Πως επιλύονται προβλήματα σαν του La Trobe

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Είναι πράγματι σημαντικό –κατά την άποψή μας- να «καταφεύγουμε» κάποτε  στην Ιστορία. Ανακαλύπτει  κανείς  εκεί πτυχές της  που προσφέρουν διδάγματα για το παρόν και το μέλλον. Και τα θέματα που ανακίνησε η συνέντευξη του Προέδρου του Hellenic Congress of America (HECA)  Νίκου Αποστολόπουλου στην Panhellenic Post, αφορούν  πράγματι  το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού, λαμβανομένου ως το συμπαγές, μακρόπνοο και αδιαίρετο σύνολο Ελλήνων και Αποδήμων-Ομογενών.

Ο λόγος γίνεται για την περιπέτεια που βιώνει η Έδρα Ελληνικών Σπουδών στο La Trοbe της Βικτώριας και περί της οποίας γράψαμε και στο χθεσινό μας σημείωμα. Θα  επικαλεσθούμε, σήμερα, την περίπτωση όμοιου θέματος  που απασχόλησε την ομογνένεια των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Κολόμπια της Νέας Υόρκης,  τη δεκαετία του 1970.

Εισαγωγικά να σημειώσουμε ότι η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», επί ιδιοκτησίας Μπάμπη Μαρκέτου, συχνά είχε αναλάβει πρωτοβουλίες με πνευματικά ιδρύματα και ιδιαίτερα με εκείνα που είχαν σχέση με την διδασκαλία της ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, τη δεκαετία 1960-1970 ο πρώην εκδότης προσέφερε μέσω της εφημερίδας, συστηματική ενίσχυση στο παλαιότερο ελληνικό σχολείο της Νέας Υόρκης «Ο Πλάτων».

Με την προϊστορία αυτή, όταν το 1974 το Πανεπιστήμιο Κολόμπια της Νέας Υόρκης,  και, ειδικότερα, το Τμήμα του «Barnard College”  αντιμετώπισαν την ανάγκη να κλείσουν το Νεοελληνικό Πρόγραμμα, λόγω οικονομικών δυσχερειών, με παροχή της εφημερίδας και με ειδική εκστρατεία της, ο Μπάμπης Μαρκέτος εξασφάλισε τα οικονομικά μέσα για μια πρόσθετη τριετία διδασκαλίας της ελληνικής Γλώσσας στο Κολλέγιο.

Η πρόεδρος του Κολεγίου μεταξύ άλλων έγραφε στον εκδότη στις 18 Σεπτεμβρίου 1974:

«Αγαπητέ κύριε Μαρκέτο,

«… Αυτή είναι η πρώτη φορά στη σταδιοδρομία μου, κατά την οποία εφημερίδα έδωσε δικά της χρήματα και ανέλαβε να συλλέξει ποσά από τους αναγνώστες της για ένα από τα Ακαδημαϊκά μας Τμήματα. Εμείς στο Barnard College είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός  ότι η έκκληση του Εθνικού Κήρυκος για ενίσχυση του Νεοελληνικού Προγράμματος, προκάλεσε μία τόσο πηγαία και ενθουσιώδη υποστήριξη από τους γενναιόδωρους δωρητές.

Ειλικρινά υμέτερη,

Μάρθα Πήτερσον,

Πρόεδρος».

Μετά την παραπάνω επιτυχία,. Ο «ΕΚ» της εποχής, κυκλοφόρησε ειδικό αναμνηστικό λεύκωμα 52 σελίδων με τα ονόματα όλων των ενισχυτών-χορηγών του Κολεγίου, που γεωγραφικά κάλυψαν 326 μικρές και μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά!

Ο Γενικός αυτός ξεσηκωμός όχι μόνον συνεισέφερε ποσόν 30.000 δολ. για το Κολλέγιο, αλλά εμφύσησε πνεύμα Φιλελληνικό στην ηγεσία του Πανεπιστημίου και πολύ πέραν της τριετίας που εξασφάλισε στο Νεοελληνικό Πρόγραμμα,  το αποτέλεσμα της καθολικής κινητοποίησης.

Ας  το σκεφθούν όσοι πιστεύουν ότι με επιστολές, υπογραφές και επισκέψεις θα διασώσουν την Έδρα Ελληνικών Σπουδών στο La Trobe.