Σωτήρης Δελής: Ας κρατάμε “ζεστή” τη συζήτηση…

Κύριε διευθυντά,

Αγαπητέ Χρήστο,

Με αφορμή την διαφωτιστική συνέντευξη που πήρες από τον πρόεδρο της παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών “Ασκληπιός”, κ. Διαμαντή Γκίκα, θέλω να σημειώσω τις απόψεις μου.

Οι σκέψεις του κ Γκίκα με βρίσκουν σύμφωνο σε πολλά σημεία.

Ιδιαίτερα δε στο σημείο γιατί η ελληνόγλωσση Παιδεία χάνεται στις ομογενειακές παροικίες.

Επίσης, συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις που διατύπωσες στο δικό σου άρθρο, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Γκίκα.  Τόσο στα περί παγκοσμιοποίησης όπως και στο σημείο ότι η σημερινή ελληνική πολιτεία δεν προσφέρει ένα ανταγωνιστικό μοντέλο ζωής στην Ελλάδα στο οποίο να βασίζονται οι ελπίδες για μια έντιμη και αξιοπρεπή ζωή. Κάτι που οι ομογενείς και τα παιδιά τους πολύ θα το ήθελαν.

Έτσι λοιπόν, αναγκάζονται να μην αναλώνουν ενέργεια και ενδιαφέρον σε μια ”πατρίδα” που το μόνο που ξέρει είναι να υπόσχεται χωρίς όμως και να πραγματοποιεί.

Η Ομογένεια, και ειδικά στην Ευρώπη, δυστυχώς είναι ολικά απαθής. Το έχω διαπιστώσει εδώ και χρόνια, από την εποχή της υπηρεσίας μου στην Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων (ΠΑΔΕΕ).

Η κατάσταση είναι η ίδια και στην Σκανδιναβία, δυστυχώς.

Παρακολουθώ, επίσης, πως τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ουδόλως ενδιαφέρονται, και, ιδιαίτερα, τις κρίσιμες αυτές ώρες για την πατρίδα, σε θέματα Ομογένειας εκτός από μερικούς φιλότιμους και γνωστές του αντικειμένου,  όπως είσαι εσύ και η ηλεκτρονική σου εφημερίδα Panhellenicpost.com.  Ωστόσο, χωρίς μια ευρύτερη δημόσια συζήτηση περί των ομογενειακών,  στο εσωτερικό της Ελλάδας που θα κινήσει το ενδιαφέρον γύρω από το όλο σημαντικό θέμα, η επιτυχία φαντάζει πολύ μακριά.

Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι οι τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης και δει το θέμα της ψήφου και η αποδυνάμωση των υπηρεσιών της ΓΓΑΕ/ ΥΠΕΞ για τους Ομογενείς, είναι παράγοντες που, δυστυχώς, επηρεάζουν αρνητικά -και θα έλεγα αυτοκαταστροφικά- τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από μεμονωμένα άτομα,  που χωρίς τη βοήθεια και την κατανόηση της Πολιτείας, πέφτουν στο κενό, δυστυχώς.

Ας συνεχίσουμε όμως, μέσω της Panhellenic Post, να κρατάμε “ζέστη” τη συζήτηση, έστω και μεταξύ μας,  με την ελπίδα πως “κάποτε κάτι θα γίνει…” Και σ΄αυτό επίσης,  σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η Panhellenic Post!

Πολλούς χαιρετισμούς και χρόνια πολλά, τούτες τις άγιες ημέρες!

Φιλικά,

Σωτήρης Δελής