Στοχασμοί: Για την αξιοπρέπεια

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

Συγγραφέας

-Δάσκαλε, πως διατηρείς την αξιοπρέπειά σου;

-Δεν μπερδεύω την προσωπικότητά μου με τις αξιακές αρχές των ανθρώπων που συναντάω. Έτσι μπορούν να νομίζουν, να λένε, και να προσπαθούν να παρεμβαίνουν όσο θέλουν. Είναι ελεύθεροι να το κάνουν, πάντα θα το κάνουν, αλλά και εγώ είμαι ελεύθερος να επιλέγω το τι θα ακούσω. Ακόμα και τις φορές που θα ξεγελαστώ, γιατί θα ξεγελαστώ, τους δίνω το κατευόδιό μου επειδή δεν ήταν περισσότερο καπάτσοι από μένα, απλά δεν άξιζαν της προσοχής μου.

Δεν επιτρέπω στα αγκάθια της διαδρομής μου να καθυστερήσουν την πορεία μου. Το αγκάθι θα φύγει εύκολα, αλλά συνήθως αυτό που μας καθυστερεί είναι ο χρόνος που σπαταλάμε ενθυμούμενοι τον πόνο του τρυπήματος. Ακόμα και αν κάποιος απροσδόκητος παράγοντας με αναγκάσει να επαναπροσδιορίσω τη διαδρομή μου, δεν συγχέω τα βήματα που έχω καταφέρει να κάνω με το τέλος της διαδρομής. Τα βήματα αυτά είναι η περιουσία μου, και όχι τα χιλιόμετρα που έχω διανύσει.

Αναγνωρίζω ότι η ζωή θα συμβεί ανεξάρτητα από τη γνώμη μου γι αυτήν. Το θηρίο μπορεί να βρεθεί μπροστά μου και να βρυχάται, αλλά το χαμόγελο από τα χείλη μου δεν μπορεί να μου το στερήσει. Ακόμα και το βλέμμα μου θα παραμένει καρφωμένο όταν ευθυτενής θα πίνω την κούπα μου με το κρασί αναμετρώντας τις αποφάσεις των Θεών για το μέλλον μου ή για το χαμό μου.

Κανείς δεν μπορεί να ορίσει το ποιος είμαι, αν εγώ δεν επιτρέψω σε αυτό τον ορισμό να με καθορίσει. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον κόσμο να δίνει ορισμούς. Κανείς δεν μπορεί να μου επιβάλλει τα έξω μου να τα φορέσω και μέσα μου και να τα κουβαλάω μαζί μου, ακόμα και αν οι συνθήκες μου στερήσουν τα έξω που θα ήθελα.