Παγκόσμιο σοκ από τον θανάτου του Ντιέγκο Μαραντόνα

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Ντιέγκο Μαραντόνα σε ηλικία μόλις 60 ετών.

Ο θεός της Μπάλας ή Goat Μαραντόνα όπως πολλοί τον φώναζαν άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη προδομένος από την καρδιά του.

Το θρυλικό δεκάρι της Αργεντινής αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα το τελευταίο διάστημα, πριν λίγες ημέρες έκανε επέμβαση στον εγκέφαλο.

Ο Ντιέγκο, το αγόρι με το μαγικό άγγιγμα, ο οποίος χαρακτήρισε το ποδόσφαιρο ως το «όμορφό του παιχνίδι» αλλά και την «σωτηρία» του  καθώς ήταν αυτό που επέτρεψε σε αυτόν και την οικογένειά του να ξεφύγει από τη Villa Fiorito, το πιο φτωχό μέρος του Μπουένος Άιρες.

Ο Μαραντόνα όπως έχουν αναφέρει πολλοί μπορούσε να κάνει οτιδήποτε με τη μπάλα στα πόδια του.

Ωστόσο φαίνεται πως η δόξα, τα πλούτη  και η παγκόσμια φήμη τον έκαναν να αποκτήσει κι άλλες αγάπες εκτός από το ποδόσφαιρο.

Αγάπες απαγορευμένες, καταστρεπτικές, επικίνδυνες, θανατηφόρες.

Μία πρόσφατη βιογραφία για τον «Θεό» του ποδοσφαίρου που κυκλοφόρησε το 2019 στους κινηματογράφους δείχνει ουσιαστικά την άνοδο και την πτώση του Μαραντόνα.

Δεν μπόρεσε ποτέ να ξεκόψει από την άσπρη σκόνη

Όπως αναφέρεται μάλιστα και στην ταινία… «Ο Μαραντόνα ήταν ένας σούπερ σταρ ικανός για οτιδήποτε.

Κοκαΐνη, πόρνες, συνδέσεις με τη μαφία και αρκετά μη αναγνωρισμένα παιδιά του.

Ο Μαραντόνα φαίνεται πως δεν μπόρεσε ποτέ να ξεκόψει από την άσπρη σκόνη.

Τα ναρκωτικά τον σκότωσαν ως ποδοσφαιριστή και απείλησαν σοβαρά την υγεία του.

«Δεν έχω καταφέρει να ξεφύγω ακόμη από αυτή την παγίδα. Προσπαθώ να βρω λύση, τα ναρκωτικά όμως εξακολουθούν να υπάρχουν στη ζωή μου» είχε δηλώσει παλαιότερα σε συνέντευξη του.

Στη Νάπολι

Ο Μαραντόνα  δοξάστηκε στην Ιταλία όσο ελάχιστοι, αλλά το ποδόσφαιρο δεν ήταν η μόνη του δουλειά.

Αφέθηκε στην εύκολη ζωή και στις εφήμερες απολαύσεις. Πίστεψε ότι εκείνοι που το καλοκαίρι του 1984 πλήρωσαν 6 εκατ. δολάρια στην Μπαρτσελόνα για να τον πάρουν στη Νάπολι είχαν καλές προθέσεις

Ο Ντιέγκο ήταν σαν βασιλιάς. Βίλα με πέντε πισίνες για τα 35 άτομα της συνοδείας του ζήτησε και κανένας δεν έφερε την παραμικρή αντίρρηση. Ωστόσο ο Αργεντινός έβρισκε την ησυχία του μόνο τη νύχτα. Στα κλαμπ «Στανγκάτα», «Μπέλα ντι Νότε» και «Σαλέ Παρκ» ξεχνούσε την κούραση της ημέρας με ποσότητες ουίσκι με κόκα-κόλα. Συντροφιά τού έκαναν οι «νυχτόβιοι» της Καμόρα. Ηταν εκείνοι οι οποίοι τροφοδοτούσαν τις αδυναμίες του με γυναίκες και κοκαΐνη.

Οι απειλές από την μαφία και η αρχή της… πτώσης

Ολα πήγαιναν καλά ως τον Ιανουάριο του 1986, όταν η αστυνομία ανακάλυψε σε κάποιο σπίτι της Καμόρα όπου μπήκε για έλεγχο 71 φωτογραφίες του Ντιέγκο με πρωτοκλασάτα στελέχη της.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Οι φίλοι λιγόστεψαν. Οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ασχολούνται με τον άνθρωπο Μαραντόνα. Η Καμόρα πήρε τα μέτρα της. Διέρρηξε το σπίτι του και τον προειδοποίησε να μην ανοίξει το στόμα του. Ενας από τους σωματοφύλακές του μετατράπηκε σε κατήγορο καταθέτοντας ότι τον χρησιμοποιούσε για εισαγωγή και εμπόριο κοκαΐνης.

«Ο Μαραντόνα δεν άντεξε τη φρικαλέα ποδοσφαιρική δόξα. Με τη μετεγγραφή του στη Νάπολι έπεσε στα χέρια της Μαφίας. Πού βρήκε η φτωχή Νάπολι τα χρήματα να αγοράσει τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου;» αναρωτήθηκε η διάσημη αργεντινή συγγραφέας Αλίσα Ντουχόβνα Ορτίθ.

«Ναι, έκανα χρήση κοκαΐνης. Ηθελα να ξεπεράσω το στρες και την πίεση από τη σωματική και ψυχολογική κόπωση. Εκανα πολλά λάθη στη ζωή μου. Πίστεψα ότι η κοκαΐνη θα με ανακούφιζε. Δεν είχα δίκιο, αλλά δεν είχα και τις ηθικές δυνάμεις να αντισταθώ» παραδέχθηκε ο Ντιέγκο το 1991 στο Μπουένος Αϊρες, όπου είχε πάει για να βρει τη χαμένη του ηρεμία μετά τον αγώνα με την Μπάρι όπου βρέθηκε ντοπαρισμένος.

Η χαριστική βολή που τον έβαλε στη μαύρη λίστα της FIFA

Το σκάνδαλο με βίντεο και φωτογραφίες ντοκουμέντα δεν άργησε να έρθει.

Μία νύχτα  οι φωτορεπόρτερ πλήρωσαν 2.000 δολάρια για αποκλειστικές φωτογραφίες που να δείχνουν τον Μαραντόνα μεθυσμένο στο διαμέρισμά του.

Ετσι εκείνο το βράδυ η αστυνομία εισέβαλε στο δωμάτιο του πρώτου ορόφου, όπου ο Ντιέγκο ήταν τύφλα στο μεθύσι μαζί με δύο φίλους του. Στην έρευνα βρέθηκαν και 50 γραμμάρια κοκαΐνης. Ηταν η χαριστική βολή.

Εκτοτε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής δεν σήκωσε κεφάλι. Η διαπόμπευση του κόστισε. Οι δικαιολογίες του δεν γίνονταν πια πιστευτές. Ακόμη και η FIFA τον έβαλε στη μαύρη λίστα.

Τα βάσανά του όμως δεν τελείωσαν. Ισως επειδή, όπως είπε και ο Πελέ, «ο Μαραντόνα δεν είχε τις οικογενειακές και θρησκευτικές παραδόσεις που θα τον κρατούσαν μακριά από απρεπείς πράξεις και από τη χρήση ναρκωτικών».

Οι αναφορές πως ήταν σε κωματώδη κατάσταση από τις ουσίες

Οι Ιταλοί δεν ξέχασαν όσα τους καταλόγισε το 1990 στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τις αναφορές που έκανε για τον πλούσιο Βορρά και τον φτωχό ιταλικό Νότο. Ισως και να τον φοβούνται ακόμη. Ο Μαραντόνα δύσκολα κρατάει το στόμα του κλειστό.

Οταν πριν από λίγους μήνες επισκέφθηκε την Ιταλία, γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά. Οι περιπέτειές του ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα. Ορισμένοι θυμήθηκαν ότι το 1987 δεν ταξίδεψε με την αποστολή της Νάπολι για τον κρίσιμο αγώνα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εναντίον της Σπαρτάκ στη Μόσχα, επειδή την προηγούμενη ημέρα είχε βρεθεί σε κωματώδη κατάσταση.

Έκρυβε ποσότητα κοκαΐνης στα κοσμήματα της κόρης του

Αλλοι έγραψαν ότι σε ένα από τα πολλά ταξίδια του στην Αργεντινή έκρυψε ποσότητα κοκαΐνης στο μενταγιόν της κορούλας του. Κάποιοι μάλιστα τον προειδοποίησαν ότι κινδυνεύει με πρόστιμο 60 δισ. λιρετών επειδή απέκρυψε εισοδήματα την εποχή όπου αγωνιζόταν στη Νάπολι.

Ο Μαραντόνα, που είχε πάει στην Ιταλία προσκαλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές, δεν μίλησε. Τι να πει άλλωστε; Με τι επιχειρήματα να διαψεύσει τις καταγγελίες;

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 συμμετείχε ενεργά σε εκπομπές της ισπανικής τηλεόρασης καλώντας τους νέους να μείνουν μακριά από τα ναρκωτικά. Το μόνο που δεν τους είπε είναι ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται στο χρήμα και στην εύκολη ζωή.

Από μικρός κέρδισε πολλά και εύκολα, επειδή κανένας άλλος σε αυτό τον πλανήτη δεν μπορούσε να κλωτσήσει την μπάλα όπως αυτός. Ανέβηκε ψηλά αλλά δεν φρόντισε να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα.

Ανέβηκε ψηλά, αλλά έφυγε γρήγορα.

Σήμερα ο Θεός, πήρε το χέρι του πίσω και μαζί με αυτό βύθισε στο πένθος χιλιάδες φαν του.

ΠΕΛΕ: Θα κλωτσάμε μια μπάλα μαζί στον ουρανό

Ραγίζει καρδιές το μήνυμα του μεγάλου Πελέ για το θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Μόλις έγινε γνωστή η τραγική είδηση, ο Πελέ έσπευσε να τον αποχαιρετήσει εκφράζοντας την οδύνη του για το χαμό του φίλου του και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα κλωτσίσουν μαζί μια μπάλα όταν βρεθούν ξανά στον ουρανό.

Ο «μάγος της μπάλας» εξέφρασε την οδύνη του λέγοντας «είναι τόσο λυπηρό να χάνονται οι φίλοι με αυτό τον τρόπο. Σίγουρα μία μέρα θα κλωτσάμε μαζί μία μπάλα στον ουρανό.»

Με πληροφορίες από ΤΟ ΒΗΜΑ, Daily Mail, in.gr, skai.gr