«Πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας»

Ιδρύθηκε η «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας», στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα, τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, τον δήμαρχο Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη και τη γγ Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Παρόντες, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Συμεών, Βενετσιάνος και η Σοφία Βούλτεψη, πρόεδρος Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων.

Για τη δημιουργία της υπηρεσίας και στις δράσεις της, καθώς επίσης και για τα συνέδρια που έχουν λάβει χώρα, τα οποία και εντοπίζουν τη ρίζα του προβλήματος, μίλησε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας του Ιδρύματος Νεότητας και πρόεδρος ΔΕ της Υπηρεσίας Γυναικείων θεμάτων, π. Αντώνιος Καλλιγέρης.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχαρίστησε και συνεχάρη όσους συνεργάζονται για την προσπάθεια και την πρωτοβουλία αυτή και ευχήθηκε «να προχωρήσετε σε ένα βαθύτερο-ευρύτερο έργο». Αναφέρθηκε, επίσης, στο Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής που προσφέρει αντίστοιχη διακονία και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συνεργαστούν με αυτόν τον φορέα που εργάζεται εντατικά σε αυτόν τον τομέα, αλλά και με όποιον άλλον θέλει να συνεργαστεί. Ευχήθηκε, ακόμη, να μην υπάρχει βία στις οικογένειες, με ειδική αναφορά στα δικαιώματα των ανθρώπων.

 

O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Μ. Καραμαναλάκης υπέγραψαν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών την Ιδρυτική Πράξη της «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας». EUROKINISSI/ ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε ότι «η σημερινή Ιδρυτική Πράξη Συνεργασίας αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία. Είναι βέβαιο -και το ανέφερε στον λόγο του και ο μακαριώτατος- ότι πρέπει να εμβαθύνουμε στο πρόβλημα και να κάνουμε ουσιαστικά βήματα για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στόχος μας είναι να απαλύνουμε τα τραύματα και τις πληγές των συνανθρώπων μας. Η Περιφέρεια Αττικής θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που έχει στο επίκεντρό της την πρόληψη και την προστασία των πολιτών. Θα είμαστε κοντά σας, δίπλα σας ακόμα πιο δυνατά και οργανωμένα. Η σύγχρονη πραγματικότητα δείχνει συχνά το σκληρό της πρόσωπο με συνέπεια να υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποί μας που χρειάζονται τη βοήθειά μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο σπουδαίο κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας.

Παράλληλα, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας υπογράμμισε ότι η ιδρυτική αυτή πράξη θα δώσει την ευκαιρία οριστικής αντιμετώπισης του φαινομένου, ενώ η γγ Ισότητας αναφέρθηκε στις υπηρεσίες της Γραμματείας και ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο για τη στήριξή του.

Κυρίαρχος σκοπός της «Πρωτοβουλίας» είναι η πρόληψη. Λαμβάνοντας υπόψη τις εργασίες ειδικών, την εμπειρία των στελεχών που εργάζονται στις υπηρεσίες των φορέων που συνεργάζονται στην «Πρωτοβουλία», αλλά και τις τελευταίες έρευνες που δημοσιεύτηκαν με θέμα την επίδραση της πανδημίας Covid-19 στις σχέσεις ανδρών και γυναικών, διαπιστώνεται ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει λάβει νέες διαστάσεις οι οποίες ενισχύονται, εκτός από τις άσχημες συζυγικές ή συντροφικές σχέσεις, και από την αναπαραγωγή των στερεοτύπων για τη σχέση και τους ρόλους των δύο φύλων, από τις εικόνες και στάσεις ζωής που προσλαμβάνουν τα παιδιά μέσω της τηλεόρασης, κυρίως όμως μέσω των παιχνιδιών τους στον υπολογιστή και την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο.