Πέθανε ο Σον Κόνερι σε ηλικία 90 ετών

Ο Σον Κόνερι έγινε γνωστός για τις μονάδικες του ερμηνείες στον ρόλο του Βρετανού μυστικού πράκτορα, Τζέιμς Μποντ. Ηταν ο πρώτος που τον υποδύθηκε στη μεγάλη οθόνη και εμφανίστηκε σε επτά ταινίες.

Χαρακτηρίστηκε ως ο καλύτερος από τους έξι ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον ήρωα του Ίαν Φλέμινγκ.

Κέρδισε το Όσκαρ Β′ Ανδρικού ρόλου για την ταινία «Οι Αδιάφθοροι», δύο βραβεία BAFTA και τρεις Χρυσές Σφαίρες.

Τον Ιούλιο του 2000 χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Τον περασμένο Αύγουστο γιόρτασε τα 90α του γενέθλια.

Από τα πρώτα θέματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης ο θάνατος του Σον Κόνερι σε ηλικία 90 ετών. Σταχυολογήσαμε μερικά χαρακτηριστικά δημοσιεύματα και σχόλια που έκαναν, μεταξύ άλλων, στα άρθρα τους οι συντάκτες που κάλυψαν το θέμα σε παγκοσμίως έγκυρα μήντια απ′ άκρου εις άκρον του πλανήτη.

BBC: Ο σερ Σον Κόνερι, ο άνθρωπος που όρισε τον Τζέιμς Μποντ έφυγε σε ηλικία 90 ετών.

The Guardian: Ο πολλαπλά τιμημένος σκωτσέζος ηθοποιός έγινε περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του σε επτά Τζέιμς Μποντ ταινίες.

New Yok Times: Για τις λεγεώνες των φαν που παρακολούθησαν μια παρέλαση ηθοποιών να ενσαρκώνουν τον πράκτορα 007, κανένας (άλλος) δεν έπαιξε τον ρόλο τόσο μαγικά ή τόσο ανεξίτηλα, όσο ο κ. Κόνερι.

The Times: Ο σερ Σον Κόνερι, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 90 ετών, μεγάλωσε σε ένα ταπεινό διαμέρισμα στο Φάουντεμπριτζ του Εδιμβούργου, χωρίς τουαλέτα, ή ζεστό νερό και πολύτιμα λίγα χρήματα. Θα μείνει στην μνήμη ως ο πρώτος Τζέιμς Μποντ κι ο καλύτερος απ′ όλους.

Variety: Το Χόλιγουντ θρηνεί τον Σον Κόνερι. «Αλλαξε με επαναστατικό τρόπο τον κόσμο».

Le Monde: Μια βαθιά φωνή, ένα σκοτεινό βλέμμα: ο σκωτσέζος ηθοποιός θα συνδεθεί για πάντα με τον διάσημο Βρετανό κατάσκοπο που έπαιξε σε επτά ταινίες.

El Pais: Επτά φορές Τζέιμς Μποντ, Στο όνομα του Ρόδου, Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς, Ρόμπιν και Μαριάν, ο πατέρας του Ιντιάνα Τζόουνς, Οι αδιάφθοροι, Ο βράχος, Εγκλημα στο Οριαν Εξπρές, The Russia House. Υπάρχει ένας Σον Κόνερι για κάθε γενιά.