Τι θα κάνει η κυβέρνηση για τα σύνορα

Απόρθητο θέλει να κάνει τον Εβρο το ελληνικό «Πεντάγωνο». Παράλληλα με την κατασκευή του φράχτη 26 χλμ. στο νότιο κομμάτι, οι επιτελείς προχωρούν σε νέες παρεμβάσεις θωράκισης σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων: Μεγάλο μέρος από τα συνολικά 45 διπλοκάμπινα τετρακίνητα οχήματα που προμηθεύεται το ΓΕΣ θα προσφέρουν ταχύτητα και ευελιξία στις περιπολίες.  Αδιάκοπη είναι η κατασκευή και τοποθέτηση τεχνητών εμποδίων, ενώ νέα ηλεκτρονικά συστήματα θα βελτιώσουν σημαντικά την επιτήρηση.

Η περαιτέρω στεγανοποίηση των συνόρων στον Εβρο κρίνεται απαραίτητη για την αποτροπή μιας νέας απόπειρας μαζικής εισόδου μεταναστών στο ελληνικό έδαφος – σαν αυτή που ενορχήστρωσε η Αγκυρα τον περασμένο Μάρτιο – αλλά και μετά τις προειδοποιήσεις του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εργαλειοποίηση των τζιχαντιστών τρομοκρατών από την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες στον Εβρο βρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής για να επιθεωρήσουν από κοντά τις καινούργιες εργασίες ενίσχυσης των συνόρων.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ήδη από το καλοκαίρι το ΓΕΣ έχει προχωρήσει στην προμήθεια διπλοκάμπινων τετρακίνητων οχημάτων-pick up. Κάποια από τα συνολικά 45 οχήματα που θα αποκτήσει ο Στρατός Ξηράς έχουν ήδη φτάσει στον Εβρο, ενώ αριθμός τους θα εξοπλίσει και τα νησιά. Στόχος είναι με τα διπλοκάμπινα οχήματα οι περίπολοι στα σύνορα να γίνουν ευέλικτες, ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές. Και αυτό διότι τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν το πλεονέκτημα κίνησης σε κάθε έδαφος και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες (χιόνι, σε βροχή με λασπωμένα εδάφη). Η μεταφορά των περιπόλων σε τέτοιες αντίξοες καιρικές συνθήκες πάντα απασχολούσε τα Επιτελεία. Δεν  θα πρέπει να λησμονείται εξάλλου ότι η σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους στον Εβρο είχε γίνει κατά τη διάρκεια περιπολίας με κακοκαιρία. Γι’ αυτό και η ηγεσία του ΓΕΣ μόλις παρουσιάστηκε η ευκαιρία προχώρησε άμεσα στην απόκτηση των οχημάτων.

Κατασκευές

Ασταμάτητη είναι στο μεταξύ από τον περασμένο Μάρτιο η κατασκευή τεχνητών εμποδίων κατά μήκος όλων των συνόρων του Εβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ενοπλες Δυνάμεις, και συγκεκριμένα Μονάδες Μηχανικού και διμοιρίες κατασκευών των Σχηματισμών του Στρατού Ξηράς της περιοχής, υπό τις οδηγίες του ΓΕΕΘΑ, συνεχίζουν με γρήγορους ρυθμούς την κατασκευή και τοποθέτηση τεχνητών εμποδίων, θέσεων μάχης, επισκευής και εκ νέου τοποθέτησης παρατηρητηρίων, διευθέτησης δρομολογίων, τοποθέτησης φωτισμού αλλά και πραγματοποίησης σειράς άλλων εργασιών σχεδόν σε όλο το μήκος των συνόρων.

Μάλιστα, τα Επιτελεία έχουν εκμεταλλευθεί και δωρεές πρώτων υλών από φορείς, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι όσα γίνονται στον Εβρο «δεν έχουν προηγούμενο». Με τις ενέργειες αυτές εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί σημαντικά και το έργο των οργάνων προκάλυψης αλλά και του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. και της FRONTEX στη διεξαγωγή περιπολιών, στην παρατήρηση και στην ασφαλή αποτροπή εισόδου.

Επιπλέον, σημαντική είναι η αναβάθμιση που έχει υλοποιηθεί μέσα στη χρονιά – και η οποία συνεχίζεται – στα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης. Με σύγχρονης τεχνολογίας φορητά συστήματα έχει εξοπλιστεί και το προσωπικό, όπως διόπτρες νυκτός, θερμικές κάμερες.

Ταχύτατα προχωρούν όμως και οι εργασίες εγκατάστασης του νέου φράχτη μήκους 26 χλμ. στο νότιο τμήμα του Εβρου. Θα αποτελείται από ισχυρό χαλύβδινο κιγκλίδωμα ύψους 5 μέτρων, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται να κατασκευαστούν και οκτώ νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια για τον Ελληνικό Στρατό.

Το σχέδιο θωράκισης του Εβρου περιλαμβάνει και παρεμβάσεις ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί με την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών αλλά και με την αύξηση της θητείας.