ΓΝΩΜΗ: Όταν το σπίτι μας έχει πάρει φωτιά! Και μεις καιγόμαστε!!!

ΓΝΩΜΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το πρόσφατο σατιρικό μας σχόλιο με τίτλο «Οι νέοι μας, βγάζουν άσκεφτα τη γλώσσα στον Κοροναϊό!» αποδεικνύεται, δυστυχώς, προφητικό. Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες και τα κρούσματα του Κοροναϊού σκαρφάλωσαν από τα 100 στα 2.606 μέσα σε δύο εβδομάδες! Αποτέλεσμα;  Το αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους έφερε το νέο lockdown, όπως αναμένεται να προσδιορίσει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός,  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφαμε στο εν λόγω  σατιρικό μας, μεταξύ άλλων:

«Καλά, είναι δυνατόν; Όλα είναι δυνατά. Ακόμη και αυτό. Να σκοτώνει ο Κοροναϊός και μεις να του βγάζουμε κοροϊδευτικά τη γλώσσα! Οι νέοι μας, δηλαδή. Διότι οι μεγάλοι, αυτοί που κυρίως πληρώνουν το «μάρμαρο» τον τρέμουν! Όχι τον Κοροναϊό. Ούτε το Θάνατο, που είναι το  φυσικό επακόλουθο της ζωής. Τρέμουν την ιδέα οι τελευταίες τους ώρες  στη γη, να τους βρουν ολομόναχους, σε ένα ψυχρό θάλαμο νοσοκομείου,  με μία ανυπόφορη μάσκα στο πρόσωπο! Ναι, αυτό είναι το χειρότερο. Και το ακόμη πιο παράλογο είναι τα παιδιά των μεγάλων, να μην συναισθάνονται ότι προς χάρη της δικής τους διασκέδασης, ελευθερίας ή ιδεολογίας, γίνονται φορείς του ιού τον οποίο μεταφέρουν σε γονείς και οι γονείς σε παππούδες και γιαγιάδες

Και τώρα, η Οικονομία θα μπει πάλι σε περιπέτεια. Η κοινωνική ζωή θα πέσει, παραμονές Χριστουγέννων, σε χειμερία νάρκη. Και τα οικονομικά των νοικοκυριών θα κακοπάθουν. Και όχι μόνο αυτό. Το Σύστημα Υγείας, αν δεν ανακοπεί η ροή ασθενών στις ΜΕΘ, θα οδηγηθεί σε κατάρρευση…

Οι λοιμωξιολόγοι σήμαναν κόκκινο και ο Πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση που δεν ήθελε να λάβει. «Κλείνει» τη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να μην πληγεί θανατερά η οικονομία, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση να κλείσει μόνο η Αττική. Τις τελικές αποφάσεις για το που και πότε θα εφαρμοστεί lockdown θα τις λάβει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ώρες.

Τίποτε, όμως, δεν θα γίνει, ασχέτως του εύρους της καραντίνας και της αυστηρότητας των μέτρων, εάν εμείς οι πολίτες δεν σεβαστούμε τα μέτρα και εάν δεν γίνουμε επιτηρητές του εαυτού μας. Το Κράτος δεν μπορεί να διαθέσει έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη. Όλοι –και πρώτοι οι νέοι μας- ξέρουμε τι πρέπει να μην κάνουμε  ώστε να διακόψουμε την αλυσίδα του ιού. Ας αποφασίσουμε να τα εφαρμόσουμε τα μέτρα σωστά. Μακριά από πλατείες και συνάξεις.

Ας αρχίσουμε, για παράδειγμα, να υπακούμε και να μην καθόμαστε σε θέσεις στα ΜΜΜ όπου υπάρχει η ένδειξη «δεν καθόμαστε». Ας αποφασίσουμε ότι τη μάσκα τη φοράμε για να προστατέψουμε τις ζωές τις δικές μας, της οικογένειάς μας και των συνανθρώπων μας και όχι από καπρίτσιο των επιστημόνων. Επομένως, τη φοράμε παντού και σωστά! Με άλλα λόγια, «και η μύτη μέσα!» Ας μάθουμε όταν το λεωφορείο είναι «γεμάτο» να περιμένουμε το επόμενο. Λίγα λεπτά καθυστέρηση μπορεί να σώσουν πολλές ζωές.

Κοντολογίς, εάν δεν συναισθανθούμε τον μέγα κίνδυνο να διαβάζουμε για 7000 και 8οοο κρούσματα την ημέρα, και εάν δεν θέλουμε να αχθούμε στο απάνθρωπο μέτρο να επιλέγουμε ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν, ας σοβαρευτούμε. Το νέο lockdown, είναι η ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε, επιτέλους, σοβαρά τον Κοροναϊό. Όχι από φόβο. Αλλά, από γνώση και σεβασμό προς το Θείο αγαθό της ζωής. Και να θέσουμε στο ντουλάπι τους αρνητές, τους αντί-μασκοφόρους και κάθε ανειδίκευτο «ξερόλα» που βρήκε ώρα να κάνει την ψευτό-επανάστασή του. Όταν το σπίτι μας έχει πάρει φωτιά! Και μεις καιγόμαστε!!!