Με αντίποινα απειλεί το Ιράν για τη δολοφονία του επιστήμονα

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζητά «να τιμωρηθούν» οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του κορυφαίου ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Στην απαίτηση του Χαμενεϊ απάντησε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί λέγοντας πως το Ιράν εν ευθέτω χρόνο θα απαντήσει με αντίποινα ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ πως βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία.

Το Ισραήλ πίσω από τη δολοφονία

«Ο λαός μας είναι πολύ έξυπνος για να πέσει στην παγίδα του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ). Θέλουν να δημιουργήσουν χάος, θα πρέπει όμως να ξέρουν πως τους ξεσκεπάσαμε και πως δεν θα επιτύχουν. (…) Το Ιράν ασφαλώς θα απαντήσει στο μαρτύριο του επιστήμονά μας σε εύθετο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα είχε δηλώσει πως «Για μια ακόμη φορά, τα κακοποιά χέρια της παγκόσμιας αλαζονείας, με το σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς ως μισθοφόρο, βάφτηκαν με το αίμα ενός γιου αυτού του έθνους». Σημειώνεται πως το Ιράν χρησιμοποιεί γενικά την έκφραση «παγκοσμια αλαζονεία» για να περιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ με τον όρο «σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς» περιγράφει το Ισραήλ.

Ο δε αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, προειδοποίησε ότι μια «τρομερή εκδίκηση» περιμένει εκείνους που ευθύνονται για τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα.

Iranian Leader Press Office / HANDOUT, Anadolu Agency via Getty Images
Μοχσέν Φαχριζαντέχ

Ανώτατος Ηγέτης: Θα συνεχιστεί το έργο του

Την ίδια στιγμή ο ανώτατος ηγέτης, σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του και στον λογαριασμό του στο Twitter, ζητάει «να τιμωρηθούν οι δράστες και οι υπεύθυνοι» αυτού του εγκλήματος και «να συνεχισθούν οι επιστημονικές και τεχνικές προσπάθειες αυτού του μάρτυρα σε όλους τους τομείς στους οποίους εργαζόταν».

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ χαρακτήρισε τον δολοφονηθέντα «διαπρεπή επιστήμονα του πυρηνικού και του αμυντικού τομέα», ο οποίος έγινε «μάρτυρας από τα χέρια εγκληματιών και απάνθρωπων μισθοφόρων». «Αυτός ο απαράμιλλος επιστήμονας έδωσε την πολύτιμη ζωή του στον Θεό εξαιτίας των μεγάλων και διαρκών επιστημονικών προσπαθειών του», πρόσθεσε.

ASSOCIATED PRESS

ASSOCIATED PRESS

NurPhoto via Getty Images

ASSOCIATED PRESS

Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ

Το Ισραήλ έθεσε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις πρεσβείες του σε όλον τον κόσμο, μετά τις απειλές του Ιράν για αντίποινα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει θέματα ασφαλείας που αφορούν τις διπλωματικές αποστολές του στο εξωτερικό.

Ο δε Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε σε αυτοσυγκράτηση.

«Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και τονίζουμε την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Φαρχάν Χαγκ.

Πηγές: Reuters, AFP,Huffingtonpost.gr