Ένταση στο κέντρο της Αθήνας – Επεισόδια, χημικά και προσαγωγές

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στα Προπύλαια και στην οδό Σταδίου, με την ΕΛ.ΑΣ   να επιστρατεύει τις αύρες προκειμένου να διαλύσει την συγκέντρωση του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ομάδα περίπου διακοσίων ατόμων βρέθηκε στην οδό Πανεπιστημίου και γρήγορα προκλήθηκε ένταση με τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης και ακολούθησαν πολλές προσαγωγές.

Ολα ξεκίνησαν όταν οι συγκεντρωμένοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν το σημείο και επιχείρησαν να κάνουν πορεία παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων.

 Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν κάνοντας χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματίες και πολλές προσαγωγές.

Απρόκλητη επίθεση

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του γενικού γραμματέα της ΚΕ της ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην επίθεση που δέχθηκαν μέλη του κόμματος από αστυνομικές δυνάμεις.

«Δε λένε για ποιο λόγο τους χτυπάνε, τους έχουν με χειροπέδες. Προπυλακίστηκε ο Παφίλης . Δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και μας μιλούν για τη δημόσια υγεία» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας για να προσθέσει.

«Έγινε επίθεση ενάντια σε συγκεκριμένους διαδηλωτές. Είναι εδώ η ΚΟ του ΚΚΕ» τόνισε ενώ αναφορικά με τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε.

«Έχουν δώσει εντολή σε κάποιους , αν τους έχουν δώσει εντολή, να κάνουν αυτά τα αίσχη.

Ξέρουν ότι ο νόμος και η εντολή της κυβέρνησης είναι να υπάρχει εντολή εισαγγελέα για διάλυση συγκέντρωσης».

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης κάνει λόγω για απρόκλητη επίθεση στην ειρηνική διαδήλωση στα Προπύλαια περνώντας χειροπέδες σε μέλη του κόμματος ενώ όπως κατήγγειλε εμπόδισαν τον γγ του ΚΚΕ και βουλευτές να συμβάλλουν ώστε οι προσαχθέντες να αφεθούν ελεύθεροι.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να απελευθερώσει τους διαδηλωτές. Ντροπή να γυρίζετε τη χώρα στις μαύρες εποχές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές, ενώ έχει τραυματιστεί και ένα άτομο.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, να σταματήσει η κυβέρνηση να οξύνει το κλίμα», ανέφερε ο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τονίζοντας ότι όλες οι εκδηλώσεις όπου έγιναν σήμερα υπήρξε πλήρης τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων.

Επεσήμανε ότι υγειονομική βόμβα είναι οι 6.000 αστυνομικοί  που μεταφέρθηκαν με εντολή κυβέρνησης. «Αυτή είναι η υγειονομική βόμβα. Να σταματήσει η κυβέρνηση να ρίχνει λάδι στη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε την απαράδεκτη και απρόκλητη επίθεση αλλά και τον προπηλακισμό βουλευτών του ΚΚΕ.

Όπως είπε τα μέτρα τηρήθηκαν ζητώντας να απελευθερωθούν οι προσαχθέντες.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος σε δηλώσεις του είπε ότι έγιναν κάποιες εκδηλώσεις που πήγαν κανονικά δεν πήγε όμως καθόλου κανονικά η απαγόρευση της κυβέρνησης, τονίζοντας «λεονταρισμοί χωρίς νόΚλειστές παραμένουν η Πανεπιστημίου από το ύψος της Αμερικής, αλλά και η οδός Σταδίου.

Το ΜέΡΑ25 μάλιστα καταγγέλλει παραβίαση του Συντάγματος από την αστυνομία, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, καθώς οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 παρεμποδίζονται από τις αστυνομικές δυνάμεις να συνεχίσουν την πορεία τους στο ύψος του ΕΑΤ-ΕΣΑ περίπου, πρόκειται για δημοκρατική εκτροπή που καταστρατηγεί το Σύνταγμα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τους βουλευτές του ΜεΡΑ25 προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία οι οποίοι νωρίτερα πήγαν με πορεία στο Πολυτεχνείο τηρώντας μέτρα και αποστάσεις.  

 

Ενταση και στη Θεσσαλονίκη

Κλίμα έντασης επικράτησε μπροστά από την Ά φοιτητική εστία του ΑΠΘ, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 50 άτομα, κρατώντας κοντάρια και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Οι συγκεντρωμένοι που σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, βγήκαν από την Εστίας βρίσκοντας όμως μπροστά τους πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απέτρεψαν κάθε ενδεχόμενο κίνησής τους προς τα πανεπιστήμια.

Προσαγωγές 

Νωρίτερα, είχαν γίνει περισσότερες από 10 προσαγωγές ατόμων που θεωρούνταν ύποπτα. Ανάμεσα στα αντικείμενα που έχουν κατασχέσει οι αστυνομικοί ακόμη και μέσα σε αυτοκίνητα είναι πανό, κοντάρια. αντιασφυξιογόνες μάσκες κ.α.

Μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ένα άτομο το οποίο είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή στην Οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας.