Διαμαντής Γκίκας: Αποδυναμώνουν την ΓΓΑΕ – Ναι στο ΣΑΕ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την εκτίμηση ότι η συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, με άλλα τμήματα, «θα έχει ως αποτέλεσμα μία αποδυνάμωσή της και κατ’ επέκταση τη μικρότερη στήριξη του Απόδημου Ελληνισμού» εκφράζει, σε μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στην Panhellenic Post, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ασκληπιός» κ. Διαμαντής Γκίκας. Ο κ. Γκίκας, αναφέρεται στο επικείμενο παγκόσμιο Συνέδριο Εθνικοτοπικών Οργανώσεων, που διοργανώνει για το 2021, και το οποίο, όπως αποκαλύπτει, «θα επικεντρωθεί σε θέματα που σχετίζονται με τις οργανωτικές δομές του απόδημου ελληνισμού, τη δικτύωση, τη συντονισμένη προώθηση κοινών αιτημάτων καθώς και την ιδρυτική διακήρυξη του παγκοσμίου συμβουλίου των ελληνικών εθνικοτοπικών οργανώσεων».

Αναφορικά με το διάλογο που έχει ξεκινήσει (σ.σ. με τις δηλώσεις από την Αυστραλία των κ.κ. Παπαστεργιάδη και Αγγελόπουλου) για την επανίδρυση του ΣΑΕ ή τη δημιουργία νέας δομής εκπροσώπησης της Ομογένειας, ο κ. Γκίκας τονίζει: «Εκτιμώ ως αξιόλογες τις προσπάθειες που αναφέρετε και μακάρι να πετύχουν. Ο ίδιος είχα κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια ανάλογες προσπάθειες για την επαναλειτουργία του ΣΑΕ  αλλά χωρίς ανταπόκριση!» Επισημαίνει ωστόσο ότι «εννοείται πως όταν και εάν επαναλειτουργήσει το ΣΑΕ ή οποιοδήποτε αντίστοιχος θεσμός θα είμαστε μαζί

Αναφερόμενος στο Hellenic Congress of America και τις προσπάθειες του προέδρου του, Νίκου Αποστολόπουλου, για δημιουργία μιας παγκόσμιας εκπροσώπησης της Ομογένειας, ο κ. Γκίκας επισημαίνει πως «για να πετύχει αυτό χρειάζεται πιο έντονη συστράτευση και ενσωμάτωση των ελληνικών οργανώσεων όλων των Ηπείρων και να μην επικεντρωθεί μόνο στην Αμερική».

Πέραν από τα οργανωτικά της ομογένειας, ο κ. Γκίκας, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνισμός στην Γερμανία, τονίζει ότι αυτά επικεντρώνονται κυρίως “στην πανδημία και τα επακόλουθα αρνητικά στοιχεία όπως η ανεργία, ο φόβος και τα ψυχολογικά προβλήματα” . Προσθέτει δε και πως απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι «όλο και περισσότερα προξενεία και ελληνικά σχολεία κλείνουν σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι μια πραγματικότητα, ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες προτιμούν τα παιδιά τους να τα στείλουν σε γερμανικά σχολεία!».

Τέλος, επισημαίνει ότι εξαιτίας του Κοροναϊού πολλές ελληνικές οργανώσεις δεν λειτουργούν λόγω των περιοριστικών μέτρων που υπάρχουν στα διάφορα κρατίδια της Γερμανίας».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

Ο  κ. Διαμαντής Γκίκας.

Panhellenic post:  Το νέο Δ.Σ. της παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών προχώρησε σε τριετή προγραμματισμό εκδηλώσεων. Ανάμεσα σ΄ αυτές ξεχωρίζει Συμμετοχή στο παγκόσμιο συνέδριο στις 1.8.21 στην Αθήνα. Θέλετε να μας πείτε κάτι περισσότερο γι αυτό το Συνέδριο;

Διαμαντής Γκίκας: Μετά την επιτυχημένη ημερίδα εργασίας των εθνικοτοπικών οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε στις 8.8.2020 μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεχίζουμε το επόμενο βήμα αυτής της δυναμικής προσπάθειας της ένωσης του Απόδημου Ελληνισμού, που είναι ο προγραμματισμός ενός παγκοσμίου συνεδρίου το 2021.

Το συνέδριο προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Αθήνα την Κυριακή 1.8.21 και ώρα 10:00 π.μ. μέχρι 17:00 μ.μ. και την Δευτέρα 2.8.2021 ώρα 10:00 π.μ. μέχρι 13:00 μ.μ.

Η ημερομηνία 1.8.21 που καθορίστηκε δεν είναι τυχαία και συμβολίζει την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Μάλιστα την ώρα 18:21 της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί το αποκορύφωμα του εορτασμού, το οποίο θα ανακοινωθεί σε ξεχωριστό δελτίο τύπου.

Το παγκόσμιο συνέδριο θα επικεντρωθεί σε θέματα που σχετίζονται με τις οργανωτικές δομές του απόδημου ελληνισμού, τη δικτύωση, τη συντονισμένη προώθηση κοινών αιτημάτων καθώς και την ιδρυτική διακήρυξη του παγκοσμίου συμβουλίου των ελληνικών εθνικοτοπικών οργανώσεων.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου είναι το παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, η παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, η Παγκόσμια επιτροπή Μακεδονικών Οργανώσεων, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, η Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης και η Παγκόσμια Αμφικτιονία Βλάχων.

Panhellenic Post:  Ποιοι θα συμμετέχουν στο «παγκόσμιο συνέδριο», πως θα επιλεγούν, και θα ταξιδέψουν με έξοδα ποίων;

Γκίκας: Στο συνέδριο θα μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι των ελληνικών εθνικοτοπικών οργανώσεων (τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και θα είναι επίσης ανοιχτό για το κοινό.  Τα έξοδα μεταφοράς θα τα καλύψει ο κάθε σύνεδρος.

Panhellenic Post:  Δύο σημαντικοί παράγοντες της Ομογένειας της Αυστραλίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Παπαστεργιάδης και ο Συντονιστής ΣΑΕ Ωκεανίας κ. Αγγελόπουλος, έχουν τοποθετηθεί ο μεν πρώτος κατά της επανίδρυσης του ΣΑΕ ο δε δεύτερος υπέρ. Πως τοποθετείστε εσείς απέναντι στο ΣΑΕ, το μόνο θεσμικό όργανο εκπροσώπησης της Ομογένειας που προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα;

Γκίκας: Εκτιμώ ως αξιόλογες τις προσπάθειες που αναφέρετε και μακάρι να πετύχουν. Ο ίδιος είχα κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια ανάλογες προσπάθειες για την επαναλειτουργία του ΣΑΕ  αλλά χωρίς ανταπόκριση! κ. Μαλασπίνα, το ΣΑΕ έχει μεγαλύτερη εμβέλεια, επειδή ενσωματώνει όλες τις ελληνικές οργανώσεις του εξωτερικού π.χ. μεταξύ άλλων τις ελληνικές κοινότητες με τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες ελληνικών κοινοτήτων και τις ελληνικές ακαδημαϊκές οργανώσεις. Το παραπάνω συνέδριο καλύπτει αποκλειστικά τις ελληνικές εθνικοτοπικές οργανώσεις π.χ. Θεσσαλία, Κρήτη, ¨Ηπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Βλάχοι, Πόντιοι και άλλες, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις για να προωθήσουν και να διεκδικήσουν εκ κοινού βασικά αιτήματα. Ίσως δημιουργήθηκε από την αναγκαιότητα, επειδή το ΣΑΕ δεν λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια. Εννοείται ότι όταν και εάν επαναλειτουργήσει το ΣΑΕ ή οποιοδήποτε αντίστοιχος θεσμός θα είμαστε μαζί!

Panhellenic Post: Το Hellenic Congress of America και ο πρόεδρός του κ. Αποστολόπουλος, έχουν τοποθετηθεί, από διετίας τώρα, υπέρ της ίδρυσης μιας παγκόσμιας οργάνωσης εκπροσώπησης της Ομογένειας. Βρίσκεσθε σε συνεννόηση μαζί τους, αλλά και με   Ευρωπαϊκές κλπ. Ομογενειακές οργανώσεις,  ώστε να λάβει παγκόσμιο χαρακτήρα η κίνησή σας;

Γκίκας: Επισκέφτηκα προσωπικά τον κ. Αποστολόπουλο στην Αμερική πριν μερικά χρόνια και συζητήσαμε για αυτό το θέμα. Καλή κίνηση αλλά από τότε δεν ξανά άκουσα κάτι νεότερο. Ασφαλώς για να πετύχει αυτό χρειάζεται πιο έντονη συστράτευση και ενσωμάτωση των ελληνικών οργανώσεων όλων των Ηπείρων και να μην επικεντρωθεί μόνο στην Αμερική.

Panhellenic Post: Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ομογένεια στην Γερμάνια σήμερα;

Γκίκας: Σίγουρα η πανδημία και τα επακόλουθα αρνητικά στοιχεία όπως η ανεργία, ο φόβος και τα ψυχολογικά προβλήματα. Αλλά επίσης το γεγονός ότι όλο και περισσότερα προξενεία και ελληνικά σχολεία κλείνουν σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι μια πραγματικότητα, ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες προτιμούν τα παιδιά τους να τα στείλουν σε γερμανικά σχολεία! Ο σύγχρονος Έλληνας μετανάστης δεν θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα και τα παιδιά του χρειάζονται γνώσεις για την καλύτερη πρόσβαση στην γερμανική αγορά εργασίας. Τα ελληνικά σχολεία πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο γεγονός. Βλέπω μεγάλο κίνδυνο ότι τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία θα κλείσουν από μόνα τους για τους λόγους αυτούς! Όσο για τα Προξενεία ευτυχώς που υπάρχουν οι νέες δυνατότητες παροχής  ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω του gov.gr και εξυπηρετούν ένα μεγάλο ποσοστό των αναγκών.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών “Ασκληπιός” κ. Διαμαντή Γκίκας (αριστερά) και ο εκδότης της Panellenic Post Χρήστος Μαλασπίνας, σε παλαιότερη συνάντησή τους.

Panhellenic Post: Τοποθετηθήκατε υπέρ της διενέργειας εκλογών, στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ), γιατί για τέσσερα χρόνια δεν έχουν γίνει.  Υπάρχει κάποια εξέλιξη επ ‘ αυτού;

Γκίκας: Στις 25.10.2020 πραγματοποιήθηκε  η τηλεδιάσκεψη με τις ελληνικές κοινότητες (Nürnberg, Augsburg, Haar, Waiblingen, Gütersloh, Gerlingen) που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου και ενημερώσαμε άμεσα τα ΜΜΕ με το αποτέλεσμα της σύσκεψης.

Panhellenic Post: Η συγχώνευση σας Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, σας βρίσκει σύμφωνους;

Γκίκας: Δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Οι παγκόσμιες ελληνικές εθνικοτοπικές οργανώσεις διαμαρτυρηθήκαν για αυτό το γεγονός αλλά δυστυχώς η συγχώνευση έγινε.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού έχει προσφέρει με τη σημερινή της δομή στη διατήρηση και στη σύσφιγξη των δεσμών της Ελλάδας με τους ανά τον κόσμο Ομογενείς, καθώς και στην διεθνή προβολή της Ελλάδας, του Ελληνικού πνεύματος και Πολιτισμού και σε άριστη πάντα συνεργασία με τους Ελληνικούς φορείς του εξωτερικού. Τέλος, επί δεκαετίες έχει στηρίξει τον Ελληνισμό που ζει εκτός Ελλάδος με πλούσια αξιόλογα προγράμματα, δημιουργώντας έναν δυναμικό συνδετικό κρίκο της νέας γενιάς των Αποδήμων με το μητροπολιτικό κέντρο. Τους τελευταίους δε μήνες γίνεται εξαιρετική δουλειά σ

τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, με την οποία έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Μία συγχώνευση με άλλα τμήματα θα έχει ως αποτέλεσμα μία αποδυνάμωσή της και κατ’ επέκταση τη μικρότερη στήριξη του Απόδημου Ελληνισμού.

Panhellenic Post:  Ποιές είναι οι μέχρι σήμερα επιπτώσεις του Κοροναϊού στους ομογενείς μας της Γερμανίας; Υπάρχουν σχετικά στοιχεία;

Γκίκας: Δεν γνωρίζω στατιστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της Πανδημίας στον Ελληνισμό της Γερμανίας. Είναι γεγονός, ότι πολλές ελληνικές οργανώσεις δεν λειτουργούν λόγω τον περιοριστικών μέτρων που υπάρχουν στα διάφορα κρατίδια της Γερμανίας. Υπάρχουν λίγες ελληνικές οργανώσεις που κατάφεραν να συνεχίσουν το έργο τους με ενναλακτικές λύσεις π.χ. με τη διδασκαλία μαθημάτων μέσω ιντερνετ, την πραγματοποίηση συναντήσεων με zoom ή skype.

Pahnhellenic post: Σας ευχαριστώ.