Τα είπαν στο τηλέφωνο Μητσοτάκης-Μακρόν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου και για τη διμερή συνεργασία.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ως γνωστόν, θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε τόσο το θέμα της Τουρκίας όσο και θέματα διμερούς συνεργασίας.

Η επικοινωνία έγινε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και Ευρωπαίους ηγέτες, με αντικείμενο την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξάγεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός και κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αλλά και κατά την επικοινωνία του με τον κ. Μακρόν έθεσε ανοικτά το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός και στις δύο επικοινωνίες του αναφέρθηκε στις ευρωτουρκικές σχέσεις, κάνοντας αποτίμηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε δε την ανάγκη να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, στα οποία γινόταν αναφορά για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, εφόσον η Άγκυρα συνέχιζε την τακτική των προκλήσεων κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πηγή: iefimerida.gr