1.388 νέα κρούσματα και 84 θάνατοι – Στους 549 οι διασωληνωμένοι

Σήμερα στηω Ελλάδα εντοπίστηκαν 1.388 κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 549, ενώ οι άνθρωποι που έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό έφτασαν τους 84.

Όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου «στη Βόρεια Ελλάδα βλέπουμε μία σταθεροποίηση, αλλά δεν είναι αυτή που περιμέναμε μετά από δύο εβδομάδες lockdown».

Η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προειδοποίησε ότι το ΕΣΥ πιέζεται αφόρητα, καθώς η πληρότητα κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά είναι στο 86% ενώ στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα αγγίζει το 99%.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.388, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 93.006 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 53.3% άνδρες, ενώ 4.823 (5.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23.998 (25.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 84, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.714 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 549 (72.5% άνδρες).

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Στο 99% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

«Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία σαφής σταθεροποίηση. Τα συνολικά κρούσματα στην επικράτεια, αλλά και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν τάση μείωση», ανέφερε η ειδικός.

Όσον αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία υπάρχει και εκεί μία σταθεροποίηση με 400 εισαγωγές κάθε μέρα.

«Το πιο πιστό μέτρο για να προφυλαχτούμε από τον κοροναϊό είναι αυταπόδεικτα η χρήση της μάσκας», τόνισε η κ Παπαευαγγέλου.

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ακόμα ότι πλέον ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει μια μικρή κοινωνική φούσκα στην οποία θα δραστηριοποιείται. Κι εγώ πηγαίνω στην μητέρα μου μια φορά την εβδομάδα αλλά φροντίζω να φοράμε και οι δύο να φοράμε μάσκα είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε επίσης ότι ο κοροναϊός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γρίπη καθώς ποτέ η γρίπη δεν έδωσε ετησίως πάνω από 200 νεκρούς.

«Τα μέτρα αποδίδουν. Είναι σαφής η σταθεροποίηση. Τα κρούσματα της 2ης και 3ης εβδομάδας δείχνουν τάση μείωσης» είπε επίσης η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

Η συνάθροιση σε σπίτια θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας

Η καθηγήτρια ανέφερε πως η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη συνέχισε και κάλεσε τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί. «Η συνάθροιση σε σπίτια θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας. Ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει τη φούσκα του» είπε για τους πολίτες εν μέσω lockdown.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι χάθηκαν μόνο τον Νοέμβριο

«Η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται παραμένει σταθερή και είναι στα 80 έτη» είπε η παιδίατρος, που ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως μόνο τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από τον κοροναϊό. Επίσης, μόνο μέσα στο Νοέμβριο 183 ασθενείς κάτω των 65 διασωληνώθηκαν και 117 άτομα κάτω των 65 ετών έχασαν τη ζωή τους. Νοσηλεύονται 4.400 συνολικά

Συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν

Η κα. Παπαευαγγέλου εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, όμως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να «επιπεδωθεί» η καμπύλη, όπως είπε. Ωστόσο, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα, εκτίμησε η λοιμωξιολόγος.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως δυο εβδομάδες νωρίτερα, καταγράφτηκαν 4,500 κρούσματα, ενώ την περασμένη 4.300, γεγονός που δείχνει τάση μείωσης και σταθεροποίησης.

300 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – 252 στην Αττική

Σημειώνεται πως ο επίκουρος καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, ανακοίνωσε πως από τα 1.388 νέα κρούσματα, 300 ανιχνεύτηκαν στη περιφέρεια Θεσσαλονίκης, 252 στην περιφέρεια Αττικής, 88 στην περιφέρεια Πέλλας, 65 στην περιφέρεια της Ημαθίας και 81 στην περιφέρεια της Καβάλα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ηλικίες 40 – 65 και άνω των 65 έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ενώ ο ιός φαίνεται πως χτυπά περισσότερο του 65 ετών και άνω.

Όσον αφορά τα παιδιά, οι αριθμοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.