Βιέννη: To Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βιέννη, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών, Amaq, η οποία αναρτήθηκε στο Telegram.

Η ανακοίνωση συνοδευόταν από μια φωτογραφία ενός άνδρα με γένια, που ονομάζεται «Αμπού Νταγκνά αλ Αλμπάνι», ο οποίος επιτέθηκε εναντίον πολιτών στο κέντρο της Βιέννης χθες με ένα όπλο και ένα πολυβόλο, προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.
Βίντεο: Η ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση στη Βιέννη

Η ανακοίνωση αποδίδει σε έναν «στρατιώτη του χαλιφάτου» τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν κοντά σε μια συναγωγή και την κρατική Όπερα της αυστριακής πρωτεύουσας.

Σε ένα ξεχωριστό κείμενο, που συνοδεύεται από τη φωτογραφία ενός ένοπλου άνδρα με γένια, που ονομάζεται «Αμπού Νταγκνά αλ Αλμπάνι», το Amaq κάνει λόγο για «επίθεση με πυροβόλα όπλα που διέπραξε χθες (Δευτέρα) ένας μαχητής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη της Βιέννης».

Δημοσίευσε επίσης ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο ο ένοπλος, μόνος του μπροστά στην κάμερα, ορκίζεται πίστη στον επίσημο αρχηγό της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Αμπού Ιμπραΐμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο της Βιέννης. Παράλληλα, 16 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 6 σε κρίσιμη κατάσταση.

Η χθεσινοβραδινή τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης διαπράχθηκε από τουλάχιστον έναν «ισλαμιστή τρομοκράτη», ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, και «συνιστά προσπάθεια αποδυνάμωσης της δημοκρατικής μας κοινωνίας, κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επ’ ουδενί», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νιχάμερ.

Η αστυνομία της Αυστρίας έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, σε 14 συλλήψεις, οι οποίες συνδέονται με τον βασικό ύποπτο της επίθεσης στη Βιέννη. Βασικός ύποπτος είναι ένας 20χρονος Αυστριακός υπήκοος με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία. Ο δράστης, σύμφωνα με τον Αυστριακό ΥΠΕΣ, ξεγέλασε το πρόγραμμα αποριζοσπαστικοποίησης και έδωσε την εντύπωση ότι είχε ενταχθεί.

Παράλληλα, στην Ελβετία, οι αρχές συνέλαβαν έναν 18χρονο και έναν 24χρονο στο Βίντεμπουρ, στο πλαίσιο των ερευνών που σχετίζονται με την επίθεση στη Βιέννη. «Η πιθανή σχέση των δύο συλληφθέντων με τον φερόμενο δράστη των επιθέσεων είναι το αντικείμενο των ερευνών που είναι σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Πηγή: iefimerida.gr