Ομόφωνα επανεξελέγη νέος Πρόεδρος της ΕΚΑ ο Γ. Σιόκας αλλά και όλο το προεδρείο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ιστορικές και πολύ σημαντικές είναι οι εξελίξεις που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Ο πρεσβυγενής παροικιακός οργανισμός, από τους πρώτους που ιδρύθηκαν σε όλο τον Απόδημο Ελληνισμό, δικαίωσε την ιστορία του, αποδεικνύοντας άλλη μία φορά ότι ενωμένοι οι Έλληνες όπου γης μπορούν να ξεπεράσουν την όποια δυσκολία μπορεί να βρεθεί μπροστά τους.

Αποτέλεσμα ήταν, όλοι μαζί οι Κοινοτικοί Επίτροποι της ΕΚΑ να βρεθούν σε μία κρίσιμη συνεδρίαση το απόγευμα της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου, με τους παραιτημένους από πέρυσι Επιτρόπους να προσέρχονται, και να παίρνουν από κοινού αποφάσεις για το μέλλον της ΕΚΑ, αντάξιες της παρακαταθήκης που άφησαν οι πρόγονοί τους.

Για πρώτη φορά, μετά από ένα χρόνο περίπου, και οι οκτώ Κοινοτικοί Επίτροποι της Αλεξάνδρειας συνεδρίασαν για τρεις περίπου ώρες, θέτοντας τις απόψεις τους και δεσμευόμενοι από κοινού για το καλό της ιστορικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας.

Έτσι, ομόφωνα, η Κοινοτική Επιτροπή της ΕΚΑ αποφάσισε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας τον κ. Ιωάννη Σιόκα, ως τον 23ο κατά σειρά Πρόεδρο της ΕΚΑ.

Ο κ. Σιόκας, ο οποίος καλύπτει το μεγάλο κενό που άφησε ο αείμνηστος Πρόεδρος Εδμόνδος Κασιμάτης, αποτελεί μάλιστα τον πρώτο Πρόεδρο της ΕΚΑ που εκλέγεται για δεύτερη φορά στο αξίωμα, καθώς είχε διατελέσει και πάλι Πρόεδρος της ΕΚΑ, για έξι ολόκληρα χρόνια, από το 2009 έως το 2015.

Να σημειωθεί επίσης μία σημαντική λεπτομέρεια: ότι ο κ. Σιόκας αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος και το καταστατικό της ΕΚΑ, για να διαδεχτεί αυτόματα τον εκλιπόντα Πρόεδρο, καθώς ήταν εκείνος ο Α΄ Αντιπρόεδρος και μπορούσε να κάνει χρήση της πρόνοιας του νόμου. Αντί αυτού, απαίτησε να θέσει εαυτόν στην ψηφοφορία όλων των Μελών της Κοινοτικής Επιτροπής, που τελικά τον εξέλεξαν ομόφωνα. Επίσης, ο κ. Σιόκας δεσμεύτηκε ενώπιον όλων των συναδέλφων του της Κοινοτικής Επιτροπής να μην κάνει χρήση της διπλής ψήφου (που σε περίπτωση ισοψηφίας του δίνει το καταστατικό της ΕΚΑ ως Πρόεδρος) στη λήψη των αποφάσεων, προσδοκώντας στην όσο πιο δημοκρατική και ομόφωνη διαδικασία που επιθυμεί να διέπει με ομοψυχία τις αποφάσεις της Κοινοτικής Επιτροπής.

Στο ίδιο κλίμα της ομοφωνίας και της ομοψυχίας ήταν και η επίσης ομόφωνη εκλογή τόσο του κ. Αντρέα Βαφειάδη ως Α΄ Αντιπροέδρου της ΕΚΑ (που διαδέχεται τον κ. Σιόκα), όσο και του κ. Δημήτρη Κάβουρα ως νέου Γενικού Γραμματέα (που διαδέχεται τον κ. Μιχάλη Καρυδιά) στο ανανεωμένο ΔΣ της ιστορικής Κοινότητας.

Έτσι, το νέο Προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας από χθες 2 Νοεμβρίου είναι το εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

Πρόεδρος: Ιωάννης Σιόκας

Α΄ Αντιπρόεδρος: Αντρέας Βαφειάδης

Β΄ Αντιπρόεδρος: Μαίρη Παυλίδου

Γενικός Γραμματέας: Δημήτρης Κάβουρας

Οικονομικός Επόπτης: Πάρης Πεφάνης Μακρής

Μέλη:

Ιωάννης Παπαδόπουλος

Μιχάλης Καρυδιάς

Νίκος Κόπελος

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση της Κοινοτικής Επιτροπής της ΕΚΑ, παραβρέθηκε και συμμετείχε μετά από πρόσκληση του Προεδρείου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης και ο Νομικός Σύμβουλος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Μοχάμεντ Ντουϊντάρ, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στη θετική και ομόφωνη εξέλιξη της όλης διαδικασίας.

Όπως τέλος η ΕΚΑ ανακοινώνει, σε λίγες ημέρες, η Κοινοτική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει τους αρμοδίους προϊσταμένους και τα μέλη των κατά τόπους Εφορειών και Επιτροπών της για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Φωτογραφία:ΕΚΑ