Το αριστούργημα του Μποτιτσέλι που εξαφανίστηκε «αθόρυβα»

Το έργο του Σάντρο Μποτιτσέλι «Παρθένος και Βρέφος» (περ. 1470), από τα αριστουργήματα της ιταλικής Αναγέννησης, βρίσκεται στο επίκεντρο μίας ιστορίας μυστηρίου, που μοιάζει με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πίνακας ανήκε μέχρι πριν από είκοσι χρόνια στην Ιμέλντα Μάρκος, χήρα του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, η οποία διέθετε μία πλούσια συλλογή έργων τέχνης. Το 2001, έγινε γνωστό ότι η συλλογή της Μάρκος έκανε φτερά από το προεδρικό μέγαρο όπου φυλασσόταν.

Η αξία του έργου αποτιμήθηκε σε 10 εκατ. δολάρια, στο πλαίσιο μίας μακράς δικαστικής διαμάχης που είχε σκοπό να αποδείξει τον νόμιμο ιδιοκτήτη.

Έξι χρόνια αφότου επιλύθηκε η υπόθεση, η φερόμενη ως συνιδιοκτήτρια της εταιρείας στην οποία το δικαστήριο απέδωσε το έργο, δεν έχει ιδέα πού βρίσκεται.

Τελευταία φορά που ο πίνακας του Μποτιτσέλι παρουσιάστηκε δημόσια ήταν το 2007, στην Νέα Υόρκη, στη γκαλερί του εμπόρου έργων τέχνης Λόρενς Σαλάντερ.

Ο Σαλάντερ, ως γνωστόν, εξαπατούσε τους πελάτες του,  πουλώντας τους έργα τέχνης που δεν κατείχε ή πείθοντάς τους να επενδύσουν σε απομιμήσεις. Μεταξύ των πελατών του ήταν ο σταρ του τένις Τζον ΜάκΕνρο και ο πατέρας του ηθοποιού Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Μετά τη φυλάκιση του Σαλάντερ, το 2010, άρχισε μία σειρά από δίκες που αφορούσαν τους νόμιμους ιδιοκτήτες των έργων που διαχειρίστηκε ο Σαλάντερ, ανάμεσα στα οποία και ο πίνακας του Μποτιτσέλι.

Το 2014, δύο δικαστές της Νέας Υόρκης αποφάσισαν ότι πρέπει να επιστραφεί σε μια εταιρεία – βιτρίνα με την επωνυμία Kraken Investments.

Διαρροή εγγράφων που έρχεται τώρα στο φως, σχετικά με μια ανενεργή εταιρεία με έδρα το Τζέρσεϊ, υπό την επωνυμία La Hougue, τα οποία ανακάλυψε μετά από έρευνα το δίκτυο δημοσιογράφων της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Συνεργασίας (EIC), εγείρει ερωτήματα σχετικά με την Kraken, που έχει έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, γνωστό φορολογικό παράδεισο.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι τα φυσικά πρόσωπα, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της εταιρείας ήταν οι Τζον Ντικ II και Τάνια Ντικ – Στοκ, παιδιά του 82χρονου Καναδού επιχειρηματία Τζον Ντικ.

Παρά ταύτα, μέχρι και την αποκάλυψη των εγγράφων, η Τάνια Ντικ – Στοκ, δηλώνει ότι δεν ήταν σε γνώση της. Όπως είπε εκπρόσωπος της «η Τάνια πιστεύει ότι η ταυτότητά της έχει κλαπεί και χρησιμοποιηθεί για κακόβουλους σκοπούς. Ο πίνακας αποκτήθηκε χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή της».

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Observer ανέφερε σε δημοσίευμα του ότι η Ντικ-Στοκ μήνυσε τον πατέρα της προκειμένου να ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία που θεωρεί ότι της ανήκουν. Ισχυρίζεται ότι η Kraken  ήταν μία εταιρεία – βιτρίνα του πατέρα της, ενώ ο ίδιος αρνείται τους ισχυρισμούς της. Δεν είναι γνωστό αν ο αδερφός της γνώριζε ότι ήταν συνιδιοκτήτης της Kraken, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ατασθαλίας εκ μέρους του.

Έγγραφο – κλειδί που αφορά την La Hougue, με ημερομηνία Μαρτίου 2003, αποκαλύπτει ότι η Kraken πήρε την κυριότητα του έργου του Μποτιτσέλι, η αξία του οποίου στη συνέχεια αποτιμήθηκε στα 2,2 εκατομμύρια δολάρια.

Η υπόθεση με την εταιρεία Kraken παραμένει ασαφής. Ουδείς γνωρίζει τι έχει συμβεί, ακόμα και αν εξακολουθεί να υπάρχει.

Από τη στιγμή που δημοσιεύθηκαν τα έγγραφα από τον EIC, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η La Hougue διέπραξε μεγάλης κλίμακας απάτη στο Τζέρσεϊ, που αφορά πλαστά δάνεια και συμφωνίες με στόχο την απόκρυψη κλοπής μετρητών και άλλων περιουσιακών στοιχείων από καταπιστεύματα.

Και βεβαίως, η ερώτηση των 10 εκατομμυρίων δολαρίων είναι, πού βρίσκεται ο πίνακας «Παρθένος και Βρέφος»;

«Όχι, δεν ξέρουμε τι συνέβη με το έργο ή ποιος έχει τον πίνακα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντικ – Στοκ. «Αλλά σκοπεύουμε να αφιερώσουμε πόρους και ενέργεια για να μάθουμε».

Με πληροφορίες από Guardian/huffingtonpost.gr

Φωτογραφία:Sepia Times via Getty Images