 0-0.

Μεγάλη απόκρουση από τον Σα, ακυρώθηκε γκολ του Μασούρα

Δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, ο Ζοσέ Σα έδειξε την σπουδαία του κλάση και κράτησε το μηδέν. Μετά από λάθος που έγινε στον χώρο του κέντρου, ο Μπενεντέντο βγήκε τετ α τετ με τον Πορτογάλο, αλλά ο Ιβηρας έδιωξε με το πόδι το πλασέ του Αργεντινού επιθετικού. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Τοβάν σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά δεν το έπιασε όπως θα ήθελε με την μπάλα να καταλήγει άουτ.

Στο 52’ ο Ολυμπιακός σκόραρε με τον Μασούρα, αλλά το γκολ ακυρώθηκε μετά τη χρήση του VAR. Ο Ραντζέλοβιτς έκανε το γύρισμα από δεξιά, ο Σακάι έδιωξε άτσαλα, η μπάλα στρώθηκε στον Βαλμπουενά, αυτός σούταρε, ο Μανταντά απέκρουσε, ο Μασούρας πήρε το ριμπάουντ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Απαντες στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο πανηγύρισαν το γκολ, αλλά μετά τη χρήση του VAR ακυρώθηκε ως οφσάιντ του Μασούρα.

Στο 71’ ο Ολυμπιακός άγγιξε το γκολ με τον Βαλμπουενά, αλλά ο Μανταντά είπε «όχι» στον έμπειρο μεσοεπιθετικό. Ο Μασούρας έκανε το γύρισμα από αριστερά, ο Ματιέ βρέθηκε στο δεύτερο δοκάρι, σούταρε δυνατά, αλλά ο τερματοφύλακας της Μαρσέιγ προστάτεψε την κλειστή του γωνία και απέκρουσε.

Εξι λεπτά αργότερα ο Πέδρο Μαρτίνς προχώρησε στην πρώτη του αλλαγή, βάζοντας τον Κώστα Φορτούνη αντί του Ραντζέλοβιτς και στο 84’ ο Ολυμπιακός απείλησε ξανά. Αυτή τη φορά με τον Ελ Αραμπί. Ο Βαλμπουενά έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Μαροκινός έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 85’ ο Πορτογάλος έκανε δεύτερη αλλαγή, ρίχνοντας στον αγωνιστικό χώρο τον Αχμέντ Χασάν αντί του Μασούρα. Μια αλλαγή, που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του αγώνα. Στο 88’ ο Ολυμπιακός άγγιξε το γκολ με τον Σεμέδο, αλλά η κεφαλιά του Πορτογάλου μετά την εκτέλεση φάουλ του Βαλμπουενά έφυγε δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Μανταντά.

Βαλμπουενά σέρβιρε, Χασάν σκόραρε!

Ο χρόνος κυλούσε και όλα έδειχναν ότι το ματς θα λήξει με το σκορ στο 0-0. Ο Χασάν όμως είχε διαφορετική άποψη. Ο Ματιέ Βαλμπουενά στο 90+1’ βρέθηκε στη δεξιά πλευρά, «σέρβιρε» στον Αιγύπτιο και αυτός με κεφαλιά-δυναμίτη έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μανταντά για το 1-0.

Ο Γάλλος ήταν ανήμπορος να αντιδράσει, με τον επιθετικό του Ολυμπιακού να πετυχαίνει το γκολ της λύτρωσης. Ένα γκολ, που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη του ομίλου και στη μάχη που θα δώσει ο Ολυμπιακός για την δεύτερη θέση.

Στα εναπομείναντα λεπτά η Μαρσέιγ προσπάθησε να απαντήσει, αλλά οι Ερυθρόλευκοι είχαν τις λύσεις στις ερωτήσεις τον Γάλλο. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τους Πειραιώτες να πανηγυρίζουν μια σπουδαία νίκη.

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ραφίνια Σεμέδο, Μπα, Χολέμπας, Εμβιλά Μπουχαλάκης, Ραντζέλοβιτς (78′ Φορτούνης) , Βαλμπουενά (90+3′ Σισέ), Μασούρας (84′ Χασάν), Αραμπί (90+3′ Βινάγκρε).

Μαρσέιγ (Αντρέ Βίλας-Μπόας): Μανταντά, Σακάι, Άλβαρο, Τσάλετα-Τσαρ, Αμαβί, Ρονζιέ, Γκέιγ (85′ Στρόοτμαν), Σανσόν (77′ Κουισόνς), Τοβέν (82′ Ζερμέν), Μπενεντέτο (77′ Λουίς Ενρίκε), Παγέ (76′ Ράντονιτς).

Τα αποτελέσματα του ομίλου:

Μάντσεστερ Σίτι-Πόρτο 3-1
Ολυμπιακός-Μαρσέιγ 1-0

Βαθμολογία
Μάντσεστερ Σίτι 3 (3-1)
Ολυμπιακός 3 (1-0)
Μαρσέιγ 0 (0-1)
Πόρτο 0 (1-3)

Επόμενη αγωνιστική (27/10)
Πόρτο-Ολυμπιακός (22:00)
Μαρσέιγ-Μάντσεστερ Σίτι (22:00)

Χασάν : «Για σένα πατέρα!» (vid)

Χασάν : «Για σένα πατέρα!» (vid)

Ο Αιγύπτιος επιθετικός εξέφρασε τη χαρά του για την πρώτη συμμετοχή και το γκολ του στη διοργάνωση.

Βαλμπουενά : «Σημαντική νίκη, ιδιαίτερη βραδιά για μένα»

Ο Γάλλος σούπερ σταρ μίλησε για τη σπουδαία νίκη που πέτυχε ο Ολυμπιακός απέναντι στην Μαρσέιγ και τόνισε ότι η αποψινή βραδιά ήταν ιδιαίτερη, αφού αντιμετώπισε την ομάδα στην οποία μεγαλούργησε για 8 χρόνια.

Ο Θρύλος ανέβασε την Ελλάδα στη 17η θέση της UEFA

Η μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στη Μαρσέιγ ανέβασε την Ελλάδα στη 17η θέση της βαθμολογίας της UEFA.