Η ενημέρωση Ελλήνων εκλογέων εξωτερικού

Αθήνα.- Η καμπάνια ενημέρωσης των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού για τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους θα διεξαχθεί «με απόλυτη διαφάνεια, με πλήρη ενημέρωση και συνεργασία της διακομματικής επιτροπής», διαβεβαιώνει με δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Με αφορμή τοποθέτησή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του κυβερνητικού εκπροσώπου για την καμπάνια των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε τα εξής:

«Πριν ένα χρόνο και ύστερα από επίμονη προσπάθεια διαλόγου και συγκλίσεων, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε σχεδόν ομόφωνα, με 288 ψήφους, το νόμο 4648/2019, που διευκολύνει τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία κατοικούν.»

» Με αυτόν τον τρόπο, λύθηκε σε πρώτη φάση, μία συνταγματική εκκρεμότητα σχεδόν μισού αιώνα. Έγινε ένα μεγάλο δημοκρατικό βήμα για τον ελληνισμό σε όλη τη γη.»

» Είναι χρέος της πολιτείας – προβλέπεται από τον ίδιο αυτό το νόμο, στο άρθρο 21 – να ενημερώσει τους Έλληνες που έχουν αυτό το δικαίωμα σε όλες τις χώρες του κόσμου για τη διαδικασία υλοποίησης.»

» Είναι υποχρέωση πολιτική, δημοκρατική, θεσμική, ηθική και πατριωτική του Υπουργείου Εσωτερικών να διεξάγει τη σχετική καμπάνια, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.»

Με απόλυτη διαφάνεια

«Η διαδικασία αυτή» πρόσθεσε, «θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις φάσεις, με απόλυτη διαφάνεια, με πλήρη ενημέρωση και συνεργασία της διακομματικής επιτροπής, με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και θα είχε, ήδη, ξεκινήσει αν δεν είχε ενσκήψει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο η πανδημία του κορονοϊού.»

» Κατά συνέπεια, όσοι κατέφυγαν σε ανεύθυνες τοποθετήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους. Μπορούμε να διεξάγουμε ενωμένοι αυτή την καμπάνια, δίνοντας ένα μήνυμα εθνικής συνοχής του παγκόσμιου ελληνισμού και αποτελεσματικής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Το έχουμε όλοι ανάγκη, το χρειάζεται ο ελληνισμός σε όλη τη γη στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε».

ΣΥΡΙΖΑ: Βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά;

Στην κυβερνητική απόφαση για Πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής 3 εκατ. ευρώ για καμπάνια ενημέρωσης των εκλογέων Ελλήνων του εξωτερικού που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, αναφέρονται με κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής των Τομέων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Ζαχαριάδης, M. Κάτσης και N. Γκαρά:

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα τονίζουν:

Ø Βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά; Ποιος ο λόγος έκδοσης της απόφασης, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Για ποιο λόγο – σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση – οι σχετικές δράσεις πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2020;

Ø Γιατί δεν αξιοποιείται το έμπειρο προσωπικό των πρεσβειών μας στο εξωτερικό για την ενημέρωση των απόδημων συμπατριωτών μας;

Ø Γιατί δεν καλούνται οι φορείς των ομογενών και απόδημων να καταθέσουν προτάσεις αλλά και να συμβάλλουν στην ενημέρωση αυτή;

Ø Γιατί δεν αξιοποιείται στο έπακρο η ΕΡΤ που διαθέτει έναν ραδιοφωνικό σταθμό και ένα τηλεοπτικό κανάλι αφιερωμένα εδώ και δεκαετίες στους απόδημους Έλληνες;

Ø Με ποιο τρόπο τα εγχώρια ΜΜΕ καλούνται να σηκώσουν το βάρος μια ενημερωτικής εκστρατείας που απευθύνεται σε Έλληνες του εξωτερικού;