Τρεις νεκροί σε επίθεση σε εκκλησία της Νίκαιας

Ενας άντρας οπλισμένος με μαχαίρι σκότωσε τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα την οποία αποκεφάλισε, σε μία εκκλησία της Νίκαιας, στη Νότια Γαλλία.

Η αιματηρή επίθεση εκδηλώθηκε περίπου στις 9 το πρωί σήμερα τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πόλης, Κριστιάν Εστροζί, ο δράστης επαναλάμβανε τη φράση «Αλάχου Ακμπαρ» (μτφ. Ο Αλλάχ είναι Μεγάλος) κατά τη διάρκεια της αποτρόπαιης πράξης του αλλά ακόμη κι όταν συνελήφθη από τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο τον πυροβόλησαν προκειμένου να τον εξουδετερώσουν. Ο δράστης είναι ζωντανός και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

VALERY HACHE via Getty Images

Η επίθεση εκδηλώθηκε κοντά ή μέσα στην εκκλησία της Νοτρ Νταμ σύμφωνα με τον Εστροζί. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε στο Twitter «τρομοκρατική» την επίθεση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τρία άτομα έχασαν την ζωή τους και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

 

Ενα από τα θύματα φέρεται να είναι ο επίτροπος της εκκλησίας. Πηγή της Αστυνομίας δήλωσε ότι μία γυναίκα αποκεφαλίστηκε, γεγονός για το οποίο μίλησε ήδη η Μαρίν Λε Πέν. Σύμφωνα με τον Εστροζί, οι άτυχοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με «φρικτό τρόπο».

 

VALERY HACHE via Getty Images
VALERY HACHE via Getty Images
VALERY HACHE via Getty Images

Η επίθεση έγινε ενώ η Γαλλία προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από τον αποκεφαλισμό του δασκάλου Σαμουέλ Πατί, στο Παρίσι, από έναν άνδρα με καταγωγή από την Τσετσενία. Ο δράστης δήλωσε ότι ήθελε να τιμωρήσει τον Πατί επειδή έδειξε στους μαθητές του γελοιογραφίες με πρωταγωνιστή τον Μωάμεθ.

Christian Estrosi/twitter
.

 

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιo ήταν το κίνητρο του δράστη ή αν η επίθεση συνδέεται με τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα. Η υπηρεσία της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας ανέφερε ότι κλήθηκε να ερευνήσει τo νέο φρικιαστικό περιστατικό.

Μετά την δολοφονία του Πατί, οι Γαλλικές αρχές και πολλοί Γάλλοι έχουν υπογραμμίσει το δικαίωμα επίδειξης των σκίτσων, τα οποία έχουν πρωταγωνιστήσει στις διαδηλώσεις συμπαράστασης στον δολοφονηθέντα δάσκαλο.

«Φτάνει πια. Ηρθε η ώρα η Γαλλία να απαλλαγεί από τους ειρηνικούς νόμους προκειμένου να ξεριζώσει από το έδαφός της μια και καλή τον ισλαμοφασισμό», σχολίασε ο δήμαρχος Νίκαιας.

Δεύτερη επίθεση σε δύο ώρες

Ανδρας προσπάθησε να σκοτώσει αστυνομικούς

Νέα αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στην Αβινιόν της Γαλλίας,  δύο ώρες μετά την επίθεση μέσα σε εκκλησία της Νίκαιας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένας άνδρας επιτέθηκε κατά αστυνομικών φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ»  δηλαδή «ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά.

Νωρίτερα είχε απειλήσει περαστικό με όπλο,  όπως ανακοίνωσε η αστυνομία επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.

Στη συνέχεια κινήθηκε εναντίον αστυνομικών, με τους ίδιους να ανοίγουν πυρ.

Ο δράστης υπέκυψε στα τραύματά του.