Πώς έγινε η σύγκρουση Πολεμικού πλοίου με εμπορικό στον Πειραιά

Αθήνα.-Στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας ρυμουλκείται το ναρκοθηρευτικό πλοίο «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο συγκρούστηκε το πρωί της Τρίτης με εμπορικό πλοίο που μετέφερε κοντέινερ λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν δύο άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr o ένας νοσηλεύεται με θλαστικά τραύματα και ο άλλος με ορθοπεδικά.  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάστασή τους είναι σχετικά καλή.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει συλληφθεί  ο πολωνικής καταγωγής καπετάνιος του εμπορικού πλοίου συνελήφθη.

Στο φορτηγό πλοίο Maersk Launceston, έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Πως έγινε η σύγκρουση

Το εμπορικό πλοίο Maersk Launceston, με σημαία Πορτογαλίας, που μετέφερε κοντέινερ και είχε ξεκινήσει στις 07:11 από την Ψυττάλεια για το Τσανάκαλε, έπεσε πάνω στο “Καλλιστώ” του Πολεμικού Ναυτικού που εκείνη την ώρα είχε φύγει από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν το εμπορικό πλοίο να χτυπήσει στη πρύμνη το “Καλλιστώ” και να καταστρέψει την πρύμνη του.

Από τη σύγκρουση, στο «Καλλιστώ» σημειώθηκε ρήγμα και ελεγχόμενη εισροή υδάτων και το πλοίο, που κόπηκε στα δυο, πήρε γρήγορα κλίση. Μάλιστα, αρχικά υπήρχε ο φόβος ότι το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού θα βυθιζόταν. Όμως οι προσπάθειες Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού απέδωσαν.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πως έγινε το ατύχημα. Αρχικώς στην περιοχή είχαν σπεύσει πλοία της ακτοπλοΐας τα οποία απομακρύνθηκαν από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε την αναλάβει την όλη επιχείρηση.

Το εμπορικό ουσιαστικά έκοψε στη μέση το πολεμικό πλοίο, αποκόβοντάς του την πρύμνη! Η τεράστια αυτή ζημιά οφείλεται εν μέρει και στα υλικά κατασκευής του πολεμικού πλοίου. Είναι φτιαγμένο από ενισχυμένο πλαστικό και υαλονήματα, γεγονός που το καθιστά ευάλωτο στις συγκρούσεις.

Η  ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, την 07:40 σήμερα, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου ΠΝ Ν/ΘΗ “ΚΑΛΛΙΣΤΩ”, στο οποίο επέβαιναν είκοσι επτά (27) μέλη πληρώματος, και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) “MAERSK LAUNCESTON” σημαίας Πορτογαλίας, νοτιοανατολικά του αγκυροβολίου Πειραιά.

Από το συμβάν προκλήθηκε εισροή υδάτων στο Ν/ΘΗ πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ομάδα ΜΥΑ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο ΠΝ, ελικόπτερο ΠΝ και τέσσερα Ρ/Κ. Τα μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και πλοίο ΠΝ, ενώ δύο (02) τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος ΠΝ, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα ΠΝ και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container), ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ρυμούλκησης του Ν/ΘΗ πλοίου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Θα εξεταστούν οι ευθύνες

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ανέφερε ότι το πολεμικό πλοίο ρυμουλκείται στον ναύσταθμο, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του έχει κοπεί.

«Ήταν ένα περιστατικό ατυχέστατο. Θα εξεταστούν οι ευθύνες. Πιστεύω ότι θα λήξει ομαλά».

 

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός και το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΚΙΝ.ΑΛ., Μανώλης Όθωνας για τη σύγκρουση των πλοίων λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο πρόκειται για κάτι το αιφνιδιαστικό, ωστόσο η αντίδραση των αρχών ήταν άμεση και δεν υπήρξε απώλεια χρόνου.

Από την πλευρά του ο κ. Σαντορινιός ανέδειξε το ευχάριστο της υπόθεσης, ότι δηλαδή δεν υπήρξαν θύματα πέρα από τους δύο τραυματίες και τόνισε πως δεν είναι ώρα και μέρος για να διερευνηθεί το πώς έγινε το ατύχημα.

Προτεραιότητα είναι, όπως υποστήριξε, να μεταφερθεί με ασφάλεια το πλοίο, όπου ακόμα και αν υπάρξει βύθιση, δε θα υπάρχουν άλλα προβλήματα.

Ακόμα, σημείωσε πως πιθανότατα πρέπει να σπεύσουν και άλλα αντιρρυπαντικά σκάφη στην περιοχή για να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο ρύπανσης της περιοχής.

Τέλος, ο κ. Όθωνας επεσήμανε πως το λιμενικό σώμα έχει συγκεκριμένα επιχειρησιακά πρωτόκολλα και θα το αντιμετωπίσει με επιτυχία.