Πέθανε ο Ελληνοαμερικανός πρ. γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης

Πέθανε, σε ηλικία 87 ετών, ο πρώην γερουσιαστής του Μέριλαντ Πωλ Σαρμπάνης, ο οποίος υπερασπίστηκε με επιμονή τα θέματα του Ελληνισμού για 30 χρόνια στην αμερικανική Γερουσία. Την είδηση του θανάτου του την ανακοίνωσε ο γιός του και βουλευτής του Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνης, λέγοντας: «ο πατέρας μου, ο γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης, πέθανε ειρηνικά σήμερα το απόγευμα στη Βαλτιμόρη».

Είχε τιμηθεί από τον αείμνηστο πρώην πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, με το Χρυσό Μετάλλιο, για την κοινοβουλευτική του παρουσία στις ΗΠΑ και τη στήριξη των ελληνικών θέσεων, αλλά και τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παππούλια.

Παράλληλα, ήταν στενός φίλος του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden), ο οποίος μάλιστα είχε σταθεί στο πλευρό της οικογένειας Σαρμπάνη όταν απεβίωσε η σύζυγος του πρώην Γερουσιαστή, Χριστίνα Σαρμπάνη.

Στην ανακοίνωσή του, ο Τζον Σαρμπάνης αναφέρει:

“Ο πατέρας μου, Γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, έφυγε από την ζωή ειρηνικά απόψε το βράδυ στην Βαλτιμόρη.

Η οικογένειά μου νοιώθει μεγάλη ευγνωμοσύνη γνωρίζοντας ότι έχουμε την υποστήριξη των κατοίκων του Μέριλαντ, που σήμαιναν τόσα πολλά για αυτόν και είχε την τιμή να τους υπηρετήσει.

Ακολουθώντας τις οδηγίες των Πολιτειακών, τοπικών και υγειονομικών αρχών για την πανδημία της COVID-19, η οικογένειά μας θα πραγματοποιήσει μια ιδιωτική τελετή τις επόμενες ημέρες”.

Ο Πoλ Σαρμπάνης υπερασπίστηκε με επιμονή τα θέματα του ελληνισμού για 30 χρόνια στην αμερικανική Γερουσία. Είχε υπηρετήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όντας μάλιστα ένας από τους πρωτεργάτες για την επιβολή του αμερικανικού εμπάργκο όπλων μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων

Για την απώλεια του Πωλ Σαρμπάνη, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (WHIA) Παναγιώτης Κατσαμπάνης (Peter Katsambanis) εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει πως “ο πρώην γερουσιαστής Sarbanes ήταν περήφανος για τις ελληνικές του ρίζες ως γιος μεταναστών από την Λακωνία, που κινήθηκε πέρα ​​από τις θάλασσες για να σφυρηλατήσει μια καλύτερη ζωή για την οικογένειά τους. Ήταν πρωταγωνιστής στην επιδίωξη διδασκαλίας των Ελληνικών, αναγνωρίζοντας  τη σχέση μεταξύ των αξιών  του αρχαίου κόσμου και της σύγχρονης αμερικανικής ζωής”.

Το ψήφισμα WHIA Sarbanes Condolence