Επενδύσεις στην Ελλάδα όχι μόνο από συναίσθημα

Δε θέλουμε οι Έλληνες του εξωτερικού να επενδύσουν στην Ελλάδα μόνο για «συναισθηματικούς λόγους», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δρ Χρίστος Δήμας απευθυνόμενος προς μέλη της Παροικίας κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο πλαίσιο της σειράς Ελληνο-Αυστραλιανών Διαλόγων.

Ο Δρ Δήμας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταστεί η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική-δίνοντας έμφαση και στους τομείς της καινοτομίας και της τεχνολογίας- σημειώνοντας μία σειρά από επιχειρηματικούς λόγους, για τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να αποτελεί και προορισμό επενδύσεων και όχι μόνο διακοπών για τους ομογενείς.

«Προσπαθούμε να μεταμορφώσουμε την ελληνική οικονομία, κάτι που δεν είναι εύκολο», είπε, κάνοντας ειδική αναφορά στο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα, εντός και εκτός συνόρων.

Ο Δρ Χρίστος Δήμας κατά την τηλεδιάσκεψη.

«Θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτούς τους νέους», πρόσθεσε. «Έχουμε το πλεονέκτημα ότι οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να σπουδάσουν. Είναι αυτό που μας έλεγαν οι παππούδες και οι γονείς μας, κάθε μέρα, ότι ‘χρειάζεσαι ένα πτυχίο’…».

«Έχουμε εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό που δεν έχει εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές του στα χρόνια της κρίσης…», υπογράμμισε ο Δρ Δήμας, τονίζοντας πως ο «λόγος που είδατε πολλούς νέους Έλληνες να έρχονται στην Αυστραλία την τελευταία δεκαατία είναι ακριβώς επειδή δεν είχαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν τα όνειρά τους εντός της χώρας τους».

«Αυτό είναι που προσπαθούμε να αλλάξουμε. Προσελκύοντας εταιρίες να επενδύσουν σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) πιστεύουμε ότι νέες ευκαιρίες να προκύψουν».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξήγησε, πιστεύει πως μπορεί να αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 20η θέση από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στο European Innovation Score Board.

«Πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι σχετικό με τις δυνατότητές μας», δήλωσε ο Δρ Δήμας.

Διευκρίνισε πως παρότι ακόμη σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης για την Έρευνα και την Ανάπτυξη προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, πλέον η πλειοψηφία των επενδύσεων στον τομέα αυτό είναι από επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση υλοποιεί μία σειρά από πρωτοβουλίες, όπως φορολογικά κίνητρα και διευκόλυνση διαδικασιών, ώστε ο τομέας να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, ταχύτερα.

«Εκτιμούμε ότι το 2020 θα είναι καλύτερη χρονιά (από το 2019), λόγω όχι μόνο των φορολογικών κινήτρων που έχουμε δώσει, αλλά και επειδή τους πρώτους 8 μήνες της κυβέρνησης, από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία, είχαμε καταφέρει να προσελκύσουμε σημαντικές εταιρίες στην Ελλάδα), είπε αναφερόμενος στις επενδύσεις που έκαναν στην Ελλάδα οι Pfizer, Cisco, EY, Microsoft, μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς σχετικά με την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ο Δρ Δήμας, είπε πως «είμαστε σε μία ‘δύσκολη’ γειτονιά». Αλλά, πρόσθεσε, η Ελλάδα παραμένει πυλώνας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σταθερότητα.

Η γεωγραφική θέση της χώρας, σημείωσε «μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε μεγαλύτερο ηγετικό ρόλο στην περιοχή» ως η πιο λογική επιλογή για κάποιον που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην περιοχή αυτή.

neoskosmos.com