Τα συγχαρητήρια των ηγετών του κόσμου στον Τζο Μπάιντεν

«Βροχή» έρχονται τα συγχαρητήρια από τους ηγέτες του κόσμου στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις, για την εκλογική τους νίκη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ακολουθούν κάποιες από τις αντιδράσεις:

Ελλάδα

Να συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του έσπευσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στο twitter.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Τζο Μπάιντεν «υπήρξε πραγματικός φίλος της Ελλάδας», εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα ενδυναμωθούν.

Συγχαρητήρια στον νικητή των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών Τζο Μπάιντεν απέστειλε το απόγευμα του Σαββάτου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι θα εργαστεί με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για περαιτέρω ενίσχυση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων.

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν», αναφέρει σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την εξαιρετική εταιρική σχέση Ελλάδος- ΗΠΑ και να ενισχύουμε τους ελληνοαμερικανικούς δεσμούς.»

Καναδάς

Ο Τζάστιν Τρουντό, ο οποίος συχνά είχε μπει στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ, συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις στο Twitter.

Βρετανία

Ο κατά πολλούς μιμητής του Τραμπ, Μπόρις Τζόνσον, απέστειλε τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις.

Συγχαρητήρια έστειλε και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.

Γαλλία

Άλλος ένας ηγέτης που είχε δεχθεί τα «πυρά» του Τραμπ είναι και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η αντίδρασή του στο Twitter ήταν αρκετά ψύχραιμη: «Οι Αμερικάνοι επέλεξαν τον πρόεδρό τους. Συγχαρητήρια Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις! Έχουμε πολλά να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τις τωρινές προκλήσεις. Ας δουλέψουμε μαζί!».

H δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, περιμένει ότι με την προεδρία Μπάιντεν οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

 

Σκωτία

Μάλτα

Γερμανία

Τα «θερμά συγχαρητήριά» της εξέφρασε πριν από λίγο στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την νίκη τους στις εκλογές η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και τόνισε την σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών μας.

Σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας αναφέρονται τα εξής:

«Θερμά συγχαρητήρια! Οι αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Του εύχομαι από καρδιάς τύχη και επιτυχία και συγχαίρω επίσης την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη εκλεγμένη Αντιπρόεδρο της χώρας της.

Προσβλέπω στην μελλοντική συνεργασία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η διατλαντική μας φιλία είναι αναντικατάστατη, εάν θέλουμε να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της εποχής».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, έγραψε στο Twitter: «Είναι καλό που επιτέλους έχουμε ξεκάθαρους αριθμούς. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θέλουμε να επενδύσουμε στη συνεργασία μας για μια νέα υπερατλαντική συμφωνία, ένα new deal».

Iσπανία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν με ένα τουίτ που του απηύθυνε απόψε.

«Ο Αμερικανικός λαός επέλεξε τον 46ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγχαρητήρια @JoeBiden και @KamalaHarris. Σας ευχόμαστε καλή τύχη και ό,τι καλύτερο. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Νορβηγία

Πορτογαλία

Βέλγιο

Τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο.

Ιρλανδία

Μάνφρεντ Βέμπερ: Εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ

Οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ χρειάζονται επανέναρξη αναφέρει ο επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ».

Συγκεκριμένα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώνει:

Εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ. Τώρα ανυπομονούμε για τα επίσημα αποτελέσματα και την εκλογική διαδικασία. Η διατλαντική σχέση χρειάζεται μια επανέναρξη».

Ζιμπάμπουε

Πρόεδρος EK Sassoli: Συγχαρητήρια Joe Biden για τη νίκη σου. Ένας κόσμος με λιγότερη ανισότητα είναι προς το συμφέρον όλων μας

Δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Παρακολουθήσαμε στενά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ – εκλογές ενός σημαντικού εταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • Τις πιο θερμές ευχές μας στον νέο Πρόεδρο, Joe Biden
  • O κόσμος χρειάζεται μια δυνατή σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και της Ηνωμένες Πολιτείες, μια επανέναρξη διατλαντικών σχέσεων ικανών να αντιμετωπίσουν τις πολλές προκλήσεις των καιρών μας
  • Η πανδημία COVID-19 είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια παγκόσμια πρόκληση χωρίς κοινό όραμα. Αυτό αποδυναμώνει τις ενέργειές μας
  • Κοινές προκλήσεις: κλιματική αλλαγή, πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, ασφάλεια, τρομοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα
  • Έχουμε κοινές αξίες, δυνατή πίστη στη δημοκρατία και την ελευθερία.                                                                                                                                                                                                                                                        
  • Συγχαρητήρια και από τους ηγέτες Αιγύπτου, Κατάρ, Λιβάνου και ΟμάνΟ πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι συνεχάρη επίσης τον Τζο Μπάιντεν, ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μπάσαμ Ράντι.

    «Ο πρόεδρος τόνισε την προσδοκία για συνεργασία και κοινή δράση για την ενίσχυση των στρατηγικών διμερών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και ΗΠΑ, προς το συμφέρον των δύο φίλων χωρών και λαών», ανέφερε η ανακοίνωση.

    Συγχαρητήρια απηύθυνε και ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. «Συγχαρητήρια στον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Τις καλύτερες ευχές μου στον λαό των ΗΠΑ και ανυπομονώ να συνεργαστούμε για να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τη φιλία μεταξύ των χωρών μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν συνεχάρη τον Μπάιντεν και εξέφρασε την ελπίδα για «επιστροφή στην ισορροπία στις σχέσεις Αμερικής-Λιβάνου» κατά τη θητεία του, σύμφωνα με ανάρτηση της προεδρίας στο Twitter.

    Τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν απέστειλε και ο σουλτάνος του Ομάν Χάιταμ μπιν Ταρίκ αλ Σαΐντ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

    Ο Χάιταμ μπιν Ταρίκ απέστειλε επιστολή στον Μπάιντεν εκφράζοντας «τα ειλικρινή του συγχαρητήρια για το ότι κέρδισε την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού και για την εκλογή του ως προέδρου της επικείμενης προεδρικής θητείας», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.