Oruc Reis: Πλέει με κατεύθυνση προς Αίγυπτο

Σύμφωνα με το marinetraffic το Oruc Reis πλέει σε νοτιοανατολική κατεύθυνση [153 μοίρες], με ταχύτητα 4,4 κόμβων.

Στη μέση της Μεσογείου με κατεύθυνση προς την Αίγυπτο έπλεε περίπου στις 10 το βράδυ της Δευτέρας το Oruc Reis. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος απομακρύνθηκε από την ελληνική επικράτεια και τα ελληνικά νησιά, συνεχίζοντας το έργο του στη θάλασσα της Μεσογείου.

Σύμφωνα με το marinetraffic το Oruc Reis πλέει σε νοτιοανατολική κατεύθυνση [153 μοίρες], με ταχύτητα 4,4 κόμβων.

Νωρίτερα, το Oruc Reis καταγράφηκε να πλέει σε απόσταση ακόμη και 13 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων. Σε απόσταση ασφαλείας καταγράφηκε και μια τουρκική φρεγάτα σε ρόλο οπισθοφυλακής, που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, ενώ τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία του τουρκικού στολίσκου έχουν κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια.

Το θρίλερ με τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού συνεχίζεται και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η Άγκυρα ανανέωσε με Navtex τις έρευνες έως τις 4 Νοεμβρίου.

Κωδικός «28ος Μεσημβρινός»

Όπως έγραψε το newpost, στο Ελληνικό επιτελείο ήδη εξετάζονται όλα τα σχέδια αντίδρασης. Και αν γύρω από το Καστελόριζο η «κόκκινη γραμμή» ήταν για το Πολεμικό Ναυτικό τα 6 μίλια, τα δεδομένα όσον αφορά τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά του 28ου Μεσημβρινού  αλλάζουν. Πλέον αφορά Ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο και μάλιστα ελάχιστα μίλια από τις ακτές των Ελληνικών νησιών και εκατοντάδες από τις ακτές της Τουρκίας.

Και σε αυτές τις περιοχές πέρα από τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα το τακτικό πλεονέκτημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να τονιστεί πως η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους σε συμμάχους και Θεσμούς πως δεν πρόκειται να επιτρέψει ουδεμία κίνηση του Oruc Reis στα δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Πρόκειται για την «κόκκινη» γραμμή που βάζει η Αθήνα.